Politică

Comisia de Cod electoral, cu Oltean în componenţă, la lucru. 30 iunie, termen limită pentru noua lege

Comisia comună pentru elaborarea Codului electoral, din care face parte şi copreşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, deputatul Ioan Oltean, a început lucrările, în condiţiile în care termenul fixat pentru finalizarea noilor legi electorale, decis de Parlament, expiră în 30 iunie, perioada fiind mai mică de jumătate de an.

Prima şedinţă a Comisiei comune pentru elaborarea Codului electoral a fost programată pentru 14 ianuarie.

Printre subiectele aflate pe ordinea de zi a şedinţei au fost adoptarea Regulamentului de funcţionare a Comisiei şi a principiilor care stau la baza elaborării cadrului legislativ în materia electorală. În acest context, membrii Comisiei parlamentare vor avea în vedere specificităţile cadrului juridic electoral existent la nivelul ţărilor membre ale UE şi SUA, cuprinse în studiile elaborate de departamentele de specialitate din Camera Deputaţilor, transmise membrilor Comisiei în luna decembrie 2014.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că din punctul său de vedere, care este susţinut şi de o parte a social-democraţilor, viitorul Parlament ar trebui să aibă 300 de deputaţi şi 100 de senatori, la care s-ar adăuga şi reprezentanţii minorităţilor naţionale. În total, Parlamentul ar avea, potrivit propunerii lui Zgonea, 418 parlamentari, în condiţiile în care există 18 minorităţi naţionale, care au şi drept de reprezentare parlamentară.

Comisia parlamentară comună pentru Codul electoral trebuie să elaboreze până la 30 iunie 2015 propunerile legislative privind legile electorale, potrivit deciziei Camerei Deputaţilor şi Senatului, reunite în şedinţă comună. Acest termen este impus de decizia Curţii Constituţionale, potrivit căreia legile electorale trebuie adoptate cu cel puţin un an înainte de alegeri.

Comisia de Cod electoral are în componenţă 15 parlamentari şi este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea: Luminiţa Adam, Mihai Voicu, Alin Tişe, Marton Arpad, Varujan Pambuccian, Viorel Chiriac, Doina Federovici, Victor Paul Dobre, Puiu Haşotti, Mihai Neagu, Miron Mitrea, Ioan Oltean, Eugen Nicolicea, Gabriel Vlase.

Membrii Comisiei de elaborare a legilor electorale au stabilit, pe 26 noiembrie, prin consens, să discute cu prioritate capitolul legat de votul cetăţenilor români din diasporă la alegerile prezidenţiale.

În cadrul lucrărilor comisiei se vor discutat toate cele trei legi privind alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale.

Zgonea susţine ideea ca la discuţiile din comisia de cod electoral să se modifice şi Legea alegerilor parlamentare, în sensul reducerii la 300 a numărului de parlamentari, el menţionând că, dacă va exista consens, se va discuta şi despre revenirea la votul pe liste. ”Modernizarea legislaţiei electorale este unul dintre obiectivele prioritare pentru această sesiune parlamentară, de aceea fac un apel către toate partidele reprezentate în Parlament să sprijine acest demers şi să dea dovadă de maturitate politică pentru a putea adopta cât mai repede modificările legislative necesare în acest domeniu. Avem nevoie de o legislaţie corectă şi adaptată noilor realităţi sociale, care să permită tuturor cetăţenilor români să îşi exercite, fără niciun fel de problemă de ordin tehnic, dreptul fundamental de a vota”, a declarat Valeriu Zgonea, preşedintele Comisiei parlamentare comune pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale.

4 comentarii

  • Pai nu asa a cistigat Basescu un referendum mintind poporul cine ia oprit sa reduca nr de parlamentari? Cine i-a oprit? Mai lasane domnu oltean cu minciunile tale n-am saturat si ni se face greata de tine si PDL.

  • D-le deputat Ioan Oltean, ati facut greseli, ati comis pacate ca toti politicienii Romaniei, unul nu face exceptie…
    Incepeti sa reparati macar ce se mai poate, sa nu ne mai indatoram Nato, Fmi, UE…etc.
    Da,trebuie un buget pentru ARMATA…trebuie reinfiintata Armata Romaniei
    dar mai trebuie un BUGET pentru a lupta impotriva SARACIEI din ROMANIA!
    Cat priveste Codul electoral…trebuie descifrat intai CODUL apoi adjectivul electoral.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.