Sănătate

Copiii care se nasc prematur sau cu probleme de sănătate nu pot fi îngrijiți la Bistrița

Copiii care se nasc prematur sau cu probleme de sănătate nu pot fi îngrijiți la Bistrița. Este nevoie de un centru regional dotat cu aparatură de ultimă generație unde să poată fi trimiși în baza unor proceduri și nu respectând cutume din vremuri demult apuse, consideră medicul Gavrilaș Mureșan, managerul grupului Sanovil.

”Când zboară câte un elicopter – nu foarte des – sunt depășite posibilitățile terapeutice aici, local, dar eu cred că nu des. Mai sunt și cazuri care vor să plece neapărat în altă parte. Ca județ cred că avem tot ce trebuie, mai puțin posibilitatea să îngrijim nou-născutul prematur sau bolnav, dar să știți nici acolo unde îi duc nu sunt locuri de un nivel european de îngrijire, însă sunt suficient de bine acoperiți din punct de vedere legal, astfel că, indiferent ce se întâmplă acolo, nu se aruncă cu atâtea pietre spre ei cum se aruncă spre noi, uneori justificat, uneori nejustificat”, a spus dr. Mureșan.

Medicul consideră că nu toată lumea care vorbește de rău o activitate medicală din Bistrița are dreptate: ”Lucrurile sunt emoționale. Ca să spui despre o activitate medicală ceva trebuie să o analizezi puțin, nu să exprimi o emoție. Și noi, medicii, când devenim pacienți, judecăm lucrurile altfel. Există și un sentiment că, cu cât mă duc mai departe, cu atât am făcut mai mult pentru mine și voi fi mai bine tratat, dar nu e adevărat”.

În ce privește îngrijirea nou-născuților prematur sau cu probleme grave de sănătate, dr. Mureșan consideră că statul trebuie să investească într-un centru regional pentru îngrijirea acestora, unul singur fiind suficient în Transilvania.

“Țara asta care s-a dezvoltat bine în ultimii 30 de ani trebuia să aibă un centru pentru nou-născuți de ultimul răcnet pentru că nu ai nevoie de mai mult de 1000 – 1500 de metri pătrați. Eu m-am gândit să fac, dar nu pot. Locurile acestea în care pacientul stă mult și costă mult trebuie să le facă statul. Un copil nou-născut cu probleme stă 2-3 luni în spital și nu poate plăti nimeni decât statul, iar atunci statul să facă un centru unde noi toți să trimitem nou-născuții cu probleme. În Cluj este o clinică unde sunt îngrijiți copiii nou-născuți prematur sau cu probleme, dar nici spațiul nu este … să zici că-i avion. Aceasta este deficiența maximă. În rest, se cam face tot. Din fericire, nu sunt mulți copii cu probleme. Noi trimitem cam 8-10 copii pe an care se nasc cu probleme sau prematuri, adică sub 2 kg. În clasificarea prematurului, sub 2 kg nu e un prematur mare, dar pentru noi este. Un prematur la 2,3 kg ținem și noi dacă e sănătos și merge foarte bine. În Germania, dacă se naște un copil de 600 de grame e 99% salvat, la noi nu e așa, dar și la noi sunt copii care scapă”, a mai spus dr. Mureșan.

Cu toate că există o metodologie clară de trimitere, cutumele sunt mai presus decât regulile.

”Există o metodologie, nu îi trimiți unde vrei, dar cel la care ești îndreptățit să trimiți poate spune că nu are locuri. Dacă nu au cei de la Cluj, încerci la Mureș. Trimiterea pacientului critic nu este bine organizată. Nu are dreptul un spital superior să nu îți primească un pacient atunci când vrei să-l trimiți. La noi are dreptul, la noi nu se internează numai dacă obții aprobarea șefului. Medicul de gardă, de cele mai multe ori și în cele mai multe spitale, medicul de gardă nu are puterea să accepte un pacient până nu vorbește cu șeful clinicii. Este absolut catastrofal. Sunt cutume, că procedura nu e așa. Statul ar trebui să vegheze și unde nu sunt corecte să le modifice. Nu se poate să suni un om care poate e la o petrecere sau oriunde altundeva, iar el, la telefon, să-ți dea ok pentru un caz din Bistrița, caz de viață și de moarte. Noi nu trimitem adulți. Poate că, în toată existența clinicii, de 15 ani, am trimis 2-3 cazuri de paciente adulte, dar copii trimitem, între 8 și 10 pe an“, a mai spus dr. Mureșan.

La Clinica Sanovil vin pe lume în fiecare an între 800 și 1000 de copii, ale căror mame provin din mai multe județe ale țării.

Cele mai multe paciente provin din Bistrița-Năsăud, pe locul doi este Suceava, Maramureș și Cluj.

Etichete

4 comentarii

  • Sa investesti milioane in spitale ca sa afli la sfarsit ca ti mai trebuie…ajutoare!!!
    Exact ca partia…nu are bazin de inot sau aeroport ca sa sa justifice rentabilitatea!
    Astea s investitii facute de IQ de .. (ati putut citi? …e asa de mic scris ca nu se vede din cauza….iqului)

    15
    5
  • Se investeste anual in spitalul judetean pretul unui spital nou dar elicopterul cara bolnavii la Cluj sau Tg. Mures. Pana la urma, daca avem pista pentru elicopter nici nu ne mai trebuie spitalul judetean. Oricum acea pista are salariati cat un spital.

    18
    3
  • Bine ca statul aloca bani grei la biserici si lacasuri de cult…. La ce ne trebuie noua spitale performante unde sa ne tratam copii sau pe noi insii…. Faci o plecaciune, bei un sprit de apa cu busuioc , mai zici o cantare, o atentie la un preot ce cerseste ani buni bani enoriasilor pentru ridicare si/sau modernizarea bisericii, dar in spate are ditai vila si ultimul racnet de BMW…

    Nuuu…. mai bine asa…. Ce tot atatea spitale…

  • Stiti vorba aceea ințeleapta…”daca tacea domnul doctor…”
    Greseste! Si a mai gresit…
    Are ograda dansului,larga si cu de toate…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISSFM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS