Social

Colegiul Naţional ”George Coşbuc” Năsăud, printre primele şcoli cu predare în română din Transilvania, la ceas aniversar

Colegiul Naţional „George Coşbuc” din Năsăud aniversează, astăzi, 153 de ani de la înfiinţare. Şcoala în care au învăţat 17 dintre cei 21 de academicieni pe care i-a dat Năsăudul rămâne un reper de cultură şi civilizaţie al Ţării Năsăudului care respectă deviza fixată de înaintaşi: Litterae et virtus-vestra felicitas.

„Şcoala noastră a fost înfiinţată în 1863 şi este printre primele din Transilvania cu predare în limba română după Blaj – 1754, Beiuş – 1828 şi Braşov -1851, în 4 dorel-cococtombrie 1863 s-a înfiinţat liceul nostru. Titulatura actuală este din anul 2000. De la înfiinţare şi până în prezent au fost 16 denumiri. Încă de la început, înaintaşii noştri au fixat deviza şcolii: Litterae et virtusvestra felicitas, adică fericirea voastră stă în ştiinţă şi cultură. Sunt două elemente esenţiale: ştiinţa şi cultura din perspectiva lor ca virtute sau, dacă vreţi, componenta morală a educaţiei. În permanent, înaintaşii noştri, şi mă refer în primul rând la corpul profesoral, au ţinut la câteva valori fundamentale, eu aş zice cîă sunt valori terne pentru educaţie. Au fost preocupaţi de adevăr, de bine şi de frumos”, a spus profesorul Dorel Coc, directorul colegiului.

Domnia sa a explicat că „adevărul este valoarea supremă a cunoaşterii şi îndeosebi prin disciplinele de tip ştiinţific, profesorii şi elevii au cultivat această valoare. Binele este valoarea supremă a eticii şi, în acest context, în această şcoală s-a făcut nu doar instrucţie, ci şi educaţie. Nu întâmplător în 1939, Liviu Rebreanu, într-o scrisoare adresată directorului de atunci al liceului, Aurel Şorobetea, spunea că liceul din Năsăud a fost dintotdeauna o cetate de românism dinamic şi un focar de cultură românească. În ce priveşte valoarea frumosului, în permanent în această şcoală a fost o atenţie semnificativ acordată pentru cultivarea a ceea ce e frumos şi sublim şi în plan estetic şi în plan artistic”, a adăugat el.

Aşa cum se ştie, Năsăudul a dat ţării 21 de academicieni, iar dintre ei, 17 au studiat la Colegiul Naţional „George Coşbuc”: „Au fost elevii acestei şcoli George Coşbuc, Liviu Rebreanu, Miron Cristea – primul patriarh al României, Nicolae Bălan – mitropolitul Ardealului, lingvişti precum Simion Florea Marian sau Sever Pop din Poiana Ilvei. Aş putea aminti multe alte figuri celebre şi nu neapărat academicieni fiindcă sunt generali, diplomaţi, oameni de ştiinţă, scriitori care au trecut prin această şcoală. De altfel, cei care trec prin Năsăud pot vizita muzeul liceului unde noi am etalat toate aceste figuri”.

nasaud-1 nasaud-2 nasaud-3 nasaud-4

În ceea ce priveşte legătura şcolii cu George Coşbuc, merită amintit că poetul a fost elevul acestei şcoli vreme de opt ani. „Practic, a făcut în această şcoală şi ciclul inferior, şi cel superior. Prima dată, liceul nostru a primit numele lui în 1922, după Marea Unire, între timp Coşbuc murise. Atunci s-a socotit că e potrivit să i se spună Liceul Grăniceresc Românesc George Coşbuc. Între timp au apărut alte contexte, iar denumirea s-a schimbat. În 1996, denumirea a fost Colegiul George Coşbuc, iar din 2000, Colegiul Naţional George Coşbuc. În 1926, s-a realizat primul bust al poetului în faţa liceului, opera lui Corneliu Medrea. Acest bust a fost , din păcate, distrus, în 1944, la capătul perioadei Dictatului de la Viena. S-a refăcut bustul lui George Coşbuc, cel care este acum în faţa liceului, iar acesta a fost dezvelit în 1956, de asemenea opera lui Corneliu Medrea”, a spus Dorel Coc.

nasaud-5 nasaud-6 nasaud-7 nasaud-8

În ce priveşte prezentul şcolii, „ca profile, noi avem la nivel de liceu de aproximativ 20 de ani, cu mici nuanţe, două clase de filologie pe nivel, două de matematică-informatică, două clase de ştiinţe ale naturii şi o clasă de pedagogic, specializarea învăţătoare-educatoare”.

„Noi putem spune că, dincolo de rezultatele pe care această şcoală le-a înregistrat la scară istorică, rezultate cu care ne mândrim, ştim că cel mai bun respect pe care îl putem arăta pentru ceea ce a însemnat trecutul acestei şcoli îl putem proba prin munca responsabilă pe care o facem zi de zi. În fiecare an confirmăm că putem obţine rezultate bune şi foarte bune şi să menţinem şcoala la un standard calitativ ridicat. La Bacalaureat, de pildă, din 1990 şi până în prezent, 13 ani am avut promovabilitatea 100%. În alţi ani între 90 şi 100%. Sub aspectul participării la concursuri şi olimpiade şcolare, anual elevii şcolii noastre obţin locul I la toate disciplinile şi se califică la fazele naţionale unde reprezintă judeţul. Aproximativ 10 dintre elevii noştri vin cu premii şi menţiuni de la concursurile de nivel naţional, iar unii s-au remarcat şi la concursuri internaţionale”, a spus Dorel Coc.

Printre absolvenţii Colegiului Naţional „George Coşbuc” se numără doctorul în fizică Claudiu Falub, cercetător în Elveţia, sau Ecaterina Bulea, profesor universitar de psihologie la Geneva, la şcoala unde patron spiritual este Jean Piaget, unul dintre cei mai mari psihologi ai sec. XX.

Întrucât toamna aceasta s-au împlinit 150 de ani de la naşterea lui George Coşbuc, patronul spiritual al acestei şcoli, elevii şi profesorii şcolii au  celebrat acest eveniment în aula liceului unde au vizionat un film despre viaţa şi activitatea lui.

11 comentarii

  • Intr-adevar, istoria Gimnaziului Romanesc din Nasaud incepe in 1863, fiind una dintre cele 4 scoli de prestigiu din Transilvania cu predare in limba romana. Dar, din 1888 Gimnaziul Nasaudean functioneaza in actuala cladire care gazduieste in prezent Colegiul National „George Cosbuc”. Iata ce spunea marele istoric Nicolae Iorga despre cladirea Gimnaziului din Nasaud in cartea sa intitulata „Neamul romanesc in Ardeal si Tara Ungureasca la 1906”:
    „Clădit în 1888 după planuri cuminţi şi cumpătate, care nu sînt lipsite de frumuseţă, el cuprinde săli de clasă, de desen, de muzică, de bibliotecă, de muzeu, de experienţe şi odăi pentru direcţie. E bine împrejmuit şi are şi o grădiniţă înfaţă. Întreţinerea e cît se poate de bună.Gimnaziul spaţios ca şi luminoasa biserică, ce înlocuieşte o alta arsă prin 1840, s-au făcut din banii celor patruzeci şi patru de comune grănicereşti. Pe la jumătatea veacului al XVIII-lea, sub MariaTeresa, şi generalul Buccow, comandant al Ardealului, a dat paza hotarului unor regimente de săteni,mai mult români, care, exercitîndu-se la arme şi ţinîndu-se totdeauna gata de luptă, nu-şi părăseau pentru aceasta grija cîmpului. Instituţia (n.n. regimentelor graniceresti) a fost desfiinţată după 1800, şi din ea n-au rămas la Năsăud decît steagul ciuruit de gloanţe şi cîte o tablă amintitoare, în biserica nouă. Dar averea grănicerilor s-a păstrat, şi vechea răsplată a vitejiei ţăranilor slujeşte astăzi la înălţarea de asemenea biserici şi la susţinerea unei şcoli ca aceasta, în care învaţă în mare parte urmaşi de-ai oştenilor. […]”
    In pasajul citat mai sus Iorga se referea si la Biserica greco-catolica „Sfantul Nicolae” din centrul Nasaudului.

    • Liceul greco-catolic? A fost liceu grăniceresc, îngustule, ortodocsii din Ghiug și Negrilești făceau școală lângă greco-catolici. Titulatura de ”liceul greco-catolic” e doar în mintea ta încinsă, în istorie nu există. Valea Someșului a fost obligată să treacă la uniație de către austrieci, a fost o condiție pentru militarizarea zonei, după ce a decedat mortal Maria Tereza și s-a urcat pe tron fii-su, iluministul Iosif, a doua etapă de consolidare a regimentului nu a mai fost condiționată de trecerea la uniație, și ce să vezi, bârgăuanii au ales să rămână ortodocși, ca strămoșii lor.
      Hai mai lasă-mă cu fanatismele astea, că n-ați inventat voi crucea și apa sfințită! Îmi pare rău pentru ce v-au făcut comuniștii, tot așa de rău cum ar trebui să vă pară și vouă pentru ce au făcut austriecii lui Bukow ortodocșilor!
      Vă place-nu vă place, majoritatea creștinilor au ales să rămână ortodocși în 1990. Asta e istoria. Pa și mai departe, o să ne scoatem ochii ca irlandezii? Bisericile sunt ale comunităților, comunitățile au decis să rămână ortodoxe, ce o tot lălăiți cu proprietatea? Băi omule, biserica din satul meu natal a fost făcută de sat, nu de papa de la Roma! Dacă satul a decis să rămână ortodox, cum să ia papa de la Roma biserica înapoi?

    • Ce au facut austricecii lui Bucow, indoctrinatule? Toata valea Somesului era Greco-catolica de 60 de ani la 1761 cand Bucow a ajuns comandant militar și guvernator al Transilvaniei. Austriecii n-au luat biserica nimanui. Dimpotriva au dat posibilitatea romanilor sa-si construiasca biserici. Au construit un sistem de invatamant la care romanii aveau acces pentru ridicarea acestora din starea de inapoiere sociala si economica in care se gaseau in momentul in care Transilvania a ajuns sub control Hansburgic dupa incheierea Tratatului de la Karlowitz. Romanii extracarpatici au ramas inca 200 de ani sub jugul turcesc. Romanii din Transilvania au ales sa treaca la uniatie prin reprezentantii lor religiosi legitimi: mitropolit si protopopi. Desigur, nu toti credinciosii si-au urmat vladicii. O parte, in special in sudul Transilvaniei, sub influenta strainilor, au preferat sa fie in continuare condusi religios in mod direct de sarbi pentru alti 150 de ani si sa foloseasca inca multi ani dupa aceea limba slavona in biserica.
      In 1948 a ales Petru Groza, Stalin si ocupantii ortodocsi condusi de Justinian Marina si Nicolae Balan ca bisericile construite de Greco-catolici sa fie ocupate si in ele sa se slujeasca 41 de ani slujeasca slujbe de preamarire ocupantului comunist. Desigur in 1990 securistii care slujeau in biserica nu au considerat ca e de bun simt sa plece. In 1990 majoritatea habar n-avea unde e biserica dar a descoperit-o in scurt timp asa cum se afla: ortodoxa, comunista, securista, buna propagandista a ideologiei nationalist comuniste si prietena a noilor conducatori politici – politrucii de azi. In lipsa alternativei au ales cum au ales si in 1948. Asta nu este insa nici o problema.
      Problema ar fi ca Bucow e mort de 250 de ani si n-are nicio legatura nici cu biserica romanilor nici cu societatea de astazi. Securistii care au facut rau unor persoane care mai traiesc inca si sunt in fruntea Bisericii Ortodoxe si a Statului Roman. Ei ar trebui sa-si asume trecutul, sa-si ceara scuze si sa plece. Non idem est!

    • Alexandre, toți suntem îndoctrinați, să știi. Pentru că toți credem într-o doctrină, că e una elesiologică, ori una politică, una socială, toți suntem îndoctrinați.
      Și zici că Bucow n-are nimic de a face cu biserica românilor? El nu, tunurile lui însă, care au ras toate mănăstirile ortodoxe din Transilvania, cu excepția celei a lui Brâncoveanu de la Sămbăta, care a fost cruțată încă vreo câțiva ani. Datorită acțiunilor lui criminale au emigrat în Moldova sate întregi de români, în cea mai mare imigrație cunoscută în istoriografia românească, nedepășită decât de cea actuală!
      Mă mir că nu ți-e rușine să-i iei apărarea!
      Românii de pe Valea Someșului erau catolici în 1763? Un mare tronbon. Pentru că nu se poate explica cererea făcută de Maria Tereza ca să treacă la greco-catolicism! (http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Revolta_de_la_Salva)
      Rămâne cum am stabilit: greco-catolicismul a fost impus pe Valea Someșului de Maria Tereza, ca formă de șantaj, iar pe Valea Bârgăului n-a mai apucat nebuna, că a crăpat, iar fiul ei, iluminist fiind, le-a permis țăranilor să aleagă ritul de care să țină. Și ei au decis să rămână ortodocși, cum ar fi decis și grănicerii someșeni, dacă li s-ar fi dat de ales.
      Așa că au ales în 1990 să rămână ortodocși și cu asta gata povestea că devine plictisitoare. Trăim într-o țară liberă, vrei să fii ortodox, pocăit sau turcaleț, nu te oprește nimeni.
      Vezi că acum cinci ani mai erați 150.000 în toată țara și scădeți cu un sfert la un deceniu, conform datelor oficiale. Asta să vă fie grija!

    • Repet spune-mi o singura manastire din actualul judet Bistrita-Nasaud care a fost rasa cu tunurile! Daca nu sti, nu-i bai, spune-mi de oriunde.
      Urmare a actiunilor criminale ale lui Bucow s-au stramutat in Moldova sate intregi de secui catolici. De Siculicidium ai auzit? Actiunile lui Bucow au avut o motivatie militara nu religioasa.
      Nu stiu unde ai citit tu ca Maria Tereza ar fi cerut sa treaca la catolicism. In Salva la 1762 toti erau catolici si nu exista biserica si preot ortodox. De aceea Tanase Todoran l-a si oprit pe fiul sau de la ultima impartasanie.
      90% din romanii din actualul judet Bistrita-Nasaud erau greco-catolici inainte de regimul comunist adus de ocupantul strain pravoslavnic.
      Genocidul continua. Statul, biserica majoritara, securistii si propagandistii mincinosi ca tine pun umarul din greu la desavarsirea operei lui Stalin. Sa va ajute Dumnezeu dupa inima voastra!

  • Cassius bati campii rau …. a decedat mortal??? gandesti ca un comunist, comunisti pe langa ca erau slugile rusilor erau si prosti…. citeste pe net pe paginile care sunt postate mai sus si nu mai vorbi aiurea, scrie pe site-ul liceului ca a fost greco catolic….. papa n-a luat la nimeni biserica, vorbesti prosti….

  • Băi afumaților, ”decedat mortal” era o miștocăreală pe care doar un cap pătrat n-o pricepea! Dar ce pretenții să ai de la unii care nici românește nu știu scrie.

  • Alexandre, și ca să nu mai bați câmpii cu greco-catolicismul someșenilor, uite ce spun austriecii în sentința de condamnare la moarte a lui Tănase Todoran:
    ”„ 1. Todoran a lui Dănilă din Bichigiu de 120 ani să fie frânt cu roata de sus în jos, iar capul lui să fie legat de o roată, pentru că a reţinut pe oameni de la unire şi de la înrolarea în statul militar grăniceresc”. Deci cum mama dracului erau someșenii catolici dacă la 1763 Tănase Todoran îi oprește să-și schimbe religia?
    Hai să nu fim caraghioși.

    • „…precum şi că la cererea străruitoare a fiului său muribund, n-a lăsat să-i ofere acestuia sfânta cuminecătură.” Aha te-ai oprit unde ti-a convenit cu citatul. Inteleg deci ca doar fiul lui Tanase Todoran era catolic in Salva si „sfantul” ca un bun crestin il oprea de la „sfânta cuminecătură”. Boon! Inteleg acum si de ce il considerati sfant. Acum ne-ati sparge capul cu piatra.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS