Actualitate Social

China, aşa cum nu o ştim

Galeriile Arcade 24 ale Uniunii Artiştilor Plastici au găzduit, marţi după-amiază, o interesantă dezbatere despre China care a pornit de la o conferinţă susţinută de profesorul Ovidiu Pecican.

Europenist, istoric, prozator şi eseist, doctor în istorie din 1998, Ovidiu Pecican lucrează ca profesor universitar la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca fiind unul dintre cei care au pus bazele Facultăţii de Studii Europene şi primul care predă un curs legat de evoluţiile din China contemporană la această facultate. Din 2009, predă un curs de prognostică geopolitică şi culturală la Studii Europene referitor la evoluţia relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi China, acoperind un orizont viitor de peste cinci decenii.

Marţi seara, la Galeriile UAP profesorul Pecican a vorbit despre „Emergenţa celorlalţi”, noile centre de putere ale viitorului imediat In The Post American-World.

„Nu este vorba despre declinul SUA, ci mai degrabă despre calificarea tuturor celorlalţi în competiţia globală – China, India, Brazilia, Ruşia şi alte state. Cele mai multe clădiri, cele mai vândute filme artistice, cele mai avansate telefoane mobile sunt produse în afara SUA. Această creştere economică produce încredere politică, mândrie naţională şi – potenţial – probleme internaţionale. Ambianţa generată de aceste schimbări va guverna era globală, iar SUA, dar şi ceilalţi actori, trebuie să-şi redefinească prompt şi continuu poziţiile”, a spus Ovidiu Pecican.

Punctele sale de vedere, completate cu cele ale lui Oliv Mircea, dar şi ale profesorului Veronica Rebreanu de la UBB (care a venit special la Bistriţa pentru a asista la Săptămâna culturii şi civilizaţiei chineze) şi care a călătorit în China, au dat un farmec aparte primei seri de conferinţe organizată de Asociaţia de prietenie cu Republicia Populară Chineză filiala Bistriţa.

Atmosfera a fost una relaxată, s-a depăşit din start încrâncenarea unei dezbateri graţie atitudinii profesorului Pecican şi dorinţei sale de a purta un dialog deschis cu toţi cei din sală.

Seara s-a încheiat cu proiecţia unui film despre muzica tradiţională chineză la Teatrul de vară al Centrului Cultural Municipal.

Mâine, la Galeriile UAP, de la ora 17.00, va vorbi despre „Calea chineză” Dan Alexandru Ilieş care a fost de mai multe ori în China, iar apoi va conferenţia din nou Ovidiu Pecican despre „Cele trei imperii ale viitorului imediat.

Tot mâine, de la 11.00, la Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba”, e prima parte din Gala filmului chinez, iar seara de la 20.00, partea a doua, din nou la Teatrul de vară al CCM.

Cristiana Sabău

    

Etichete

1 comentariu

  • […] Galeriile Arcade 24 ale Uniunii Artiştilor Plastici au găzduit, marţi după-amiază, o interesantă dezbatere despre China care a pornit de la o conferinţă susţinută de profesorul Ovidiu Pecican. Europenist, istoric, prozator şi eseist, doctor în istorie din 1998, Ovidiu Pecican lucrează ca profesor universitar la Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca fiind unul dintre cei care au pus bazele Facultăţii de Studii Europene şi primul care predă un curs legat de evoluţiile din China contemporană la această facultate. Din 2009, predă un curs de prognostică geopolitică şi culturală la Studii Europene referitor la evoluţia relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi China, acoperind un orizont viitor de peste cinci decenii. Textul integral pe TIMPONLINE.RO […]

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS