Actualitate

Clădirea Palatului Administrativ, ridicată în anii 70, necesită lucrări de modernizare

Palatul Administrativ în care funcționează Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud, Consiliul Județean și alte instituții ale statului are nevoie de reabilitare și modernizare întrucât arată la fel ca și în anii 70 când a fost ridicată, a declarat prefectul Ovidiu Frenț.

”Noi (Instituția Prefectului – n.r.) avem un proiect de reabilitare și modernizare a Palatului Administrativ fiindcă este din 1970 rămas cum se vede astăzi și în cadrul acestui proiect există și partea de reamenajare a spațiilor verzi. Noi modernizăm Palatul Administrativ ca și clădire. Consiliul Județean, ca și locatar al acestei clădiri, a făcut lucrări pentru montarea unui lift și a făcut și acele lucrări în spatele clădirii (tăierea copacilor -n.r.). Există un plan de reamenajare a perimetrului din jurul Palatului Administrativ, dar s-a obținut avizul Comisiei municipale pentru tăierea arborilor”, a spus prefectul Ovidiu Frenț.

În ce privește felul în care arată acum în exterior clădirea, camuflată de un steag imens, Ovidiu Frenț a spus că mulțumește CJ pentru ”aspectul frumos”.

”Am lăsat și sigla Centenarului fiindcă din punct de vedere vizual se echilibrează foarte bine cu Președinția UE la Consiliul Uniunii Europene, o premieră care ne onorează. În luna mai, vor veni atașații de mediu în județul nostru și sper să reușim să promovăm tot ce avem frumos în acest județ”, a spus Ovidiu Frenț în ședința Colegiului prefectural.

În ce privește modernizarea Palatului Administrativ, prefectul a spus că s-a încercat accesarea unor fonduri europene, însă fără succes.

”Din păcate, la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest nu au fost deschise apeluri pentru reabilitările termice ale clădirilor și instituțiilor aflate în proprietatea statului român și atunci am făcut documentația de avizare a lucrărilor de intervenții. Nefiind o investiție nouă am mers pe DALI și inclusiv studiul energetic l-am realizat anul trecut. Am înaintat către Compania Națională de Investiții întreg dosarul și întreaga documentație pentru a fi modernizat Palatul Administrativ prin CNI”, a mai spus prefectul Ovidiu Frenț.

8 comentarii

  • Păi banii vor veni pentru proiectul depus ”la sfântu așteaptă”, sau au promis cei de la Telemorman un avans pentru ”serviciile” ce urmează să le faceți în campaniile electorale? Slabe speranțe să se împlinească promisiunile, deoarece nici o bancă din lume nu mai creditează acest guvern ”competent”, care și-a dat examenul și la UE. Dar ce să mai vorbim degeaba, la oamenii ăștia, speranța moare ultima, numai că ei nu realizează cât de aproape-i coasa d-nei Moarte, deja zăngănesc prea tare cătușele, necazul e că brățările încă nu s-au proiectat, așa că va trebui să se mulțumească cu domiciliul ”forțat” pe la Jilava. Ce să-i faci, dacă nu au realizat decât poate vreo 10% din Programul de Guvernare în doi ani, sub trei prim miniștri. Cine să-i mai creadă.

  • Geaba o vopsit,tăiem copacii,dacă nu schimbăm si ,,mobilierul uman” sau măcar comportamentul,care e din anii ’50.Comisia Europeană de Mediu se va bucura dacă noi vom face ceva legat de colectarea selectiva a deșeurilor,poluarea mediului și nu de tăierea copacilor,monumente,mere si struti din plastic.
    PĂREREA MEA!

  • Prefectul vorbeste despre un proiect de reabilitare și modernizare a Prefecturii în cadrul caruia există și partea de reamenajare a spațiilor verzi din jurul cladirii facand precizarea ca „s-a obținut avizul Comisiei municipale pentru tăierea arborilor”. Asta inteleg ei prin reamenajarea spatiilor verzi „tăierea arborilor”. Nimeni nu vede ca in jurul Prefecturii exista o aglomerare de asa-zise lucrari de arta, unele chiar de prost gust, de-a dreptul agasante pentru privirea trecatorului. Totul a inceput in 2009 cand pe primarul Cretu l-a apucat nebunia mutarii statuilor facand praf istoria orasului. Prima isprava in acest sens a fost mutatarea bustului lui Petru Rares din Piata care-i poarta numele pentru a face loc monumentului controversat, in forma de „Sula” tocmai langa Prefectura, vrand parca sa confere expresie materiala sintagmei „Sula si Prefectura”. Ca si cum asta n-ar fi fost de ajuns, in 2016, fantana arteziana din fata prefecturii , care pana atunci era destul de discreta, a fost „modernizata” prin montarea in interiorul sau a unei monstruozitati numita „floare de crin” distonanta ca dimensiune si mai ales culoare.
    Cu toate astea, prefectul a fost deranjat tocmai de „Troita Revolutiei” pe care a mutat-o pe furis, anul trcut in decembrie, din fata prefecturii in Cimitirul Municipal, unde a fost organizata si ceremonia militara de 22 decembrie, ceea ce a starnit nemultumirea bistritenilor, care au cerut ca troita sa fie adusa inapoi. Prefectul a promis ca va fi facut exact in locul troitei un monument al revolutiei, dar de la promisiune la fapte e drum lung. Si primarul a promis un de cativa ani monument reprezentativ al Marii Uniri in locul statuii lui Cuza din Piata Unirii, insa nu s-a tinut de cuvant.
    Prin urmare si Piata Petru Rares de la Prefectură, trebuie să fie modernizată , insa nu prin taierea arborilor ci prin mutarea unor piese de mobilier urban in alta parte. Spre exemplu, monumentul Lumanarea trebuie mutat in Cimitirul Eroilor unde sunt îngropaţi 3.429 de eroi căzuţi în Primul Război Mondial, dintre care cunoaşte doar identitatea a 129 de militari, restul fiind neidentificaţi. Oricum este mai potrivit ca un tedeum si ceremonia militara de ziua eroilor care cade vara sa se faca in Cimitirul Eroilor din Bistrita, unul din cele mai bine organizate din tara.
    La fel si floarea de crin ar trebui sa dispara din fantana de la Prefectura. Piata Petru Rares trebuie restructurata sub aspect peisagistic . Este si parerea altora:
    Vezi: http://www.catavencii.ro/bistrita-orasul-unde-s-a-rasturnat-carul-cu-peisagisti-tembeli/

  • Demolarea, in 2016, a fantanii arteziene din fata prefecturii a fost o prostie ca multe altele facute in mandatele lui Cretu. La vechea fantana arteziana erau reproduse elemente arhitecturale din sala mare de sedinte a Consiliului Judetean, conferind un aspect sobru si echilibrat asupra pietei. Este vorba de acele ornamente curbate situate deasupra usilor salii mari, care erau reproduse sub forma de aripi la acea pasare stilizata din centrul fantanii arteziene. Asa-zisa „Floarea de crin”, compromite tocmai sobrietatea necesara unei piete civice si se potriveste ca nuca in perete in peisajul locului. Pe urma, amplasarea noii statui a lui Petru Rares pe spatiul pietonal fara nici un fel de amenajare peisagistica creaza o senzatie de inghesuiala, fara nici un efect estetic . Ea trebuie reamplasata in locul monumentului „Lumanarea” unde a fost pana in 2009 bustul domnitorului. Intr-adevar, „Lumanarea” isi are locul in Cimitirul Eroilor unde isi dorm somnul de veci un mare numar de eroi necunoscuti.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS