Actualitate

Modificarea Codului Silvic, aprobată. Doina Pană: Nu se va mai repeta situația

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a aprobat propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 46/2008 privind Codul Silvic, republicată, cu modificările ulterioare.

Deputatul PSD Doina Pană, care se numără printre iniţiatorii propunerii legislative, spune că prin amendarea Codului Silvic se urmăreşte, între altele, asigurarea cu prioritate a lemnului de foc pentru populaţie, la un preţ corect.

”În urmă cu doi ani, după lupte foarte grele împotriva unui sistem mafiot dezlănţuit, se vota un nou Cod Silvic. O victorie uriaşă dar doar în aparenţă pentru că el conţine doar principii. Aplicarea lui depinde de hotărâri de guvern ulterioare care nu s-au dat sau s-au dat defectuos. De ex: am introdus pentru prima dată în cod „asigurarea cu prioritate a lemnului de foc pentru populaţie”. Oricâtă gălăgie am făcut (scrisori deschise, somări de la tribună Parlamentului), Guvernul Cioloş s-a făcut că n-aude şi criza lemnului de foc a explodat datorită HG-ului defectuos dat. Jumătate din populaţia României – 3,5 milioane de gospodării – a fost afectată de lipsa lemnului de foc. Aceşti oameni au stat în frig. Ca să nu se mai repete situaţia, indiferent ce guvern iresponsabil va veni la un moment dat, astăzi am votat modificarea Codului Silvic încât SĂ SCRIE ÎN EL exact cum se face „asigurarea cu prioritate a lemnului de foc pentru populaţie”. Mulţumesc colegilor parlamentari care au înţeles şi şi-au dat astăzi votul!”, a menționat Doina Pană.

Noua lege dă posibilitatea recoltării unui volum maxim de 5 mc/an/ha de către proprietarii care deţin o suprafaţă maximă de 10 ha de pădure şi care au încheiat un contract de administrare sau de servicii silvice pe o perioadă de minimum 10 ani cu un ocol silvic. O altă măsură se referă la obligarea administratorilor pădurilor aflate în proprietatea publică a statului şi a unităţilor administrativ-teritoriale de a realiza lucrări de îngrijire şi conducere a arboretelor, prin exploatare în regie proprie, cu forţe proprii sau prin prestări de servicii cu operatori economici atestaţi pentru lucrări de exploatare forestieră. Lemnul rezultat se valorifică, potrivit noii legi, direct către populaţie sau instituţii publice.

Aici detalii despre inițiativa legislativă privind modificarea Codului Silvic.

2 comentarii

  • Am fost intr-o tara ocidentala care in trecut a facut defrisari masive si dupa aceea au inceput problemele.
    Acum acolo sa satutat principiu ‘NU AI VOIE SA TAI COPACII PE CARE TU SAU STRAMOSI TAI NU IAU PLANTAT’. Acolo exista un organis numit Comisia Pentru Paduri, acestia planteaza copaci in diferite etape dupa care cand devin suficent de valorosi atunci ii taie. Sunt suprafete foarte mari cu astfel de plantati. Ele seamna mult cu niste livezi, copaci sunt aliniati pe randuri iar taierile se fac in parcele dreptunghiulare unde se taie toti copaci. Aceste plantati nu au o legatura directa cu mediu, acolo nu sunt animale sau o alta forma de ecositem. Dar indirect au o mare importanta fiindca nu ai voie sa tai nimic din padurile naturale nici macar copacii cazuti sau bolnavi fiindca si acestia fac parte din ecositem, si esti obligat sa ie lemn numai din padurilele plantate.

    Este normal ca si la noi acest principiu sa fie baza codului silvic, pana nu este prea tarziu:
    ‘NU AI VOIE SA TAI COPACII PE CARE TU SAU STRAMOSI TAI NU IAU PLANTAT’

    • Păi, lor le dă mâna să nu taie copacii, pentru că importă an gros din România! De aia. Doamna Pană are dreptate, anul trecut a fost criză de lemne de foc. Sper să nu se mai repete.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS