Actualitate Recomandări

Cristian Niculae: La Bistrița încep lucrări de 100 de milioane de euro, fonduri nerambursabile

În orașul Bistrița încep anul acesta lucrări de investiții în valoare de 100 de milioane de euro, fonduri neramburasbile obținute de administrația locală prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și de Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), a declarat viceprimarul Cristian Niculae.

”Încep anul într-o notă foarte optimistă deoarece 2019 este anul în care vom începe efectiv lucrul și execuția marilor proiecte la care lucrăm de doi ani și jumătate, proiecte care vor schimba în mai bine fața orașului nostru, îl vor moderniza, dezvolta și îl vor face și mai frumos decât este. Au fost doi ani și jumătate de muncă din greu, ani în care s-a lucrat la proiecte, la documentații, la avizări, la acorduri, lucruri care nu se văd, dar care vor aduce o plus valoare orașului nostru în următoarea perioadă de cel puțin 100 de milioane de euro și aici vorbim doar de fonduri nerambursabile pe Programul Operațional Regional 2014-202 și de Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), nu de bani investiți direct din bugetul municipiului. Bistrița este un oraș în plină dezvoltare, un oraș care se modernizează, așa cum am spus-o de foarte multe ori. Nu o spun eu, o spune chiar Comisia Europeană. A apărut un studiu pe site-ul Institutului Național de Statistică, studiu comparativ făcut în 35 de orașe din România, studiu de audit urban, și care relevă faptul că în Bistrița nivelul calității vieții este mult peste orașe din țară, Bistrița ocupând un loc fruntaș la marea majoritate a indicatorilor cercetați”, a spus

El a ținut să precizeze că cel mai important factor în dezvoltarea unui oraș este demografia, iar din acest punct de vedere, Bistrița stă bine: ”Între 2013 și 2016, populația totală după domiciliu luată a României s-a diminuat cu 0,6%. Doar șase orașe dintre cele 35 studiate au înregistrat creșteri, iar aici ne referim la Iași, Bistrița, Suceava, Bacău, Alba Iulia și Cluj-Napoca. Bistrița se situează pe locul al doilea ca nivel al creșterii populației totale în perioada 2013-2016. Ca structură pe vârste avem iar date surprinzătoare care ne arată că orașul nostru nu este unul al vârstnicilor, așa cum se spune. În cazul populației adulte între 20 și 64 de ani, Bistrița, cu un procent de 71,6%, stă mai bine decât media pe țară care este 64,7% sau bine decât alte orașe cum ar fi Bucureștiul – 67,8%, Cluj-Napoca – 68,8%, Timișoara – 70%, Târgu Mureș – 67,1%, Alba Iulia – 70,7%, Baia Mare – 69,7%. Dacă ne referim la populația tânără între 0 și 19 ani, Bistrița cu 19,3% este iarăși înaintea unor orașe precum București, Cluj-Napoca, Timișoara, Arad, Târgu Mureș, Iași, etc. Doar 10% din populația municipiului Bistrița are peste 65 de ani, deci populație în vârstă”.

Alt indicator studiat, al locuințelor, arată că, între 2013-2016, numărul de locuințe a crescut cu 1,5% la nivel național și cu 2,3% în Bistrița, mai mult decât media pe țară. De asemenea, dacă la nivel național, numărul de copii între 0 și 4 ani a scăzut cu 4,3%, Bistrița a fost unul dintre cele șase orașe în care s-a înregistrat creștere, alături de Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Suceava. Referitor la turism, numărul total de înnoptări a crescut cu peste 48% plus 17,3% peste media națională și peste cifrele obținute de orașe precum București, Timișoara, Sibiu, Brașov.

”Toate aceste date ne relevă faptul că Bistrița nu este un oraș îmbătrânit, nu este un oraș care nu se dezvoltă, un oraș în care nu se mișcă nimic, ci dimpotrivă. Suntem pe un loc fruntaș, ceea ce ne onoreză pe toți și ne face să fim mai optimiști că totul în viitor va fi mult mai bine”, a spus viceprimarul Cristian Niculae.

În 2019, vor începe lucrările la șase școli și două grădinițe.

”Așteptăm aceste proiecte de la începutul mandatului. Vreau să subliniez faptul că, în acest an, începe efectiv munca – cel puțin dacă toate lucrurile merg cum trebuie – la șase școli din municipiul Bistrița și la două grădințe. Este vorba despre Grădinița nr. 2 de pe strada Nicolae Bălcescu, proiect unde s-a dat ordinul de începere a lucrărilor anul trecut, continuă în acest an. Este realizat demisolul și parterul. Este un proiect în valoare de 5,2 milioane de lei și are termen de finalizare octombrie 2019, dar noi vrem să îl finalizăm mai rapid pentru a putea fi utilizată în anul școlar 2019-2020. A doua grădiniță este cea cu nr. 3 de pe strada Plăieșului, un proiect realizat tot pe fonduri europene în valoare de 7,4 milioane de lei. Aici se reabilitează grădinița, este în procedură de achiziție publică a lucrărilor de execuție. Până în luna februarie- martie se semnează și contractul de finanțare. Eu cred că, dacă totul va merge bine cu achiziția publică, în semestrul doi, demarăm execuția publică și la Grădinița nr. 3”, a spus el.

Prin POR, adică tot cu bani europeni, va fi reabilitat și Liceul Tehnologic de Servicii Bistrița , valoarea lucrărilor fiind de 7,7 milioane de lei.

”Va fi reabilitat, este în faza de achiziție a lucrărilor de execuție, contractul urmează să fie semnat în perioada februarie – martie 2019 maxim. Toate aceste proiecte au toate documentațiile întocmite, sunt în fază doar de semnare a contractului de finanțare. Deja sunt date la serviciul de achiziții publice, urmează să fie încărcate pe SEAP și urmează să se desfășoare achiziția publică a lucrărilor de execuție. Ce mai influențează sunt acele neplăcute contestații care apar în anumite cazuri și care ne întârzie ca și în cazul proiectului de reabilitare a Bisericii Evanghelice începerea lucrărilor. În mod normal, o procedură de achiziție publică este de 2-3 luni, dar, în cazul Bisericii Evanghelice, am ajuns la nouă luni cu contestațiile aferente și cu reluarea procedurilor”, a spus el.

Se va mai lucra și la Liceul Tehnologic ”Grigore Moisil”. În reabilitarea de la corpul A, B, C se vor investi 30,1 milioane de lei. Aici, proiectul tehnic este terminat, fiind în procedură de achiziție publică.

La Liceul de Muzică ”Tudor Jarda” se vor face lucrări în valoare de 9,5 milioane de lei. Aici s-a încheiat achiziția publică și s-a încheiat contractul de execuție. ”Acest proiect este finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) și termenul de execuție este de doi ani. Dacă nu s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, urmează să se facă acest lucru în foarte scurt timp”, a menționat Niculae.

La Școala Gimnazială nr. 4 se vor face lucrări în valoare de 20,6 milioane de lei, bani obținuți prin POR 2014-2020. ”Este tot la achiziție publică pentru execuție și tot așa, în februarie- martie 2019 se va semna contractul de finanțare, termenul de execuție fiind de doi ani”, a spus el.

La Școala Gimnazială ”Lucian Blaga” se vor investi 19,7 milioane de lei, acest proiect fiind în achiziție publică pentru execuție în decurs de doi ani.

La Școala Gimnazială nr.1 Bistrița se vor face lucrări de 18,1 milioane de lei. Acest proiect este la achiziție publică pentru lucrări de execuție, contractul de finanțare urmând să fie semnat în perioada februarie – martie 2019.

”Așadar, la șase școli și la două grădinițe încep lucrările în acest an. Eu cred că am făcut tot ce este posibil din acest punct de vedere al grijii noastre față de educație și învățământ și este un lucru mare să începem reabilitarea a șase școli, construcția unei grădinițe noi și reabilitarea uneia pe care am avut-o anterior”, a spus viceprimarul Cristian Niculae.

Lucrările la Biserica Evanghelică Bistrița, proiect în derulare cu termen de execuție de trei ani, tot pe POR, este în valoare de 15,1 milioane de lei. ”Acesta este un proiect care va face ca acest monument istoric foarte important să arate așa cum trebuie să arate”, a spus Niculae.

De asemenea, tot anul acesta urmează eliberarea autorizației de construire pentru Aquapark, proiectul tehnic fiind gata.

”Acest obiectiv îl vom realiza din bugetul local al municipiului. Considerăm cu toții din Primărie, și nu numai, că este un proiect important pentru orașul nostru. Zona Wonderland se va dezvolta foarte mult în viitor și cred că vom demara în foarte scurt timp achiziția publică pentru execuția acestei lucrări. Vom vedea cine va câștiga licitația. Eu cred că, în doi ani, poate fi finalizat. În vara lui 202, eu cred că putem să îl finalizăm și să facem recepția lucrărilor”, a spus Niculae.

Piața Centrală, un alt proiect pe POR în valoare de 17,4 milioane de lei, este în evaluare la Agenția de dezvoltare Regională Nord-Vest.

”Proiectul tehnic este finalizat, pregătim achiziția publică. Nu am depus încă actele fiindcă e în evaluare la ADR Nord-Vest și nu avem ok-ul maxim. Nu este ca celelalte proiecte, aprobate. Vorbim despre proiectul cu mineralizarea Pieței Centrale. Mie îmi place acest proiect și cred că va fi un proiect foarte, foarte frumos. Vom avea și verdeață, nu vom mai avea atâta iarbă cum este acum, dar va fi un proiect care va facilita o viață socială și culturală mai intensă în centrul istoric al municipiului și va îndrăgit. Va fi o suprafață mai mare pentru evenimente și activități publice. Chiar cred că va fi foarte frumos acest proiect și îndrăgit, la fel ca și Parcul Municipal”, a adăugat Cristian Niculae.

De asemenea, vor fi investiți bani europeni și în parcuri. În cartierul Subcetate este în achiziție publică un scuar de 1,2 milioane de lei, altul la Ghinda de 1,1 milioane de lei, unul în Viișoara de 3,5 milioane de lei, iar în Wonderland se va face un parc dendrologic de 5,6 milioane de lei.

”Toate aceste proiecte sunt în etapa de evaluare la ADR Nord-Vest, urmează să ne dea acordul și să semnăm contractele de finanțare. Sunt date deja în achiziție publică pentru proiectele tehnice și execuție. Neavând valori foarte mari, vom face achiziție publică pentru proiectare și execuție. Aceeași firmă care va câștiga licitația va face și proiectarea, și execuția. S-ar putea ca, în Subcetate se înceapă lucrările în semestrul al doilea din 2019, dar mai degrabă la începutul lui 2020”, a spus Cristian Niculae.

Linia Verde, în valoare de 58,8 milioane de lei (12,7 milioane de euro), are proiectul tehnic aproape finalizat: ”Suntem în faza de contractare cu estimare că în februarie 2019 vom semna contractul de finanțare. Deja se trece la achiziția autobuzelor electrice pentru acest proiect. Cel mai repede posibil estimez că poate să înceapă în toamna lui 2019. Eu sper să înceapă în toamna aceasta fiindcă e un proiect cu valoare foarte mare și multe firme se vor bate pe el. Noi, administrația, ne-am cam terminat treaba. Aici mai avem doar de urmărit execuția și finalizarea proiectului. Luna viitoare vom semna contractul de finanțare. Proiectul tehnic e 90% finalizat, deci se lucrează la ultimele retușuri. Sper ca achiziția tehnică să meargă repede. Important este că se reabilitează infrastructura și se fac piste pentru bicicliști. Se creează bandă proprie pentru autobuzele electrice care va duce la o exactitate a programului. Autobuzele vor aduce cetățenii în centru și îi vor duce spre periferie gratuit. Vom face subvenția aceasta din bugetul municipiului pentru a încuraja circulația cu mijloace de transport în comun, cu bicicleta sau pe jos pentru că, în orașe europene, nu mai găsești locuri de parcare în centru. Linia Verde va funcționa ca un tramvai. Lucrările la acest proiect vor dura doi ani. E un proiect mare”.

Un alt proiect în valoare de 50,4 milioane de lei adică 11 milioane de euro este Reconfigurarea transportului public pe axa Gării- Decebal – Andrei Mureșanu și Năsăudului.

”Am semnat personal autorizația de construire. Proiectul tehnic este finalizat. Am predat documentele la serviciul de achiziții publicea l primăriei, în curând va fi încărcat pe SEAP, iar eu sper ca lucrurile să se miște foarte repede și să vedem cine este constructorul care câștigă licitația și să începem cât mai repede lucrările în acest an. Tot în semestrul II dfin 2019 vor începe lucrările pe această axă. Va fi un proiect complex care presupune reabilitare din perete în perete a infrastructurii, parcări, sistem rutier, intersecții, piste de biciclete, iluminat public stradal cu rețele îngropate. După doi ani de execuție a lucrării va arăta foarte bine. Oricum, va fi făcut pe sectoare”, a spus el.

La Centrul intermodal, un proiect de 42,4 milioane de lei, adică 9 milioane de euro, proiectul tehnic este gata fiind în achiziție publică lucrările de execuție.

”Cel mai mare câștig al nostru este că mai deschidem o trecere peste calea ferată care împarte orașul în două. Va lega strada Gării de Tărpiului și vom descongestiona traficul rutier. Proiectul este în contractare, cu semnare în februarie- martie a finanțării. Deja este dat la serviciul de achiziție publică să înceapă procedurile”, a explicat el.

Proiectul de amenajare a pistelor de cicliști în Bistrița etapa I, în valoare de 21,1 milioane de lei, adică 4,5 milioane de euro, este la faza de contractare.

”Vom semna finanțarea în februarie sau martie 2019 și este dat la serviciul de achiziție publică. Proiectul e frumos, cuprinde multe străzi, sunt legate străzile. Avem piste de cicliști și pe axa Decebal, și pe Linia Verde, și prin acest proiect, dar și un alt proiect de amenajare a pistelor de cicliști în centrul istoric. Deci, la finalizarea acestor proiecte, vom avea în municipuiul Bistrița foarte multe piste de cicliști și piste de nivel european. S-a vorbit despre stâlpișori, dar nu sunt pe toată lungimea străzilor. Vom folosi acesi stâlpișori doar în zonele foarte aglomerate ”, a spus el.

Modernizarea, reabilitarea și extinderea sistemului de iluminat public în municipiul Bistrița și localitățile componente, un proiect de 18,2 milioane de lei, adică 4 milioane de euro.

”Proiectul include 80 de străzi. E în etapa de contractare. Proiectul tehnic este finalizat. În martie 2019, semnăm contractul de finanțare. Urmează în perioada următoare să facem achiziția publică și cel mai optimist termen de începere a lucrărilor este semestrul II din 2019. Sper să înceapă în acest an acest proiect așteptat”,a spus el.

Tot prin POR va fi făcut Centrul de zi pentru persoane vârstnice prin reabilitarea și modernizarea Punctului termic de pe strada Octavian Goga, cu o valoare de 3 milioane de lei, adică 650.000 de euro. Este în faza de contractare și prevede amenajarea unui club al pensionarilor, cu asistență medicală, socială și activități recreative.

Totodată se vor mai face Trasee pietonale și piste de cicliști în centrul istoric, tot prin POR, proiectul fiind în valoare de 20,6 milioane de lei, care înseamnă 4,4 milioane de euro, proiect în pregătire: ”Dorim să depunem cerere de finanțate în februarie 2019. Este mai întârziat acest proiect”.

Tot prin POR se va face o stație de epurare la Slătinița în valoare de 5,6 milioane de lei , adică 1,2 milioane de euro. În acest cartier se va mai reabilita și căminul cultural cu 3,1 milioane de lei, contractul fiind semnat. Tot în această localitate componentă, cu 2,1 milioane de lei fonduri europene va fi amenajată zona centrală a localității. Proiectele tehnice sunt finalizate, urmând ca anul acesta să înceapă lucrările.

Din bugetul local se va face refacerea rețelei de canalizare pe strada Mihai Viteazul în valoare de 2,6 milioane de lei.

”În total pe POR 2014-2020, avem 35 de proiecte în valoare totală de 450 de milioane de lei, adică 100 de milioane de euro, din care eu cred că peste 90% vor fi finanțate și se vor implementa, iar banii vor intra în dezvoltarea orașului și în modernizarea lui. Dintre aceste 35 de proiecte, două avem în pregătire, șase în evaluare, 15 în contractare deci în curând se va semna contractul de finanțare și 12 cu contracte de finanțare deja semnate. În luna februarie și începutul lunii martie urmează ca încă 15 proiecte din cele 35 să fie semnate pentru că sunt finalizate toate documentele care au ținut de noi, administrația municipiului Bistrița”, a spus Cristian Niculae.

41 comentarii

  • Foarte foarte multe proiecte pentru Bistrita
    Se anunta un an plin
    Sa va dea Dumnezeu sanatate si sa faceti cat mai multe proiecte pentru Orasul nostru
    Ca este nevoie
    De cat mai multe
    Astfel de proiecte
    Strada Colibitei nu ma gandeam
    Ca o apuc sa o vad
    Renovata
    Si uite ca acuma arata
    Ca in palma

    • Bravo! Asta înseamnă să muncești, vin si rezultatele !
      Sigur că o să apară și cei care sunt nemultumiți că nu s-au făcut de ieri aceste lucruri , dar cei mai multi bistrițeni se vor bucura!
      Felicitări !

    • Chiar am citit un studiu făcut pe n-ai multe orașe din România și foarte interesant este ca acesta a dovedit ca Bistrița este in plină dezvoltare și nu este un oraș al vârstnicilor!
      Poate ca nu sunt toate lucrurile perfecte in orașul nostru dar este frumos și trebuie sa- l apreciem și sa-i susținem pe cei care îl conduc.

  • Bla, bla, bla…. Iar a ardeți cu tot felul de vrajeli. Cine va mai crede. E trecută o lună din an și nu aveți buget national și local, iar voi tot mințiți că aduceți luna de pe cer. Mai bine mergeți acasă .

    • Oricum vrei să o întorci, nu îți iese. Proiectele enumerate în articol nu au legătură cu bugetul local. Sunt pe fonduri europene sau guvernamentale, dragă Zorro!

  • Superb…. arata bine pe hartie.. toate. Confirmate.. avem..1. o gaura la bugetul public cu partia de schi.. prost proiectata zice un primar..2..ratarea achizitiei terenului de la teraplast. pentru amenajare piata… 3 infrastructura rutiera in cartiere sub orice critica.. 4 lipsa utilitati in aproape 40% din strazile orasului.. si multe altele…. DAR… Facem… autogari suspendate, wonderlanduri.. axe de transport… povesti… Ar fi interesant de vazut si publicat Studiul de fezabilitate pentru aqualandul.. lui peste.. si calculul cost beneficiu a investitiei… precum si comisia care a aprobat indicatorii… ceva imi spune ca daca-s aceiasi care au facut studiul pentru partia de schi ne-am cam ras…

    • Hai să vedem interesul orașului nu interesul politic sau de gașcă …
      Să recunoaștem când se face ceva bun
      Ca să vezi, Bistrița atrage fonduri europene de 100 de milioane de euro
      Felicitări ! Acolo e multă muncă!

  • Partidul anti european se lauda cu fonduri obtinute din UE. Poate, daca continuati cu antiprogresul in justitie, veti fi oprit prin paragraful 7 si bine ar fi. Asa nu o se vedem centru intermodal, piata centrala betonat si traversarea independentiei cu pod metalic macar. A propo, ce sa mai aude despre modernizarea, sau mai degraba salvarea, a corpului 1 la Liviu Rebreanu?
    Ne am saturat sa va laudati cu bani din Europa si sa folositi bani locali pentru aberatii si salari uriase din sistem umflat si mafiot administrativ.

    • Dacă primăria atrage fonduri europene nu e bine domnule Walter? Nu te bucuri ? Nu te bucuri că se fac drumuri, scoli si gradinite ? Chiar si piste de bicicliști !
      Păcat că nu îți poți depăși apartenența politică nici măcar pentru binele orașului in care trăiești !
      Îți place doar să critici, am vazut de multe ori comentariile tale răutăcioase, cu deficatie politică…

    • @Bistritean
      Probabil nu ati citit, am criticat exact acollo unde este de criticat (LR,Piata Centrala, Pod metalic si centru intermodal). PSD se lauda cu bani european dar in Parlamentul European tine discurs antieuropean. Si tine si discurs antidemocratic in Parlamentul Romaniei.
      Si sigur e bun sa se lucreze la infrastructura, dar in legatura cum se lauda mai ales noul „primar de fapt” si ce face administratia locala cu bani din impozite si taxe, ce proiecte au care sint foarte discutabile, ar fi potrivit mai multa decenta. Practic cam toate proiecte de la infrastructura rutierea si pana la spitale si scoli nu ar avea loc fara UE. Sa nu uitam asta din vedere. Actualul guvern si cu administratie sint antieuropean si antidemocratic prin actiunile care intreprind in sistemul juridic, dar la lauda cu bani obtinute din UE. Sa numeste ipocrizie si falsitate.
      Dar probabil e doar amatorism ca de altfel ar creste PSD in sondatiile cea ce nu face.
      Dealtfel, daca partidele s-ar autocurata de penali si persoanje obscure ar putea sa gastiga teren. E incapabilitate, ignoranta sau intensionat?
      Nu sunt rautacios de cit acollo unde este cazul 🙂

    • Dumneata spui că PSD e antieuropean. Faptul ca liderii PSD nu se lasa călcați in picioare de niște politicieni vremelnici din Europa nu înseamnă ca sunt anti europeni decât pt unii ca tine.
      Puteți avea păreri diferite si fără să jigniți lumea.
      Iar faptul că vin bani din UE se datorează celor care fac proiectele, in acest caz PSD . Daca nu se spune cei ca si dumneata spun ca nu se face nimic .
      Iar pt liceul Liviu Rebreanu guvernul a dat 10 milioane de euro, care nu se pot folosi pt ca sașii nu donează clădirea . Ce sa faci atunci ? Ii lași pe ei sa o folosească !

  • Vă lăudați degeaba cu indicatorii demografici, deoarece la acestea nu ați contribuit cu nimic. La obținerea acestor indicatori a contribuit doar conștiința populației, care a avut posibilitatea rămânerii ACASĂ, ca urmare a faptului că am avut norocul de a beneficia de bunăvoința unor investitori români, dar mai ales străini, de a crea locuri de muncă în oraș, dar nicidecum datorită activității desfășurate de cei care au fost aleși pentru a administra viața economico-socială a acestui oraș. În felul în care expuneți lucrurile ar rezulta că se construiesc de la 0 două grădinițe, șase școli și alte obiective, când colo este vorba de reabilitări. Toate acestea se pot realiza doar datorită bunăvoinței UE, care ne oferă niște fonduri financiare, ”bani căzuți din cer”, iar voi ați binevoit să întindeți mâna să apucați ceea ce ne-a fost oferit. Vorbiți de aceste fonduri dând alt înțeles economic acestor fonduri, numindu-le ”care vor aduce o plus valoare orașului nostru în următoarea perioadă de cel puțin 100 de milioane de euro…”, ceea ce denotă faptul că nu prea sunteți pe acasă printre noțiunile economice, încurcând plusvaloarea cu un venit nerambursabil la bugetul local. Eu v-am mai scris că prin ceea ce afirmați, în loc să vă ajute cu ceva în scopul de a vă ”cocoța” într-un fotoliu suspus, vă faceți mai mult rău, decât bine. Am exprimat această idee prin : ”Dacă tăceai, filozof rămâneai” dar se vede că nu ați înțeles cuvintele scrise de mine. Ar trebui să mai meditați și să vă gândiți înainte de ”a scoate porumbelul din gură” pentru a nu strica de tot șansa la care visați cu atâta înverșunare. Dacă aveți ochi și urechi, folosiți-vă de acestea, deoarece ”v-au picat din cer”, folosiți-le ca să învățați ceva din cele văzute și auzite, poate adăugați ”plusvaloare” la cunoștințele pe care le aveți.

    • Nimic nu a picat din cer, cum ai vrea tu să creadă lumea.
      Pentru atragerea acestor bani s-a muncit mult .
      Cât despre demografie nu am observat ca e vreo laudă. Viceprimarul arata o realitate confirmată de un studiu al UE.
      O situație despre care unii nu vor sâ știe, pentru că ei vorbesc mereu despre un oraș îmbătrânit, asa cum le-ar place lor sa fie.

    • Daca cei 20 de sași care mai reprezinta parohia evanghelica impreuna cu preotul lor Kraus care-i si conduce, ar fi inteles ca guvernul finanteaza prin PNDL cu 10 mil de euro reabilitarea corpului A a CNLR cu conditia transmiterii proprietati asupra cladirii Municipiului Bistrita lucrarile de reabilitare ar fi inceput in acest an domnule Walter Born.
      Realitatea ca s-au aruncat pe fereastra 10 mil de euro si va fi greu sa mai prindem o astfel de oportunitate ptr reabilitarea acestei frumoase si importante cladiri, datorita gandirii obtuze a unora care nu inteleg ca daca ai dat in administrare o cladire pe 99 de ani oricum nu o mai ai in viitorul pe termen mediu si chiar lung si poti sa cedezi chiar si proprietatea ca nu muta nimeni cladirea din oras.
      Asadar domnule Born unele lucruri nu se fac ptr ca „unii” nu vor sa se faca!

    • Tocmai, nu muta cladirea nimeni din oras. Asa ca se puteau aloca linistit cele 10 milioane.
      Cladirea a fost predata administratiei cu obligatia de a o renova si mentine la standarde normale de functionare.

  • pe axa Gării- Decebal – Andrei Mureșanu și Năsăudului unde vom parca masinile? acum sunt sute de masini parcate pe prima banda de circulatie. nu era logic intai sa se faca parcari si apoi reabilitarea drumului? tot ne spuneti ca sunt de 4 ori mai multe masini decat parcari dar voi mai desfintati din parcari.

  • In timp ce Oradea baga 300 de milioane de euro fonduri europene in 2 ani , Bistrita spera sa bage 100 de milioane in 8 ani si astia doar pe hartie , pentru ca pana in 2022 mai sunt 3 ani si ei nu au buget nici macar pe 2019 . PSD-ul stie sa disimuleze , pentru un neavizat , povestea asta suna bine . Pentru cei ce se pricep , e comica rau declaratia viceprimarului padurar din Cosbuc , timpul o sa-i deconspire minciunile astea de 2 bani .

    • Vă e cam frică de viceprimar văd eu! Ca și povestea cu “ chelnerul”, tot de voi lansată si povestea cu “pădurarul” va avea același impact, adică ZERO !
      Unui om căruia nu aveti ce sa ii reproșați încercați sa ii gasiti defecte închipuite de voi.

    • E o vrajeala ca Oradea are proiecte pe fonduri europene de 300 de milioane de euro. Nu mai minti si dezinforma! Atat stii sa faci! Esti plin de venin si ura! Intr-o zi vei face accident vascular sau infarct.
      Pacat, esti inca tanar si ai putea sa-ti folosesti energia in scopuri pozitive.
      Dar nu, nu cred ca esti in stare de lucruri bune.

    • Hotărâți-vă odată, ”pădurarul” e din Coșbuc sau din Telciu. Ar fi bine să vă documentați mai bine sau să-l întrebați direct pe ”pădurar”, poate vă va dezvălui adevărul. Pe mine mă interesează doar adevărul.

  • Il asigur pe vicele CRISTIAN NICOLAE ca se pacaleste singur cand spune ca Piata Centrala va avea un proiect indragit. Vorbeste exact ca seful lui. Din pacate distrugerea lumii vegetale din Piata a dus la revolta a 5.000 de bistriteni care au semnat Petitia NU VREM PIATA CENTRALA MINERALIZATA. Timpul nu a fost suficient ca sa strangem 50.000 sau 70.000 de semnaturi. Aici si pesedistii si cei care au votat cu ei au semnat in numar mare fiind foarte suparati pe acest proiect, Administratia este paralela cu optiunile bistritenilor si habar nu are cum este privita si suduita de oamenii de toate varstele. In special tinerii au fost foarte interesati ca acel spatiu cromatic natural sa nu fie distrus. Asa ca domnu vice ne intalnim la JUDECATORIE. Bistritenii isi doresc foarte tare sa stopeze proiectul vostru care nu va face cinste deloc, este unul chiar barbar in afara regulilor din UE .Vom trimite petitii si Comisiei de MEDIU din UE colegilor nostrii VERZII EUROPENI si o sa-i informam corect ce vreti sa faceti voi aicxi. Sunt convins ca si aici pacaliti EUROPA asa cum ati pacalit un municipiu intreg prin neprezentarea tuturor celor cinci proiecte la dezbasterea publica cu cetatenii. Jucati stramb tovarasi din Primarie si din Cons. Local . RUSINE !

    • Domnule Balan numa sa nu va legati iarasi de ceva pomi pe acolo ca asa ati facut si cu parcul si acuma uite ce spatiu frumos este
      Calmati-va oameni buni ca nu e chiar asa

  • Felicitări pentru implicare și pentru munca depusa! Orașul nostru devine tot mai frumos, mai curat și la standarde europene! Va dorim multa putere de munca și spor în toate!

  • Nu sunteti in stare sa strangeti selectiv gunoaiele de la blocuri si voua va trebuie proiecte de sute de milioane.Efectiv nu ai unde sa pui separat un pet,dar ciuma rosie(sau uslul sau cine o fi fost) a implementat un proiect de zeci de milioane de euro (proiect pilot pt Romania)pentru gropi ecologice si adunarea selectiva a gunoaielor.Insuccesul proiectelor se datoreaza spa..lor de 10% care se dau si astfel executantul face ce vrea el.Nu inteleg cum de ne mai dau bani europenii!!

  • Rasculatule vorbesti in necunostinta de cauza. Te rog sa ma cauti sa iti pun la dispozitie toate materialele vremii toate interventile mele si ale colegilor ecologisti de la PER din acea vreme in cadrul sedintelor din CL. Daca parcul arata asa se datoreaza colegilor mei dar si eu personal care am reusit sa blocam lucrari inutile, castigand astfel peste 300-400mp de spatiu verde(iarba) si salvand de la drujba 31 de copaci destul de tineri. Asta nu o va recunoaste nici Cretu nici Vicele si nimeni din Primarie pt. ca le este jena. O Zi Buna !

  • Pt . toti cei care sustin pesedeii in lupta lor cu incalcarea legilor JUSTITIEI. Acest proiect al Pietei centrale incalca flagrant tot ce inseamna legislatie de mediu in Romania si UE. Sapte legi si ordonante de mediu, legea transparentei decizionale, legea cadastrului si amenajarii teritoriului, etc, etc. Desigur o judecata dreapta va stabili acest aspect. Se intampla toate acestea exact ca la ordonantele anti justitie date de mafia politica psd.

  • La fel ca si in cazul centurii ocolitoare care nu ocolea nimic, vorbim despre un centru intermodal de transport fara sa avem transport. La limita daca chiar vrem sa vorbim in termenii pretențiosi despre o gara prin care trec trei trenuri si o autogara care n-are nimic de-a face cu proiectul sau cu atribuțiile in materie de transport ale Primariei Bistrita ele sunt deja legate de pe vremea lui Ceausescu. Doar un trotuar rulant le-ar putea face mai “intermodal” legate decât sunt in acest moment. Ambițiile primăriei sunt cu totul disproportionate in raport cu obiectivul anunțat si vizează realizarea unui pasaj (ca cel dintre strada Sigmirului si Libertății) care ar urâți in mod catastrofal zona centrala a orașului. Pentru ca păcăleală sa fie completa publicului i s-a prezentat in permanenta proiectul ca având un rol de decongestionare a traficului in zona Autogării ca si când pasajul ar fi unisens. In realitate construirea pasajului va conduce la supra-aglomerarea catastrofala a zonei întrucât in mod inevitabil o parte din traficul de pe strada Tărpiului se va vărsa în infernalele ore de vârf direct in strada Gării.

  • Domnule vice primar va rog sa va informati legat de procedura de achizitie a lucrarilor la Centrul Intermodal de transport, pentru ca nu exista licitatie pentru asa ceva, de unde sa asteptati semnarea contractului de executie?

  • Centrul intermodal – a altă minciună pretențioasă.
    Transportul Intermodal se referă în principal la transportul containerizat de mărfuri. Pasarela propusă distruge exact transportul intermodal existent prin desființarea terminalului de transport containerizat amplasat în zonă.
    Totul pentru a impune un proiect aberant al administrației, un proiect nedorit de nimeni, un proiect care nu va aduce nici un fel de beneficii comunității, un proiect pentru justificarea căruia vor trebui pompați în continuare, ani de zile bani pentru a susține și întreține un transport aerian extraurban cu autobuzele fără ca municipalitatea să aibă vreo atribuție în acest sens.
    Din păcate lucrurile curg în acest sens pentru că nu există nici o opoziție competentă în a se opune acestor aberații.
    Intermodal freight transport involves the transportation of freight in an intermodal container or vehicle, using multiple modes of transportation (e.g., rail, ship, and truck), without any handling of the freight itself when changing modes. The method reduces cargo handling, and so improves security, reduces damage and loss, and allows freight to be transported faster. Reduced costs over road trucking is the key benefit for inter-continental use.
    Le transport intermodal, ou transport combiné, consiste à assurer un transport en empruntant successivement différents modes de transport. Il concerne surtout les marchandises. Le terme intermodal s’applique dans la mesure où une logistique unifiée s’applique tout au long du transport, quel que soit le mode, à la fois pour limiter les manutentions et réaliser le suivi.

    • Esti rău Toniuc! Esti foarte rău deși lucrezi in administratia judetului tot pe fonduri europene. In calitate de director, tu cate proiecte si cati bani europeni ai adus?

  • Vă asiguram că vom monitoriza cu mare atenție desfășurarea lucrărilor la școlile enumerate, în special la Liceul de Muzică și vom reveni cu aprecieri sau critici în funcție de calitatea și rapiditatea efectuării lucrărilor.

  • LINIA VERDE Bistriteana unica in UE . Se vor taia o groaza de copaci de pe traseul cu pricina. Pt. cateva autobuze electrice care oricum nu circula in regim de troleu se face ruta separata sacrificand arborii de aliniament si din nou se incalca legea 24 a Sp. Verzi . De ce nu se poate folosi actuala structura stradala pe unde circula si autobuzele Transmixt. Cinci autobuze electrice care vor veni din 30 in 30 minute vor cheltui o groaza de bani prin modificari extrem de scumpe fata de configuratia actuala doar pt. a plimba pensionari si gura casca care vin in CENTRU si vice-versa. Astfel unic in Europa Linia Verde va deveni LINIA GRI facand pofta drujbistilor din administratie .Reamintim cititorilor ca in ultimii 9 ani de conducere locala a acestui primar , orasul nostru a pierdut peste 1.000 de arbori si va pierde inca cateva sute daca cele doua proiecte negandite nu vor fi schimbate. JOS DRUJBA si LABELE de pe COPACI !!!

  • Deocamdată sunt promisiuni.
    Frumoase, desigur.
    Însă incerte.
    Unele contestabile prin prisma faptului că seamănă a cârpiri temporare centrul intermodal nu ca adresa şi schimba problema traficului rutier.
    PSD-ul e maestru la nivel național, în arta jupuitului bugetului şi camuflarea acestui jaf prin lucrări de calitate îndoielnică sau supraevaluate.
    Deci promisiuni, nematerializate, cu un anumit grad de incertitudine în operaționalizare.
    Cât despre intinerirea populației municipiului există o explicație simplă.
    Depopularea satelor județului.
    Cu perspective sumbre.
    De ce nu se prezintă REALIZĂRILE ???

  • „Vorbe nu fapte””
    🙂 sau nu era asa?
    Trebuia spus „fapte nu vorbe” ?
    Domnucule viceprimar, la treaba! Tare as vrea sa va vad pe voi cei din politica la munca la privat ca de o viata sunteti buni doar la cheltuit banii contribuabililor. Ia treceti la platit taxe si altii sa cheltuie anapoda asa ca voi! Ce Aaquapesteprajit faceti iar din bani din banca? Ce intermodalo-spatialul lui peste de denumire ii dati unei gari de doi bani in care nu circula numai 2 autobuze desălate? Nu ajunge ca ati facut o mocirla de partie?
    De povesti suntem satui! Pe bune! Ne aburiti pt ca sunteti cu musca pe clop de cand ati indatorat bistritenii pentru o partie care nu functioneaza dar inghite bani cu nemiluita.
    Fiti cumpatati ca sunt banii celor ce platesc taxe si impozite si voi va bateti joc de votul lor!
    Nu e concurs de investitii de prost gust si fara cap!
    Chiar nu pricepeti?
    Ajutati mediul de afaceri! Faceti ceva ca toti sa poata plati salarii decente ca suntem vai mama noastra pe locul 4 de la coada ca nivel de salarizare in tara. Ce povesti de popa beat sunt astea cu orasul tanar? Dati-va jos din jilturile alea ca nu mai vedeti realitatea!
    Cata aroganta de prost gust puteti etala!
    Ati atras voi bani europeni! Ce abureli! …. mai bine stau calm ca-mi crapa vreo vena iar voi nu meritati efortul sa fiti mediatizati dapoi sa fiti si in mijlocul discutiilor….

  • Un țâgan ave o vacă.
    Slabă, costelivă, tebecistă, nărăvașă, leneșă și stearpă.
    O duce-n târgul Bistriței, s-o vândă.
    Văzând-o , târgarii nu-l întreabă nimic.
    Un anume Niculae, aflat prin târg, îi zice: ”moșule”, cât îmi dai dacă-ți vând vaca ?
    Țâganu: iacă, de-un ginars ș-o bere.
    Niculae strigă tare: ” vând vacă bună, trage la jug alături cu boii, fată de 2 ori pe an, dă lapte tot timpul și mânâncă numai paie”, etc.
    Atunci țâganu zâce: Mă Niculae, dacă-i așa bună, n-o vând.
    Orice asemănare cu realitatea-i întâmplătoare.

  • Îndraznește să crezi…
    … iar dacă te-ai săturat să porți ciorapii lui mă-ta mare pe față atunci când furi, înscrie-te în PSD!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS