Actualitate

Cum va fi sărbătorită la Bistrița Ziua Națională a României. Vezi programul

Vineri 1 decembrie este Ziua Națională a României. Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, Instituția Prefectului, Primăria Bistrița și Consiliul Județean organizează evenimentele dedicate zilei de 1 Decembrie, la Bistrița.

De la ora 15.00, la Monumentul Eroilor (Parcul Eroilor) din Piața Petru Rareș va avea loc o ceremonie militară și religioasă care va cuprinde: acordarea onorului militar, salutul Drapelului de Luptă, intonarea Imnului Național al României, oficierea serviciului religios, alocuțiuni, depunerea unei coroane de flori.

Manifestările vor continua cu defilarea detașamentelor de onoare, a tehnicii și echipamentelor militare, pe Bulevardul Republicii. Vor defila efective și mijoace tehnice din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată, Inspectoratului de Poliție, Inspectoratului de Jandarmi, Inspectoratului pentru Situații de Urgență și Penitenciarului Bistrița.

Anul acesta evenimentele de 1 Decembrie nu se vor desfășura în zona centrală a orașului deoarece pe străzile Gheorghe Șincai și Dornei se fac lucrări pe Linia Verde.

Seara, începând cu ora 18.00, este programată tradiționala retragere cu torțe a militarilor, pornind de la Protopopiatul Ortodox (Piața Unirii), pe traseul: pietonalul Liviu Rebreanu – Piața Centrală – str. Gheorghe Șincai – str. Gării – bd. Republicii – str. 1 Decembrie – str. Avram Iancu.

De la ora 19.00, în organizarea Centrului Cultural Municipal, la Palatul Culturii va avea loc concertul extraordinar ”Interbelic Tango”, susținut de interpreta Analia Selis și Noua Orchestră Transilvană (dirijor Romeo Râmbu). Intrarea este liberă.

Repetiția generală pentru paradă va avea loc miercuri 29 noiembrie, începând cu ora 10.30, pe strada Grănicerilor.

4 comentarii

  • Toate bune si frumoase. Mai putin ceremonia militară și religioasă care ar trebui să se desfăsoare in Piata Unirii singurul loc din orasul Bistriţa care are puternice legaturi cu Marea Unire de la 1 Decembrie, 1918, chiar daca in urma cu câtiva ani un primar incult pe nume Ovidiu Cretu a mutat bustul lui Cuza de la IJP, denaturând astfel semnificatia numelui pietei care nu are nimic de-a face cu Unirea Principatelor. De aceea, aici ar trebui să fie amplasat un monument simbol evocator al Zilei Nationale a României .
    In schimb este de apreciat initiativa primarului Ioan Turc de a muta defilarea detașamentelor de onoare, a tehnicii și echipamentelor militare, pe Bulevardul Republicii.
    Astfel, coloana oficiala ar putea porni din Piata Eminescu urmand traseul de pe Bulevardul Republicii, prin fata tribunei de langa Prefectura, traseu continuat cu str. 1 Decembrie pana la intersectia cu Petre Ispirescu. Locul acesta mai aerisit ar oferi o mult mai buna perspectiva asupra defilarii iar traseul si in special Piata Petru Rares ar putea primi un numar mare de doritori sa asiste la paradă. Acest loc ar trebui să rămâna permanent, cu destinatia de defilare asa cum exista in toate orasele mari ale tarii. Asta cu atat mai mult cu cât la monumentul eroilor de lânga Prefectura se organizeaza si alte ceremonii militare pe parcursul anului.

    13
    14
  • Săraci, săraci, dar fumăm Kent ?
    Chiar îi trebuie chelului defilare de 10 ori pe an, cu nșpe mii de zile de la silvicultor, moașe, jandarmi, pompieri, vânători de munte și de mistreți, energeticieni fără energie, etc.
    Toate cu cheltuială din bani publici, zile pierdute aiurea, timp în care privații nu știu încotro s-o mai ia de ocupați ce sunt .
    Ce-ar fi să se țină astfel de zile doar odată la 5 ani, comasate și cu mai puțină cheltuială – iar ziua respectivă să nu fie plătită bugetarilor.
    Aud că Johan dă masă mare la palat, că i-au rămas firfirici de la deplasare !
    Bravo tată , acuma-i momentul că la anu se gată.

    18
    12
    • 9-ule paș8ist perfect de acord cu tine, și regretații comuniști tineau paradele militare din 4 în 4 ani și se defila cu tehnică sută la sută fabricată în România care după spusele unora cu creierele spălate nu erau vezi doamne competitive la acea vreme, dar ce să-i faci la vremuri noi oameni noi numa problema e că lume-i multă oameni puțini, ideea cu 5 ani îmi aduce aminte de celebrul cântec:
      ‘O chemare nouă țara o străbate
      Cincinalu-n 4 ani și jumătate!’

      4
      4
  • Ceva nu se leagă în capul meu, referitor la evenimentele dedicate zilei de 1 decembrie, cum pot actualii decidenți să accepte ca de Ziua Națională a României să se organizeze un spectacol tangoistic. Parcă și văd grupurile patriotice de acum 105 ani luând cu asalt Alba Iulia. Firește că erau însuflețite de tangourile vremii. Cred că uităm să ne bucurăm de ziua noastră și să iubim România. Fraților țara noastră nu este în parlament, este acolo unde ne-am născut și unde am învățat să spunem „te iubesc”. Fie ni s-a urcat cultura globală la cap fie m-am demodat eu și devin tot mai conservator. Dar totuși, nu își pune nimeni semne de întrebare, tango de i decembrie?

    20
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS