Social

Chef Nina Rus, din nou la piața locală. Ce produse noi din păstrăv pregătește

Rombat

Chef Nina Rus de la Păstrăvăria Rin Romuli i-a bucurat din nou pe bistrițeni cu prezența sa la piața locală de lângă Biserica Evanghelică de Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești. A venit cu bunătățile pe care le pregătește, dar și cu sufletul plin de amărăciune că micii producători sunt tot mai împovărați de taxe.

”Pentru mine, aceasta e o zi de bucurie pentru că noi, țăranii, facem produse cu mult drag și cu multă bucurie. Le facem fără conservanți și fără aditivi. Dunțuim, adică sterilizăm borcanele după un procedeu vechi, și le oferim oamenilor să se bucure de ele, și mă refer, evident, în cazul nostru, la tot ce ține de păstrăv”, ne-a spus chef Nina Rus.

Șapte produse noi până de sărbători

”La olimpiada de la Sttutgart, am integrat în main course conserva din păstrăv picantă și am luat medalie de bronz la individual fiindcă am făcut un mousse din păstrăv din conserve și jurații au fost foarte încântați. Ținând cont că au fost 73.000 de concurenți, faptul că am luat medalie de bronz pentru mine a fost ceva de nedescris”, a spus Nina Rus.

Ea pregătește acum încă șapte produse pe care vrea să le scoată pe piață: ”Sper ca până de Crăciun să le aducem la Bistrița. Deocamdată, le testează prietenii și rudele, dar îmi doresc să le aduc aici la piața locală Produs în Bistrița-Năsăud pentru că îmi amintesc de momentul începutului. Eram foarte puțini producători, iar eu am venit cu 3 kg de icre la vânzare, iar de atunci lumea a tot venit și a cumpărat de la noi, așa că vreau foarte mult să aduc în continuare aici toate produsele noi pe care le pregătim. Printre ele este o salată cu păstrăv afumat, ca salata de boeuf, o pastă de păstrăv afumat cu spanac, o pastă din păstrăv proaspăt cu unt și păstrăv în saramură”.

Preparat surpriză de fine dining, duminica la restaurant

”Îmi doresc să putem veni la târgurile care se organizează la Bistrița măcar sâmbăta. Restaurantul de la păstrăvărie e deschis numai vineri, sâmbătă și duminică pentru că nu avem un flux atât de mare de clienți încât să ne permitem să-l ținem deschis tot timpul. Dar sunt în bucătărie și lucrez cu echipa mea. Începând cu postul Crăciunului, în fiecare duminică, la restaurant va fi un produs surpriză, făcut special de mine, de fine dining. Ca de exemplu, va fi un duet, file de păstrăv și păstrăv afumat, umplut cu sos din fructul pasiunii și vin rose pe care l-am făcut în Coreea și am luat medalie de aur”, a adăugat ea.

”Dacă aș fi avut cui vinde afacerea, mă mutam în altă țară, jur”

”După ce s-a mărit TVA și toate taxele, m-am simțit descurajată. Dacă aș fi avut cui vinde afacerea, mă mutam în altă țară, jur. Asta cu taxele m-a dat peste cap. Nu aștept ajutor de la statul român, dar nici să ne ia cât poate de mult. Pe noi, românii, dacă ne-ar încuraja puțin, nu ar face nimeni evaziune fiscală. Dacă TVA ar fi mai mic, aș face mai multe produse, cantități mai mari, dar așa, dacă am rulaj mare, plătesc mult. Așa că prefer să fac puțin.

Nu am mai venit la piața locală pentru că nu îmi permit să plătesc un om care să fie zilnic la căsuțe și să vândă 3-4 produse. Căsuța trebuie plătită, curentul trebuie plătit, e foarte greu. Acum, în perioada rece, preferăm să vindem online că produsele nu se strică, iar vara la magazine.

La Bistrița, vom veni doar sâmbăta fiindcă avem clienții noștri de aici și nu vrem să-i dezamăgim, însă mai mult de o zi nu putem. Dacă ar fi taxele mai mici, probabil că ar veni mult mai mulți producători, dar din cauza cheltuielilor mari nu își permit. Am vorbit cu mulți și știu că acesta este motivul”, a spus Nina Rus.

În jurul datei de 10 octombrie se celebrează în fiecare an Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, prin organizarea de târguri și evenimente dedicate produselor autohtone pentru sprijinirea fermierilor români și încurajarea consumului de produse locale, sănătoase, de calitate, obținute din materii prime românești.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.