Actualitate

Creţu: Problema centrului istoric, extrem de complexă. Să acţionăm cu inimă caldă şi minte rece

Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a declarat că se caută variante pentru a soluţiona în timp problemele din centrul istoric, ”la rezolvarea cărora participă şi blocurile de locuinţe sociale”, inclusiv reabilitări de faţade şi porţi de pe pietonalul Liviu Rebreanu: ”Este absolut obligatoriu să facem şi la clădiri private”.

”Am mers şi cu reabilitări de faţade, şi de porţi de pe pietonalul Liviu Rebreanu. Anul acesta n-am mai prins în buget reabilitare porţi, dar vom merge mână în mână, şi cu una, şi cu alta. E o problemă cu proprietatea, acesta este lucrul care ne încurcă foarte mult. Acolo unde am avut noi spaţii, chiar şi un apartament, am putut să facem reabilitarea pe spaţiul respectiv, dar unde nu avem absolut nimic este o chestiune dificilă. Căutăm nişte soluţii pe fondurile nerambursabile pe Ordonanţa 350 ca să mergem înainte, pentru că este absolut obligatoriu ca după pasaje şi reabilitări de monumente să facem şi la cele care sunt private, atât cât ne permite legislaţia”, a spus Creţu.

Primarul Bistriţei a menţionat că proprietarii nu pot fi constrânşi: ”Dacă proprietarii de aici ar fi între primii 200, 500 sau 1.000 în topul bistriţean n-aş avea niciun fel de reţinere. Dar pe acea doamnă de 80 de ani care trăieşte dintr-o pensie de 600 de lei… ce constrângere să fac? Că nu e în stare să-şi plătească medicamentele. Atunci, trebuie să acţionăm cu inimă caldă şi cu minte rece, nu invers, astfel încât în timp să rezolvăm problemele”, a comentat el.

Ovidiu Creţu a adăugat că ”problema centrului istoric este una extrem de complexă şi participă la rezolvarea ei inclusiv blocurile de locuinţe sociale”: ”Reamintesc că 80 de familii sărace s-au mutat din zona centrală, dar parcă a rămas acelaşi număr”.

9 comentarii

  • O emblema pt oras ar trebui sa fie si „Hanul” un reper in oras si o cladire cu istorie. Acum o cladire in care prostul gust isi face aparitia. Nu se mai pastreaza autenticitatea, ideea de vechii, portile de lemn, ideea de medieval. Dupa aparitia OMV (chiar langa Han) , prost amplasat, nu prea mai este interes pt o revigorare a locatiei. Trebuia pastrat parcul , sa fie o oaza de verdeata in buricul targului. Dar banii sunt ochiul dracului…. Si hanul transformat intro oaza de liniste si bun gust, de autentic si medieval, de istorie . Un fel de Hanul lui Manuc al Bistritei….

  • Mergem numai in CEHIA cu capitala la PRAGA. In aceasta capitala Europeana dar si in alte orase Statul Ceh este coproprietar la fatadele de la casele declarate de specialisti istorice. Parlamentul Romaniei nu este capabil sa pregateasca un asemenea set de legi. Nu este rentabil pt. baronimea locala care au sustinut pe rand politrucii diferitelor partide care au fost la putere. La noi functioneaza f. bine vanzarea drepturllor litigioase samsarilor de imobile. A se vedea doar centrul Timisoarei care a incaput pe mana interlopilor de acolo si centrul CLUJULUI retrocedat aproape integral cultelor Maghiare cu cladiri tinute intentionat in stare f. proasta.Nu -i opreste nimeni pe parlamentarii PSD colegii D-lui Primar sa initieze o lege buna in acest sens.

  • Gura comunistului adevar graieste :”E o problemă cu proprietatea, acesta este lucrul care ne încurcă foarte mult”!Ilici Iliescu spunea ca proprietatea e un „moft”!Oamenii astia nu concep ca poate exista si proprietate privata si ca problemele trebuie rezolvate tinand cont de ea!La scoala ei au invatat o singura metoda de a rezolva lucrurile:nationalizarea! In alta ordine de idei,am sa-l cred pe Cretu ca-i pasa de arhitectura centrului orasului ,in momentul cand psd-ul o sa respecte legea si va da jos usile si geamurile termopan ,de la sediul partidului!Cum puteti cere celorlalti locatari ai centrului istoric sa respecte arhitectura veche a cladirilor ,cand voi va bateti joc de ea?!Sunteti cumva deasupra legii?

  • Cand a spus ca „este o problema cu proprietatea”, primarul s-a referit la faptul ca nu poate scoate bani din bugetul primariei sa repare proprietatile private. Legea nu permite asa ceva. Nu toate imobilele din centrul Bistritei sunt considerate monumente istorice clasa A, cum este Centrul Cultural Municipal sau Casa cu Lei. Si atunci se cauta alte solutii de finantare, tocmai pentru faptul ca o astfel de lucrare este costisitoare si trebuie facuta dupa anumite standarde. Primarul stie asta, tocmai de aceea vrea sa-i ajute financiar pe proprietarii din centrul istoric, sa-si reabiliteze fatadele. Asta trebuie sa se inteleaga cetatenii bistritei si nu bazaconiile voastre de „sclavi”, care au impresia ca traiesc inca in epoca lui Ceausescu!!!

    • Si cu termopanele de la sediul psd-ului,montate de 10 ani,cum ramane?Pe alea nu le vede stapanul tau ,mai sluga?

  • In timp si cu buna vointa se poate realiza. Mare dreptate ….80 de familii mutate, dar parca sunt mai multi pe pietonal:) Primarul Bistritei a facut multe, sunt sigur ca o sa rezolve si chestia asta 🙂

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS