Actualitate

Centrul Comunitar pentru Tineret, inaugurat oficial

(FOTO) După ce a devenit funcțional la 1 februarie, în urma reabilitării clădirii cu bani europeni, Centrul Comunitar pentru Tineret de pe pietonalul Liviu Rebreanu a fost inaugurat oficial.

După un program de dansuri medievale, susținut de tinerele de la Grupul Nosa, a fost lansat manualul școlar ”Cultură și civilizație la Bistrița”, realizat de istoricul de artă Vasile Duda, directorul Muzeului Județean Bistrița, Corneliu Gaiu, și istoricul Gunter Klein în cadrul unui proiect coordonat de prof. Nicoleta Toma de la Şcoala Gimnazială nr. 1. Prezentarea a fost făcută de conf. univ. dr. Gheorghe Mândrescu.

Elevi și profesori, în funte cu primarul Ovidiu Crețu și inspectorul școlar general Camelia Tabără, au făcut turul clădirii. Cei prezenți la deschidere au putut vizita o expoziție cu lucrări ale liceenilor de la ”Corneliu Baba”.

1 cetin inaugurare 16 2 cetin inaugurare 3 cetin inaugurare 4 cetin inaugurare

Din 2008 am început să dezvoltăm aici o activitate intensă, cu tineri și pentru tineri. Am dorit ca prin acest centru să dăm tinerilor o alternativă în ceea ce privește, formarea, educația, petrecerea timpului liber, dar și dezvoltarea profesională. Centrul primește tineri între 12 și 24 de ani, acum avem circa 500. Pe perioada în care aici au fost lucrări ne-am acomodat în clădiri mai mici. Sigur, spațiul de aici ne oferă alte condiții, dar și în condițiile dificile s-au obținut rezultate excepționale. Vă reamintesc că elevul Ioan Scurtu a obținut media 10 la Bacalaureat în urma orelor la care a participat în cadrul centrului. Dar sunt și 12 note de 10 la Bacalaureat ale elevilor care s-au instruit aici cu profesorii voluntari, 23 la număr, din ce în ce mai mulți față de începuturi și care asigură ținta propusă, aceea de a le oferi tinerilor alternative, de a le oferi posibilitatea să se instruiască, să se formeze, să socializeze. S-a făcut aici o lucrare foarte frumoasă, un proiect frumos. Fiecare încăpere a fost umplută cu suflet de Serviciul Educație Turism. Ne vom angaja în continuare la a derula activități importante și fac o invitație tuturor asociațiilor care se ocupă de problemele sociale ale tinerilor să ne contacteze, sunt binevenite, dorim să lucrăm cu ele” – Ovidiu Crețu 

5 cetin inaugurare 6 cetin inaugurare 7 cetin inaugurare 8 cetin inaugurare

Modernizarea Centrului Comunitar pentru Tineret s-a făcut cu 2.053.126 lei (462.645 euro) fonduri europene. Lucrările, executate de SC Inst-Nistor SRL şi SC Dimex 2000 Company SRL în asociere, au costat 1.969.193, 48 lei.

Principalele rezultate obţinute prin proiect: reabilitarea şi modernizarea corpurilor A, B şi C ale clădirii Centrului Comunitar pentru Tineret CETIN, situat pe strada Liviu Rebreanu, nr. 18, cu o suprafaţă desfăşurată de 989,14 mp, prin lucrări de consolidare a fundaţiilor, şarpantei/planşeului de lemn, consolidare a pereţilor structurali, refacerea faţadelor, amenajare exterioară şi interioară, amenajare curte interioară, refacere / modernizare / executare instalaţii; crearea de noi spaţii moderne cu următoarele funcţiuni: parter – atelier de arte plastice, sală training-uri şi cursuri, sală activităţi libere, sală calculatoare; etaj – sală de repetiţii grup muzical, sală de dansuri medievale, sală de calculatoare, sală de cursuri, sală de teatru şi film, scenă, sală de documentare – informare, sală consiliere socială, sală consiliere psihologică şi sală de consiliere de grup; dotarea şi amenajarea clădirii Centrului Comunitar pentru Tineret cu platforme servoscară pentru persoane cu dizabilităţi, calculatoare şi server, videoproiector, ecran de protecţie, sistem audio, televizor, punct de informare – infotouch, birouri calculatoare, masă calculatoare, scaune, scaune cu măsuţă, dulap, bancă, vase cu conifere pentru amenajarea curţii interioare, centrală termică pentru încălzirea şi prepararea apei calde; amenajarea curţii interioare în suprafaţă de 220,86 mp.

Serviciile oferite sunt: acces la formare iniţială continuă – cursuri de limba română, cursuri de limbi străine (germană, rusă, engleză, franceză, spaniolă), chimie, geografie, filozofie, economie, codul bunelor maniere, muzică (chitară clasică), teatru, film (proiecţii filme), pictură şi dans modern; cursuri de formare profesională – cursuri pentru dobândirea cunoştinţelor de bază în domeniul tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor (utilizare calculator), cursuri de web – design, cursuri de jurnalism şi editare foto; acces la servicii profesionale de consiliere – consiliere socială pentru obţinerea drepturilor stabilite prin lege pentru tineri, consiliere psihologică pentru tinerii cu probleme sociale (integrare socială, consum de droguri, orientare profesională, consiliere pentru tinerii cu părinţi plecaţi din ţară, pentru tinerii cu probleme la şcoală, etc.).

9 cetin inaugurare 10 cetin inaugurare 12 cetin inaugurare 12 cetin inaugurare

2 comentarii

  • Iar ne prefacem se facem ceva pentru tineret si iar este ceva care ar fi in alta parte ceva care se facea la scoli in cursuri voluntare. In Germania un centru de tineret are mai degraba functia de socializare intre tineri si suport de sociologi si coluntari care fac activitati impreuna si pentru tineri si nu neaparat educatia. Ma rog, Romania a ramas in urma cu vreo 60-70 de ani si cu asta si probabil nimeni nu a intrebat ce vor tineri de adevarat. Deja cind ma uit cum stau in prima poza ca la biserica si tineret pe banca in spate, stiu pentru cine si cu ce idei invechite a fost facut. Investiti mai putin dar pentru grupul tinta. Un miniconcert rock de o trupa locala de vreo scoala totusi ar fi mai potrivit si invitati tot din grupa tinta nu din nou administratia publica mucegaita.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS