Recomandări Social

Cum a fost marcată Ziua Eroilor în Bistrița-Năsăud

(FOTO) La invitația Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria”, de Înălțarea Domnului, când se sărbătorește Ziua Eroilor, elevi, profesori și studenți au depus buchete de flori și au aprins candele la monumente ale eroilor din Bistrița-Năsăud.

Bistrița: Pop Vlad – Colegiul Național ,,Liviu Rebreanu”, Aniței Cătălin, Sângeorzan Paul, Șuvei Ionela, Ureche Bianca – Colegiul Tehnic Infoel Bistrița

Beclean: Cora Maria, Otvos Melisa și Rus Cătălin – Școala Gimnazială ,,Grigore Silași” Beclean, însoțiți de prof. Conea Liviu Leon / Mureșan Lara, Damian Teodora, Bolog Sanda, Câmpan Sebastian, Lup Denis – Colegiul Național ,,Petru Rareș”, însoțiți de prof. Melania Abodi

Bârla (comuna Mărișelu): Timari Ionuț (Colegiul Tehnic Infoel)

Mureșenii Bârgăului: Gâvan Ionuța, Mureșan Cristina, Lăcătuș Giorgiana – Școala Gimnazială Mureșenii Bârgăului / Serețean Ioana Andreea (Colegiul Tehnic Infoel)

Prundu Bârgăului: Budăcan Ionuța (Colegiul Tehnic Infoel)

Rebrișoara: Bachiș Ovidiu (Colegiul Național ,,George Coșbuc” Năsăud / Linul Onița-Liceul Silviu ,,Transilvania” Năsăud

Șieu Măgheruș: Rus Raluca-Adriana (Colegiul Tehnic Infoel)

Șieuț: Pantea Natalia (Colegiul Tehnic Infoel)

Tiha Bârgăului: Lucin Adela, Lucin Petruța – Școala Gimnazială Tiha Bârgăului / Nimigeam Maria (studentă)

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2596251703978407&id=1570362709900650

Și la Brigada 81 Mecanizată ”George Bălan” a fost depusă o coroană de flori la Monumentul Eroilor batalionului. Au participat comandantul marii unități, colonel Cornel Scurt, prefectul Stelian Dolha, vicepreședintele CJ Vasile Puica, viceprimarul Cristian Niculae, președintele Asociației Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala Bistrița-Năsăud, col. (r.) Gheorghe Tanco.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3004037186298560&id=843247625710871

PS Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, alături de un grup de credincioși, a urcat la Monumentul Eroilor de pe Vârful Grui, din Munții Călimani, pentru a aduce un omagiu celor șaizeci de soldați români care au fost masacrați în acel loc, în timpul Primului Război Mondial.

Cu acest prilej, în fața monumentului, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența unui grup numeros de credincioși, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului.

Răspunsurile liturgice au fost date de maicile de la Mănăstirea Piatra Fântânele. La final, Episcopul-vicar a oficiat slujba parastasului pentru eroii care s-au jertfit pentru neam, credință și țară.

Este deja o tradiţie ca, în fiecare an, de Ziua Eroilor, la mormântul celor 60 de militari români, să se oficieze o slujbă de pomenire. Monumentul de pe Vârful Grui a fost ridicat în anul 2005, la iniţiativa Preasfințitului Părinte Vasile Someșanul și prin implicarea maicilor de la Mănăstirea Piatra Fântânele.

https://www.facebook.com/MitropoliaClujului/posts/3141484892577894

”Praznicul închinat Înălțării Domnului a fost un bun prilej de a cinsti memoria eroilor patriei, jertifiți în luptă pentru țară, neam și credință. Mă bucur să constat că importanța religioasă și semnificația națională a acestei zile a fost marcată cum se cuvine, prin acțiuni comemorative respectând normele impuse în contextul epidemiologic. Istoria zbuciumată a poporului român și lecțiile de demnitate și devotament ne fac să prețuim și mai mult jertfa eroilor neamului. Acest lucru este valabil și în cazul elevilor, profesorilor și studenților voluntari, care astăzi au adus un omagiu, în semn de recunoștință, eroilor patriei”, a spus prefectul de Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha.

2 comentarii

  • Bine că in acest an s-a renuntat la cinstirea memoriei eroilor la Monumentul in formă de „sulă” din Piata Petru Rares care a stârnit atâtea reactii controversate. Multi se intrebau, pe bună dreptate, ce are sula cu prefectura.
    Si totusi, evenimentele prilejuite de „Ziua Eroilor” trebuie organizate in Cimitirul Eroilor din Bistrita, unul dintre cele mai bine realizate din Romania, acolo unde isi dorm somnul de veci 3400 de eroi , chiar daca doar pentru 129 dintre ei se cunoaşte identitatea si au o cruce pe mormant. Ceilalti, înhumaţi în osoare comune sunt „EROII NECUNOSCUTI”. Acestia din urma isi dorm si ei somnul de veci in mormantul sacru numit generic „Mormantul eroului necunoscut”. De aceea, monumentul in forma de lumanare amplasat in 2009 aiurea lângă prefectura, pe locul statuii lui Petru Rares si care a starnit atâtea controverse, trebuie reamplasat in Cimitirul Eroilor din Bistrita, si prevazut eventual cu o „flacara vesnica” spre gloria si cinstirea memoriei celor care s-au jertfit pe câmpul de luptă.
    Marele filozof si poet Lucian Blaga spunea că (citez): „Un simbol își are evidența sa; un simbol care are nevoie de argumente nu e valabil”. Chiar dacă primarul Cretu a amplasat in părculetul lângă prefectură o plăcută cu inscriptia „Parcul Eroilor”, controversatul monument sugerează mai degrabă că acolo ar fi „Parcul Erotic”.
    Vezi si: http://www.catavencii.ro/bistrita-orasul-unde-s-a-rasturnat-carul-cu-peisagisti-tembeli/

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS