Actualitate Recomandări

Cum a ajuns ALDE Bistrița-Năsăud să aibă doi președinți interimari în mai puțin de o săptămână

După demisia lui Ioan Țintean din fruntea ALDE Bistrița-Năsăud, s-a creat un fel de confuzie la vârful organizației fiindcă mai întâi s-a prezentat drept președinte interimar secretarul de stat Sorin Roșu Mareș, iar apoi a venit o altă decizie de la București prin care era numit în funcție primarul comunei Romuli, Ioan Monița. Vineri, într-o conferință de presă în care au ținut să dea un mesaj de unitate, liderii județeni ai formațiunii au explicat cum s-a ajuns la această situație.

”Biroul Politic Teritorial a fost dizolvat de către Biroul Politic Executiv Central. Ni s-a cerut ca reprezentanții organizației județene Bistrița-Năsăud să facă propuneri în ceea ce privește ocuparea funcției de președinte interimar ca urmare a demisiei președintelui Ioan Țintean. La întrunirea avută la nivel județean pentru a face propuneri la centru cu potențialii ocupanți ai funcției de președinte interimar au fost făcute două propuneri: Ioan Monița și Sorin Roșu-Mareș și tot atunci s-a decis ca, până va deni decizia din partea Biroului Politic Executiv Central, să gestioneze relația cu conducerea centrală și organizația noastră domnul Sorin Roșu-Mareș și el a fost un fel de președinte interimar până la decizia pe care a luat-o forul central în ziua de miercuri. De aceea dânsul a și fost prezentat – că nu știam când va avea loc ședința la nivel central – delegat din partea noastră (la conferința de alegeri a PSD de săptămâna trecută vineri -n.r.). Acum am intrat în prevederile statutului și avem un președinte interimar până se va organiza conferința județeană, noi sperăm să o facem în luna septembrie când vor avea loc alegeri pentru toate organismele partidului la nivel județean, inclusiv a președintelui”, a spus Ionel Tompa, purtătorul de cuvânt.

Secretarul organizației, Constantin Brașoveanu, singurul care nu a fost afectat de decizia luată la nivel central privind dizolvarea Biroului Politic Teritorial, a dat apoi citire hotărârii luate la București:  ”Decizia nr. 12 din 24 iulie 2019. Având în vedere votul acordat de către Biroul Executiv, conform prevederilor articolului 75 litera n din Statutul ALDE, președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu decide: Începând cu data prezentei, domnul Ioan Monița se numește în funcția de președinte al filialei ALDE Bistrița-Năsăud”.

Noul președinte interimar Ioan Monița a spus: ”Am onoarea să fiu numit de către conducerea centrală ALDE să asigur interimatul până la alegerile care vor urma. Vreau să-i mulțumesc președintelui demisionar Ioan Țintean pentru tot ce a făcut pentru ALDE. După cum se știe, de la început acest grup a fost cu Ioan Țintean de la crearea PLR și am fost o structură unită, compactă, bine definită. Consider că am reușit să facem treabă bună în județul Bistrița-Năsăud. Sunt convins că și pe viitor o să trecem peste această sincopă de la alegerile europarlamentare. Vom face o analiză foarte serioasă să vedem unde am greșit, ce am greșit ca să luăm măsurile ce se vor impune astfel încât să nu mai fim puși într-o asemenea situație. La întâlnirea pe care am avut-o noi am insistat ca Ioan Țintean să rămână, decizia dânsului este una fără echivoc, ne-a rugat să nu mai insistăm. Mă bucur că un politician cu experiență – chiar îl felicit că poate că este unul dintre puținii politicieni care a spus-o răspicat că se retrage fiindcă are o vârstă și când își termină mandatul la CJ nu o să mai auzim de el în politică. Ne-a asigurat că rămâne alături de noi. Nu trebuie să se creeze impresia că e o scindare, o falie, că s-au creat grupuri și grupulețe. ALDE Bistrița-Năsăud este ceea ce a fost, ba mai mult decât atât și sperăm să ne întărim și mai mult și să ne organizăm foarte bine pe viitor. (…) Marți vom avea o întâlnire în care voi numi Biroul Politic Teritorial ca să intrăm în normalitate. Suntem o echipă, domnul senator și domnul secretar de stat se vor ocupa mai mult de relația cu Bucureștiul pentru că suntem la mare distanță de București, mie revenindu-mi cea mai grea sarcină de a mă ocupa de teritoriu și de a resuscita toate organizațiile și de a scoate un rezultat cât mai bun pentru ALDE”.

La rândul lui Sorin Roșu-Mareș a spus: ”Îi mulțumesc domnului președinte Țintean pentru încrederea pe care mi-a acordat-o când m-a propulsat în administrația publică centrală, pentru relația pe care am avut-o de-a lungul timpului cu domnia sa, dar în același timp vreau să îl felicit și pe domnul președinte Ioan Monița pentru noua funcție pe care o deține. Am ținut să fiu prezent alături de el aici, să dăm un mesaj de unitate a filialei județene a partidului nostru. ALDE trebuie să meargă mai departe, ALDE Bistrița-Năsăud nu poate face un pas în spate pentru că acest pas s-a făcut odată cu alegerile din 26 mai și noi aici trebuie să analizăm foarte clar motivele pentru care am fost la acest scor. Ce vom face în viitor va fi în beneficiul oamenilor, nu al nostru, nu al partidului, al oamenilor și în special a conjudețenilor noștri. Eu voi păstra legătura între organizație și sediul central și restul instituțiilor din Capitală și cu siguranță voi conlucra cu domnul președinte și vom avea acțiuni în teritoriu prin care să facem cunoscut atât programul politic, cât și candidatura domnului Tăriceanu la prezidențiale”.

Gelu Muthi, președinte ALDE Bistrița-Năsăud și viceprimar al Bistriței: ”Nu pot să nu-i mulțumesc domnului președinte Țintean pentru ce a făcut în organizația noastră. Am avut o colaborare cu el de mai bine de 10 ani de zile. În tandemul care am fost, el președinte județean, eu, la municipiu, lucrurile au decurs atât în PNL – când eram acolo, cât și aici, au mers într-un ritm normal, într-o zonă de înțelegere, ceea ce s-a reflectat foarte bine în activitatea partidului. În același timp, vreau să îl felicit pe noul nostru președinte, organizația municipală este în rând cu toată lumea alături de partid și vom face tot ce trebuie astfel încât să obținem un rezultat foarte bun la alegerile care urmează. Vrem, nu vrem, trebuie să ne referim și la alegerile locale pentru că aceste alegeri vor asigura o stabilitate partidului în plan județean. După cum vedem, în județ, sunt foarte mulți candidați, se încearcă lucrurile să fie deturnate de la bunul mers și, în aceste condiții, alegătorii trebuie să fie foarte bine informați, iar mesajul nostru trebuie să fie unul de unitate, de proiecte. Noi trebuie să îi ajutăm pe cetățeni să vadă pădurea de copaci și prin asta vreau să spun că lucruri mici nu pot fi extrapolate când vorbim de lucruri mari, de viziunea asupra dezvoltării orașului Bistrița, lucruri care se întâmplă. Intrăm așa într-o vrie și nu înțelegem că sunt unele lucruri chiar bine făcute la nivelul Bistriței. O schimbare generează o anumită dezordine, dar eu vreau să spun că îl cunosc pe domnul președinte Monița de multă vreme. Nu cred că se va întâmpla lucrul ăsta pentru că maturitatea tuturor celor de aici va genera echilibru necesar să obținem rezultate foarte bune la cele trei rânduri de alegeri pe care le avem în față. Suntem o echipă unită, o echipă care își va îndeplini obiectivul pe care ni-l vom asuma”.

Reprezentanții ALDE Bistrița-Năsăud au mai declarat, răspunzând unor întrebări, că nu este sigur că vor fi alegeri la nivel de filială în septembrie întrucât urmează alegerile prezidențiale și e posibil ca partidul să se concentreze pe scrutinul din noiembrie și să amâne organizarea conferinței județene pentru o altă dată. În ce privește alegerile prezidențiale, Monița a spus că nu există încă un target asumat.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.