Actualitate Recomandări

Coadă până în stradă pentru analizele medicale decontate de CJAS

În dimineața zilei de miercuri, în fața unui laborator de analize medicale s-a format o coadă până în stradă. Un șofer care a trecut prin zonă a fost impresionat de numărul mare de oameni care așteptau la rând și ne-a transmis o fotografie.

De regulă, la început de lună, laboratoarele de analize medicale au fonduri primite de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud pentru decontarea investigațiilor.

În baza unui contract încheiat de laboratoarele sau clinicile medicale private cu Casa de Asigurări de Sănătate, acestea pot asigura gratis un anumit număr de investigații medicale.

Analizele gratuite sunt disponibile pentru plătirorii la fondul CNAS, indiferent de statutul lor, angajaţi, liber profesionişti, pensionarii sau persoane care contribuie din proprie iniţiativă.

Exista însă şi câteva categorii care au dreptul la servicii de asistenţă medicală, chiar dacă nu contribuie la fondul de sănătate. Copiii până la vârsta de 18 ani, elevii, studenţii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani şi care nu au venituri din muncă pot să își facă gratuit anumite analize medicale. În această categorie mai intră femeile însărcinate şi lauzele care nu au nici un venit sau au venituri foarte mici. De asemenea, militarii în termen, persoanele aflate în concediu medical, concediu medical pentru sarcină şi lăuzie ori în concediu pentru îngrijirea copilului pot solicita astfel de analize medicale.

Lista de analize gratuite disponibile este stabilită de fiecare casă judeţeană de sănătate cu fiecare furnizor în parte, în funcţie de serviciile medicale disponibile în unitatea medicală solicitantă.

Asigurații beneficiază de investigații medicale în baza biletului de trimitere eliberat de către medicul de familie sau medicul specialist. Acestea pot fi analize de laborator, radiologie, imagistică, medicină nucleară și explorări funcționale.

Există însă o condiție! Medicul care a eliberat biletul de trimitere trebuie să fie în relație contractuală cu aceeași casă de asigurări de sănătate cu care a încheiat contractul furnizorul de servicii medicale. 

Medicul de familie sau cel specialist va elibera, după caz, unul dintre următoarele bilete de trimitere:

• Biletul de trimitere pentru investigațiile paraclinice este formular cu regim special, unic pe țară. Acesta se întocmește în două exemplare și are o valabilitate de maximum 30 de zile calendaristice de la data emiterii.
• Biletele de trimitere pentru efectuarea unor investigații pentru afecțiunile cuprinse în unele programe naționale de sănătate au valabilitate de până la 90 de zile. Printre aceste boli amintim diabetul și bolile de nutriție sau afecțiunile oncologice
• Pentru celelalte boli cronice, valabilitatea biletului de trimitere pentru investigatii paraclinice specifice este de până la 60 zile.
• Biletul de trimitere pentru investigații paraclinice – examinări histopatologice și citologice are termen de valabilitate 90 de zile.

În situația în care, din motive obiective, investigațiile nu au putut fi efectuate la momentul prezentării, clinica are obligația de a programa pacientul în perioada de valabilitate a biletului de trimitere. Se va consemna pe biletul de trimitere data prezentării pentru programare și data programării, semnatura și ștampila furnizorului. Dacă asiguratul refuză programarea, furnizorul va restitui asiguratului biletul de trimitere. Astfel, acesta se va putea prezenta la altă clinică.

Etichete

7 comentarii

  • DE CE CASA DE ASIGURARI NU REZOLVA ODATA PENTRU TOTDEAUNA ACEASTA PROBLEMA, SIMPLU.
    ACORDA FIECAREI PERSOANE ASIGURATA DIN TARA ASTA UN NUMAR ANUAL(1-2)ANALIZE GRATUITE?
    DE CE INCURAJAM SI ACOLO UNDE SE POATE , FOLOSIREA PILEI?
    SINCER, NU INTELEG DE CE SI AICI, DE CE?

  • asa e in fiecare luna la laboratorul respectiv, dar azi a fost record, am vazut si eu, coada aproape de trecerea de pietoni. Nu e normal, dar nu vad sa se schimbe prea curand, din pacate, cat timp nu e interes..

  • La, laboratorul respectiv asa este .Am stat si de la 5 dimineata, pentru a fi sigur ca prind un bon. Si nu eram primul, eram prin dreptul coaforului. Nu inteleg de ce nu lasa ,sa mearga fiecare cand vrea si se face decontul luna urmatoare pentru luna anterioara.Asa nu ar mai fi cozilele acestea. Pe de alta parte aceeasi situatie este si la policlinica. Nu se stie niciodata cand primesc fonduri, iar daca nimeresti data, in cinci minute nu mai sunt locuri, vorbesc de platforma lor online.

  • Așa milogi sunt ? Că dacă îi întrebi toți sunt gazde mari, toți sunt grozavi, făloși, dar se pare că pe burta goala.
    Sunt mulți care inca se mai mira la o sticla de Cola sau la o haină nouă.

    • Informatiile nu sunt reale.
      1. Lista analizelor decontate este stabilita prin norme si este aceeasi pentru toti furnizorii, nu exista sa negocieze CAS sau sa stabilieasca ceva cu fiecare furnizor in parte.
      2. Medicul trimitator si laboratorul nu trebuie sa se afle in contract cu aceeasi casa judeteana de asigurari de sanatate, orice laborator din tara poate primi si deconta un bilet de trimitere de la orice medic din tara, cu conditia ca ambele sa fie in contract CAS

  • Cum naiba sa vă ia de ticăloși, veniți și spuneti ca ajutați refugiați, iar noi cetățenii români, nu beneficiem de nimic la sănătate, Plătim ca prostii la privat, iar banii care sunt luați pt sănătate merg in alte afaceri de ale voastre. Păi atunci nu mai plătim la sănătate și cu acei bani mergem la privat.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS