Terenuri degradate din cartierele Bistrița – 22 în total – vor fi transformate în spații verzi multifuncționale cu bani europeni, obținuți de Primăria Bistrița prin proiectul ”B-Connect”. De asemenea, în oraș vor fi amplasate turnuri hidroponice mobile care vor purifica aerul.
”Ne dorim ca Bistrița să devină un model de dezvoltare urbană sustenabilă, durabilă și biocentrică. În acest sens, vor fi transformate 22 de terenuri degradate din cartierele rezidențiale în spații verzi multifuncționale. Acestea vor include grădini comunitare, spații prietenoase cu polenizatorii și plantații reziliente la secetă. Vor fi create coridoare verzi experimentale de-a lungul principalelor artere ale orașului și se va face revitalizarea ecologică a malurilor râului Bistrița. Curțile școlilor vor fi transformate din spații betonate în zone verzi”, a spus primarul Gabriel Lazany în conferința de lansare a proiectului.
La Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” Bistrița se va amenaja un perete verde experimental în sala de sport, iar acesta va deveni ”un punct de referință local”, a mai spus primarul.
În oraș vor apărea și turnuri hidroponice mobile care vor purifica aerul și vor reconfigura peisajul urban. Turnurile vor utiliza tehnologia cultivării plantelor în apă, speciile vegetale alese fiind eficiente în procesul de purificare a aerului. Ele vor fi alimentate cu energie solară.
Prin intermediul proiectului ”B-Connect”, locuitorii orașului Bistrița vor putea monitoriza calitatea aerului și microclimatul în timp real și vor oferi feedback despre condițiile locale și vor putea propune soluții.
”Vrem să transformăm Bistrița într-un oraș inteligent și conectat folosind tehnologia pentru un mediu mai curat și o mobilitate mai bună. Vom face monitorizarea inteligentă a calității aerului prin senzori fixați în 15 locații și 100 de unități mobile. Datele vor fi disponibile pentru cetățeni și administrație în timp real”, a mai spus Gabriel Lazany.
Tot prin proiect vor fi amenajate parcări securizate pentru biciclete, alimentate cu energie solară, cu închidere bazată pe tocken. De asemenea, vor mai fi ateliere pentru biciclete și trotinete.
”Vom avea și un sistem de management al traficului care va cuprinde panourile interactive pentru informarea șoferilor despre trafic și despre calitatea aerului. Vor fi optimizate fluxurile de trafic și se va reduce poluarea. Proiectul va aduce, cu siguranță, plus valoare orașului nostru”, a completat el.
Bistrița este primul oraș din România care primește bani din ”Inițiativa Urbană Europeană”, un program gestionat de Comisia Europeană.
”Au fost depuse în cadrul apelului doi 120 de aplicații de la 120 de orașe europene. Dintre acestea, au fost selectate 22, iar pe partea de înverzire au fost numai 11. Printre acestea se află și Bistrița, alături de Rotterdam, Amsterdam, Salonic, Barcelona, orașe cu experiență în a depune proiecte și a atrage fonduri europene. Este fantastic că Bistrița a fost pusă în acest grup select de orașe de la nivel european. Pe noi ne bucură foarte mult fiindcă Ministerul Dezvoltării a elaborat politica urbană a României în decembrie 2022, iar printre cele 144 de măsuri propuse pentru termen mediu și scurt pentru a susține dezvoltarea urbană era și transformarea verde a orașelor din România. Pentru noi e o satisfacție să vedem că în acest proces, Bistrița joacă un rol foarte important și ne bucurăm că un oraș din România implementează proiecte inovative. Un avantaj foarte mare pe care acest program îl are este că permite testări, abordări inovative. E un program care susține inovația”, a spus Liviu Băileșteanu – director al Direcției Politici și Strategii din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Potrivit oficialului, prin proiectul ”B- Connect”, se dă la nivel național un mesaj de transformare a modului de a face urbanism.
”Este o abordare în care cetățeanul e pus pe primul loc și se încearcă aducerea naturii cât mai aproape de cetățean. (…) Ne dorim ca acest proiect să fie un model replicat și de alte orașe din țară. Toate orașele din Europa vor trebui să demonstreze că, până în 2023, nu se va mai pierde niciun mp de spațiu verde, iar în 2040 și 2050 să fie crescută suprafața de spațiu verde. Ce se va întâmpla la Bistrița se aliniază la ceea ce va trebui să facem cu toții pe termen scurt. Felicit Primăria Bistrița și pentru că este unul dintre cele 10 orașe incluse în M-100 la nivel național, a fost o aplicație și un apel de proiecte astfel încât să fie susținute ca, până în 2030, să își elaboreze planuri de neutralitate climatică și să fie susținute în implementare. Ne aflăm într-un context de competiție între orașe la nivel național, dar și european, iar mie mi se pare extraordinar pentru că acest proiect este un exemplu de cum se pot crea condiții mai bune de trăit în oraș“.
Toate terenurile din zona neproductive sunt pline de buruieni…apa curge deja pe pereti…pasajului de la Decebal …incoace !!!
Prin aceste hotarari se legalizeaza….realitatea!!
Centura de pe malul Bistriței este perfect legală.
Legalitatea ei a fost revalidată atunci când când primarul Turc şi Consiliu Local a prelungit PUG-ul , are toate avizele necesare iar contestarii ei au pierdut toate procesele.
Ăștia cu centura pe lîngă vale !! N am treabă cu nr. de neuroni din creierele voastre ,dar centura asta de care vorbiți e una din cele mai mari prostii ce le am auzit vreodată .![😉](https://s.w.org/images/core/emoji/15.0.3/svg/1f609.svg)
![😉](https://s.w.org/images/core/emoji/15.0.3/svg/1f609.svg)
Uni primari pot face lucruri utile şi urgente petru oraşul lor alți se țin doar de panseluțe.
Parcă şi centura Becleanului trece peste şi pe malul Someşului :
https://timponline.ro/de-azi-noapte-se-circula-pe-varianta-de-ocolire-a-orasului-beclean/
Singura soluția pentru a avea un oraş verde şi sã scăpăm de poluarea din oraş este construirea Centurii pe malul Bistriței votată legal de cetățeni Bistriței la Referendum.
Restul sunt frecți la picior de lemn cu Diana.
Dacă nu puneai cuvântul „legal” acolo ai fi avut dreptate. Câțiva cetățeni (majoritatea din cei prezenți – 13%) au votat la referendumul respectiv că sunt de acord cu traseul propus de Crețu. La momentul respectiv, pt a fi fost valid, ar fi trebuit o prezență de 50%+1, însă nici pt prezența <> de azi, care este de 30%, nu au fost prezenți suficienți votanți.
Referitor la poluare, nu ar fi fost redusă deloc poluarea din oraș cu o „centură” PRIN ORAȘ!!! S-ar fi mutat o parte din circulația de pe fosta centură la aceeași distanță față de centru dar mai la sud. E ca și cum ai zice că un autobuz diesel poluează mai puțin pe strada Codrișor decât pe Decebal!!!
Restul, cum zici tu, „sunt frecți”!!!
Nu-i voința catatenilor ca sa fie centura prin parc. Pe malul raului o să fie conexiunea dintre Parcul Mare și Pădurea Codrișor . Toți cei care cer cale rutieră pe malul raului au proprietăți în zona sau pute lenea după ei și nu își dau jos fundul din mașină sau nu apreciază aerul curat și singura zona accesibila la pas pentru pentru relaxare, pentru oxigenarea plămânilor, fiind aproape de mijlocul orașului. Pentru fluidizarea traficului așteptăm drumul expres care asigura și nouă centura a orasului , așteptăm parcările etajate pentru a elibera inca o banda rutiera de pe majoritatea străzilor din oraș, etc.
Să ai în aceeași frază „oraș verde” și „centură pe malul Bistriței” – centură care îți ucide literalmente unul dintre cele mai extinse spații verzi ale orașului (pădurea Codrișor), care îți anulează orice proiect de revitalizare a malurilor râului Bistrița (așa cum fac toate orașele care își iau în serios statutul de oraș) și care mai că nu trece prin centrul istoric -asta înseamnă analfabetism funcțional și lipsa oricărei urme de discernământ/contact cu lumea în care trăiești. Probabil faceți parte din aceeași categorie amuzantă care propune parcări în piețe centrale și autogară la Sugălete. Desigur, nu-s „hater” să mă iau și de limba română utilizată.
Şi Năsăudenii sunt mult mai deştepți ca ăştia şi vor avea o Centură înaintea Bistriței şi Centura aceea trece chiar pe malul Someşului.
https://timponline.ro/pe-unde-va-trece-cat-costa-si-cat-va-dura-realizarea-variantei-ocolitoare-a-nasaudului/
Poate vine Lucescu jr antrenor la la Gloria!
Lazany pentru ca Bistrița să rămână oraş verde trebuie oprite oricefel de tăiere de arbori din pădurile din jurul Bistriței şi desfințat ocolul silvic .
Opriți oricefel de construcți de case ( anexe agricole) etc în păduri în poienițe şi în jurul pădurilor.
https://timponline.ro/care-va-fi-pretul-lemnului-recoltat-din-padurile-bistritei-si-scos-la-vanzare/
Probabil ca e printre ultimele proiecte de acest gen, pentru ca s-a cam terminat cu Green Dealul in UE și SUA. Politicienii , acum sunt alții în Parlamentul European isi dau seama ca au exagerat cu astfel de proiecte, neglijsnd alte domenii .
Să se facă, dar să lase elevii să calce iarba!
Degeaba ai gazon, arbori, grădină , teren de fotbal , dacă nu ai voie să-l folosești !
Terenul de fotbal trebuie folosit 24/24 ore, adică și după terminarea orelor . Este al primăriilor deci al cetățenilor care plătesc taxe și impozite .
Unde am făcut eu școala generală, grădina era îngrădită, nu aveam voie să mergem acolo
Și-o pus parul pe moațe ministra de la gaz? Asta ați vrut să comunicați?
Realitatea este alta că se taie pădurile după care se pun trebuie să punem turnuri de nuştiucare praf în ochi la fraieri !!!!!! Râsu – Plânsu
https://timponline.ro/ce-proiecte-aproba-alesii-locali-in-urmatoarea-sedinta-a-cl-bistrita/
Mai este una cu părul pe moațe aia care a făcut oraşu terci.
Nu asta s-a vrut sa se comunice. Ci faptul ca din sinecura de membru a Consiliului de Administratie la Tarom isi poate face parul pe moate in fiecare zi. Coafura rezista!
Ce-i lipsește chelului? Tichia de mărgăritar…Cum naiba ,după momentul in care ajung primari ,viceprimari și directori in primărie ,din oameni normali și rezonabili devin megalomani și plutitori printre nori.tot pe infrastructura urbană lăsată de Ceaușescu vreți sa faceți ozn uri.Faceți centura ocolitoare ,faceti artera pe lângă calea ferată .
Padurea CODRISOR va deveni padure PARC cu o noua punte peste raul Bistrita amenajat si el cu locuri de socializare OM + RAU si vietuitoare pasari de apa pescuit recreativ si o mai mare grija fata de apa si maluri.
Centura va trece cu adevarat in extravilan pe la Monari.
Ca sa se faca acest proiect numit LINIA ALBASTRA un rol determinant l-au avut ECOLOGISTII +Asoc. Bistrita Civica impreuna cu cele 6.000 semnaturi ai adevaratilor bistriteni care au spus SALVATI Padurea CODRISOR de la taiere si STOP Tirurilor prin oras la 100 m de Parc si Strandul municipal.
Constat ca ma sunt idioti functionali care inca regreta ca padurea nu a fost defrisata pt. a se creea o centura NEOCOLITOARE care baga gazele in oras
Am transmis acest aspect oamenilor cu scoala , invitatilor, studentilor, profesorilor care au luat cuvantul la lansarea acestui proiect si Bistrita-Civica a fost aplaudata si bine apreciata pe subiecte de salvare a MEDIULUI din proximitatea noastra.
De la voi sa inceapa minusurile si huiduelile ca doar atata puteti.
Zero voturi cu o prostiile tale ai distrus funcționarea oraşului de aceea nu te votează lumea.
Va trebui să se succeadă câteva generați pentru a se putea repara prostiile pe care vor să le facă ăştia din primărie acum.
Eu le recomand copiilor mei să fugă cât pot de departe de Bistrița.
Pe Bălan îl doare în cot deoarece copilul lui deja a fugit din Bistrița în străinătate.
Ați găsit tezaurul dacic furat ?
Creditul social așa va fi introdus, cu cele mai bune intenții, doar și drumul spre Iad tot cu cele mai bune intenții e pavat.
Token-uri, puncte pentru ”buna purtare” a cetățeanului, totul voluntar în această fază evident. La final tot la un fel de GreenPass vom ajunge în care nu vei putea ieși din cartierul tău fără să scanezi aplicația.
Agenda2030 nu există.
Nu demolați Stadionul din Parcu Mare care este simbolul oraşului !
https://timponline.ro/primaria-bistrita-pregatita-sa-cumpere-anul-viitor-stadionul-jean-padureanu-si-sa-demoleze-o-parte-din-el/
Lazany poate ieşi uşor şi cu fața curată din afacerea dubioasă cu cumpărarea şi demolarea Stadionului din Parcu Mare cedat de Primărie gratis către Gloria , afacere în care a fost târt fără voia sa spunând că renunță la demolare fiindcă oameni din Bistrița se împotrivesc.
In primul rand ar trebui stopat fenomenul prin care spatiul verde este folosit drept parcare.Numai ajunge trptuarul,deja parcam si pe spatiul verde chiar in scara blocului daca am putea.
Nimeni nu face nimic.Unde sunt cei care ar trebui sa stopeze acest fenomen?
Conform Vinietei Albastre spațiu verde este parcare neamenajată deci poate parca la discrecție oricine pe
spațiu verde.
Se va rezolva problema doar când se for face suficiente parcări amenajate până atunci mucles mo.
Povești. De la 1 ianuarie trebuia inaugurată linia verde. Discuții, planuri. Vorbe, nu fapte!
@Vasile , Linia Verde trebuia inaugarată la 1 Ianuarie 2024 cu cel puțin un an în urmă aşa că acuma suntem buni de plată.
Chiar cine plăteşte Turc , Bălan etc ?
Oras verde va deveni Bistrita cand locuitorii sai se vor da jos din masini si vor folosi transportul in comun sau vor deveni pietoni,biciclisti,etc.Asta se poate realiza prin parcari scumpe,piste catre cat mai multe strazi de pe dealurile cu vile,prin educatie la scoala,zile fara circulatie rutiera prin oras,competitii si premii pt pietoni , biciclisti,alergatori,etc.Modelul deja exista in tarile civilizate si va exista si la noi,candva…Multi se vor intreba in viitor cum de am asteptat asa mult ca sa respiram aer curat ,sa ne bucuram de strazi linistite,fara masini,fara stres.
taranoii si impostorii bistriteni nu vor ranunta la comoditatea bolnava de a merge cu masina direct in usa magazinelor dupa papa cu euri care face curu mare.
De ce suntem impostori că vrem parcări şi drumuri circulabile prin Bistriţa şi în afara ei ?
Pur şi simplu oamenii din Bistrița vor şi au nevoie de altceva decât voi.
Bună seara,
Soluții”inovative” pt „verzii la față”, –care bântuie seara prin oraș, într-o mână cu punga de HAurolack,sintr-alta cu punga de Pet-uri, – aveți??
Mulțumesc!
„Ei e smecheri!” Vor lua banii de la UE si ii vor topi imediat in labele paroase ale clientelei psd-iste. Iar voi veti vedea verde cand va veti pune ochelari verzi ca vacile cand mananca paie si vad iarba.