Actualitate Economie

Hotărâre CL: 300.000 de lei pentru bisericile din Bistriţa, 0 lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului

Consiliul Local a decis ca 300.000 de lei din bugetul local să fie repartizaţi bisericilor din oraş, conform cererilor venite pe adresa Primăriei. Suma de 200.000 de lei, prevăzută iniţial pentru lucrările de construcţie a Catedralei Mântuirii Neamului, va fi împărţită într-o şedinţă viitoare tot bisericilor din oraş.

Proiectul privind aprobarea unui sprijin financiar (500.000 de lei în total) de la bugetul local al municipiului Bistriţa pentru unităţile de cult care aparţin cultelor religioase recunoscute din România, respins în şedinţa Consiliului Local din 29 mai, a fost dezbătut din nou joi 26 iunie.

Consilierul municipal Gheorghe Tuţă (PDL) a propus ca suma de 200.000 de lei, destinată Catedralei Mântuirii Neamului, să fie împărţită în mod egal Bisericilor ”Sf. Gheorghe” şi”Sf. Ioan Botezătorul” din Bistriţa.

”În acest caz trebuie să ne întoarcem la protopopiate, să trimită noi propuneri. Repartizarea unor sume se poate face pe nişte criterii nefundamentate, sentimentale. Dacă se disponibilizează suma respectivă, trebuie să lucrăm instituţional. Şefii judeţeni ai bisericilor să vină cu liste noi, sigur au şi alte propuneri. Să venim cu o listă echilibrată pentru toate bisericile din oraş. Nu e numai Biserica Ortodoxă, sunt şi alte biserici care au nevoie de bani, Biserica Greco-Catolică, Sinagoga”, a spus primarul Ovidiu Creţu.

Constantin Rus (PSD) a menţionat că repartizând acum suma unor biserici ”s-ar viola principiul” prin care reprezentanţii de frunte ai bisericilor gestionează priorităţile financiare pentru lucrări. El a precizat că banii ar putea rămâne în fondul de rezervă până la primirea unor noi cereri de finanţare din partea cultelor.

Viceprimarul Ioan Peteleu (PNL) a menţionat că ”Dumnezeu este universal, este peste tot şi poate la prima rectificare de buget ne gândim că această sumă ar fi mai oportun să o folosim pentru o aducţiune de apă la Slătiniţa”.

Amendamentul Comisiei Juridice, eliminarea poziţiei 4 din proiect (200.000 de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului), nu a fost adoptat (9 voturi ”pentru” şi 9 abţineri).

După o pauză de consultări, secretarul municipiului, Floare Gaftone, a precizat că dacă un proiect cade două ori la vot acesta nu mai poate fi reintrodus pe ordinea de zi timp de şase luni.

”Nu se blochează nimic, poate proiectul ca atare, dar avem rectificare de buget”, a spus Alin Seserman (PDL).

Propunerea venită din partea lui Gheorghe Tuţă a fost respinsă (8 voturi ”pentru”, 4 împotrivă şi 6 abţineri).

Gelu Muthi (PNL) a propus ca 300.000 de lei să fie alocaţi bisericilor din Bistriţa, iar pentru suma rămasă de 200.000 de lei să se discute într-o şedinţă ulterioară, în urma informaţiilor şi cererilor care se vor primi de la toate bisericile din oraş. Cu 12 voturi ”pentru”, amendamentul a fost aprobat, iar proiectul a trecut cu 18 voturi ”pentru”.

Sumele alocate: Parohia Ortodoxă ”Sf. Ioan Botezătorul” (preot paroh Ioan Bujor) – 70.000 de lei, Parohia Ortodoxă ”Sf. Gheorghe” (Calea Moldovei, preot paroh Arghir Vlaşin) – 70.000 de lei, Comunitatea Evreilor Bistriţa-Năsăud/Societatea de Concerte Bistriţa (str. Gen. Grigore Bălan) – 45.000 de lei, Biserica Greco-Catolică ”Buna Vestire” Bistriţa (str. Gării, preot paroh Ioan Vasile Frişan) – 45.000 de lei, Biserica penticostală ”Sf. Treime” (str. Trandafirilor, pastor Viorel Deac) – 30.000 de lei, Parohia Ortodoxă ”Tuturor Sfinţilor” (Subcetate, preot paroh Viorel Creţa) – 20.000 de lei, Biserica Creştină Baptistă Maghiară Bistriţa (preot paroh Kelemen Sandor) – 20.000 de lei.

1 cl 26 iun 2 cl 26 iun 3 cl 26 iun 4 cl 26 iun

6 comentarii

  • l. Dumnezeule, rugăciunea mea n-o ţine sub tăcere. Că gura păcătosului şi gura vicleanului asupra mea s-au deschis.
    2. Grăit-au împotriva mea cu limbă vicleană şi cu cuvinte de ură m-au înconjurat şi s-au luptat cu mine în zadar.
    3. În loc să mă iubească, mă cleveteau, iar eu mă rugam.
    4. Pus-au împotriva mea rele în loc de bune şi ură în locul iubirii mele.
    5. Pune peste dânsul pe cel păcătos şi diavolul să stea de-a dreapta lui.
    6. Când se va judeca să iasă osândit, iar rugăciunea lui să se prefacă în păcat.
    7. Să fie zilele lui puţine şi dregătoria lui să o ia altul;
    8. Să ajungă copiii lui orfani şi femeia lui văduvă;
    9. Să fie strămutaţi copiii lui şi să cerşească; să fie scoşi din curţile caselor lor;
    10. Să smulgă cămătarul toată averea lui; să răpească străinii ostenelile lui;
    11. Să nu aibă sprijinitor şi nici orfanii lui miluitor;
    12. Să piară copiii lui şi într-un neam să se stingă numele lui;
    13. Să se pomenească fărădelegea părinţilor lui înaintea Domnului şi păcatul maicii lui să nu se şteargă;
    14. Să fie înaintea Domnului pururea şi să piară de pe pământ pomenirea lui, pentru că nu şi-a adus aminte să facă milă.
    15. Şi a prigonit pe cel sărman, pe cel sărac şi pe cel smerit cu inima, ca să-l omoare.
    16. Şi a iubit blestemul şi va veni asupra lui; şi n-a voit binecuvântarea şi se va îndepărta de la el.
    17. Şi s-a îmbrăcat cu blestemul ca şi cu o haină şi a intrat ca apa înlăuntrul lui şi ca untdelemnul în oasele lui.
    18. Să-i fie lui ca o haină cu care se îmbracă şi ca un brâu cu care pururea se încinge.
    19. Aceasta să fie răsplata celor ce mă clevetesc pe mine înaintea Domnului şi grăiesc rele împotriva sufletului meu.

    • Legat de ce şi cât pierdem noi, v-aş sugera să nu vă îngrijoraţi foarte tare. Eu cred că fiecare dintre noi are de câştigat dacă respectă părerea celuilalt. O formă de respect este să nu o condamni crezând că a ta e mai bună, nu credeţi? Dacă unii nu vor mai accesa Timp Online pentru că alţii au alte păreri e pierderea lor şi regretăm că nici măcar nu-şi dau seama de un lucru atât de simplu. O zi minunată vă urăm. Nu vă mai îngrijoraţi atât pentru lucruri pe care, oricum, nu le puteţi controla.

  • Încetaţi cu suţinerea / subvenţionarea Bisericilor din bani publici!
    Au de unde să îşi facă rost de bani, oamenii se preocupă în sensul ăsta şi până la urmă e treaba lor de unde se susţin.
    Cosiliul Local, Primăria: aţi soluţionat problema parcărilor din oraş? (şi nu mă refer la desfiinţarea unor trotuare pe locul cărora să stea nişte maşini) Părculeţele de cartier sunt toate aranjate? Cu şcolile oraşului traba e rezolvată? La spitale e în regulă?

  • Religia inca de cand a devenit – DE STAT- din anul 325 e.n. a DEVENIT O ARMA pentru mentinerea in CAPTIVITATE si IGNORANTA a credinciosilor.
    Dar Dracul isi baga coada si a inventat televiziunea, telefonia…. si alte dracarii…asa incat doar numai in anumite zone din Romania, in special prin Moldova, Oltenia sau Muntenia preotii mai tin sub papuc pe credinciosii NAIVI cu : posturi, icoane facatoare de minuni , spovedanii, blesteme, farmece albe, cadavrele sfintite ale unor oameni ( denumite moaste)….aghiasma, tamaie…si alte obiceiuri devenite traditii religioase…etc…
    Este SCRIS undeva in BIBLIE despre aceste tehnici si metode de subordonare a unei parti a rasei umane, de catre sarlatani ?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS