Actualitate

Atelierul de broderie de la muzeu s-a transformat într-un eveniment internaţional

Dacă la început nici nu ştiau cum să pună aţa în ac, după o lună de învăţat broderia la muzeu, 18 fetiţe din Bistriţa au reuşit să creeze obiecte de care acum sunt extrem de mândre. Printre cursanţi s-au numărat două fetiţe din Italia şi patru copii din Germania care au vizitat Casa Argintarului şi nu s-au mai dat duşi.

„A fost extraordinar. Noi am cerut să vină doar cei care au vrut cu adevărat, aşa încât, până la final, toată lumea şi-a Elena Pleniceanuterminat lucrările mai puţin o fetiţă de 7 ani de la care nici nu am avut noi aşteptări mari. Au fost în total 18 fetiţe şi am avut pentru o zi un grup de patru copii din Germania. Ei au venit să viziteze Casa Argintarului şi, văzând grupul de fete care lucra, şi-au manifestat dorinţa să rămână să lucreze cu ele şi i-am lăsat. Au mai venit şi două fetiţe din Italia. Au venit la bunici în vacanţă şi au făcut şi ele o vizită la Casa Argintarului. Văzând ce lucrăm, au vrut să vină şi ele la atelier şi au prins trei săptămâni şi jumătate din el, dar nu au pierdut nicio oră. Le-a plăcut foarte mult. Din câte am înţeles i-au cerut mamei să le cumpere aţă, gherghef, pânză ca să poată broda şi după ce se întorc în Italia”, a declarat pentru Timp Online muzeograful Elena Pleniceanu.

atelier 2 atelier 3 atelier 4 atelier 5

În calitate de coordonator al acestui atelier, ea spune că este foarte mulţumită de ce a ieşit: „Am avut fetiţe care au brodat foarte frumos, aşa încât pot spune că au ajuns aproape la perfecţiune. Am avut fetiţe care au făcut şi două obiecte în loc de unul. Atâta doar că le-am lăsat să folosească ce culori vor ca să fie motivate până la capăt. Cele care au brodat un prim lucru, trecând la al doilea au desenat exact ce şi-au dorit. Sunt multe şerveţele decorative, pot fi înrămate într-un gherghef mai mare şi folosi pe post de ramă decorativă”.

Urmare a reacţiilor primite din partea copiilor care au participat la atelier, muzeograful Elena Pleniceanu se gândeşte ca, în iarnă, să organizeze şi un atelier de croşetat pentru fete şi unul de machete pentru băieţi.

atelier 6 atelier 7 atelier 8 atelier 9

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud a organizat pe parcursul lunii iulie, în cadrul Școlii de Vară, atelierul ”Broderie săsească – tehnici de realizare a unei broderii ”, inițiat de  muzeograful Elena Pleniceanu, care s-a adresat copiilor din clasele gimnaziale care au vrut să învețe tehnici de realizare a broderiei săsești.

Atelierul s-a desfăşurat pe parcursul lunii iulie a acestui an, marțea și joia, în intervalul orar 10.00 – 12.00, la Casa Argintarului, strada Dornei, nr. 5, Bistrița. Copiii au fost ajutaţi să realizeze singuri câteva tipuri de broderie săsească pe pânză de bumbac, cu ață specială pentru broderie pe materiale asigurate de către Complexul Muzeal.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS