Actualitate

Din 2022, taxa de salubrizare crește, la Bistrița, de la 6,6 lei de persoană pe lună, la 11,5 lei

Începând din 2022, Primăria Bistrița nu va mai subvenționa taxa de salubrizare decât pentru anumite categorii de persoane vulnerabile, așa încât cetățenii vor achita pentru ridicarea și transportul gunoiului 11,5 lei/lunar/persoană. O familie cu patru membri va plăti așadar 550 de lei/an, a decis Consiliul Local Bistrița în ultima ședință din acest an.

Eliminarea subvenției acordată până anul acesta – când s-a plătit 6,6 lei/persoană/lună, va duce la o creștere a veniturilor la bugetul local în cuantul de 3 milioane de lei cât să acopere reducerea impozitului pentru clădiri nerezidențiale deținute de persoane juridice, propusă de Alexandru Bria (PSD) și acceptată prin vot de CL.

”Anul acesta, taxa de salubrizare a fost de 6,6 lei/lună. Creșterea taxei (în fapt eliminarea subvenției -n.a.) înseamnă o suplimentare cu vreo 3 milioane de lei la bugetul local cât să acopere reducerea impozitului pentru clădiri nerezidențiale propusă de domnul Bria și aprobată de CL”, a spus Nicolae Scurtu, directorul Direcției Economice.

Consilierul PMP Ștefania Stere a propus ca subvenția să fie păăstrată și anul acesta, așa încât taxa de saluvbrizare să rămână la 6,6 lei/lună pentru toată lumea, dar cu 8 voturi ”pentru”, 4 ”împotrivă” și 7 abțineri, propunerea ei a fost respinsă. Proiectul de hotărâre în forma de mai jos a trecut cu voturi 14 ”pentru”, 3 ”împotrivă” și 2 abțineri.

ART.18 din proiectul de hotărâre privind stabilirea taxelor speciale, datorate de persoanele fizice şi juridice din municipiul Bistriţa în anul 2022

(1) Se stabileşte cuantumul taxei speciale de salubrizare, instituite prin Hotărârea Consiliului Local al municipiului Bistriţa nr. 219/23.12.2019, cu modificările şi completările ulterioare, după cum urmează:

a) Taxă utilizatori casnici – persoane fizice: 11,5 lei/pers/lună;

b) Taxă utilizatori casnici – persoane juridice (operatori economici, instituţii publice, asociaţii non-profit altele decât asociaţiile de proprietari/locatari, etc), profesii liberale (cabinete de avocatură, birouri de expertiză, birouri notariale, birourile executorilor judecătorești, cabinete medicale, etc.): 11,5 lei/pers/luna;

c) Taxă utilizatori non-casnici: 474 lei/tonă, conform structurii şi cuantumului taxei determinate în funcţie de numărul de angajaţi sau numărul, tipul de recipiente şi frecvenţa de colectare prevăzute în anexa nr. 9 la Regulamentul de instituire şi administrare a taxei speciale de salubrizare în municipiul Bistrița – anexa la Hotărârea Consiliului Local al municipiului Bistriţa nr. 219/23.12.2019, cu modificările şi completările ulterioare.

  1. Prin excepţie de la prevederile alin. (1), lit. a), pentru persoanele care la data de 31.12.2021 sunt în evidenţa serviciului de specialitate ca beneficiari ai Legii nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie (ajutor pentru încălzirea locuinţei şi/sau supliment pentru energie), se stabileşte cuantumul taxei de salubrizare la 6,6 lei/pers/lună;

(3) Se aprobă subvenţionarea din bugetul local al municipiului Bistriţa a diferenţei dintre costul serviciului de salubrizare pentru utilizatorii casnici persoane fizice şi nivelul taxei speciale prevăzut la alin. (1), lit. a) şi alin. (2).

(4) Se acordă scutirea de la plata taxei de salubrizare, pentru un singur imobil deţinut în proprietate folosit ca domiciliu/reşedinţă, următoarelor categorii de persoane fizice:

a) veteranii de război, văduvele de război şi văduvele nerecăsătorite ale veteranilor de război;

b) persoanele prevăzute la art. 1 al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, şi persoanele fizice prevăzute la art. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 189/2000, cu modificările şi completările ulterioare;

c) persoanele cu handicap grav sau accentuat, persoanele încadrate în gradul I de invaliditate şi reprezentanţii legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat şi ai minorilor încadraţi în gradul I de invaliditate.

(5) Scutirile se acordă începând cu luna următoare celei în care persoana depune documentele justificative.

(6) Prin excepţie de la prevederile alin. (5), persoanele fizice din categoriile menţionate la alin. (4), care la data de 31.12.2021 sunt în evidenţa serviciului de specialitate cu scutire la plata impozitelor şi taxelor locale vor beneficia de scutire la plata taxei de salubrizare fără a mai fi necesară depunerea altor documente.

(7) Administrarea taxei speciale de salubrizare în municipiul Bistrița pentru anul 2022 se va realiza conform Regulamentul de instituire şi administrare a taxei speciale de salubrizare în municipiul Bistrița – anexa la Hotărârea Consiliului Local al municipiului Bistriţa nr. 219/23.12.2019, cu modificările şi completările ulterioare.

Reamintim, în aceeași ședință, Alexandru Bria (PSD) a cerut ca impozitul pe clădirile aflate în proprietatea persoanelor juridice să fie calculat prin aplicarea cotei de 1,00% asupra valorii impozabile a clădirilor nerezidenţiale, și nu de 1,25% procent propus de executiv.

”Întotdeauna, după Revoluție, în România s-a făcut o diferențiere între persoanele fizice și juridice, dar nu atât de brutal și de dramatic. Practic a veni și taxa suplimentar o entitate, societate comercială sau de producție, are la bază argumentația că se face profit în acea clădire. Nu trebuie uitat, în egală măsură, că pentru respectivul profit, acea entitate e taxată, de aceea spun că, încet, încet, ar trebui să se meargă pe o diminuare a impozitului pentru persoane juridice pentru că ele oricum plătesc pentru profit, au angajați cărora le plătesc taxele pe muncă. Pe de altă parte, ieșim dintr-o perioadă extrem de complicată, dar nu putem spune că am depășit-o. În atare condiții, o taxă pe proprietate mai redusă e benefică pentru toată lumea pentru că banii respectivi, până la urmă, se vor regăsi tot în economia reală, în salarii majorate către angajați, de exemplu. Banii nu intră în conturi și se blochează”, a explicat Alexandru Bria.

Propunerea social-democratului a fost aprobată cu 13 voturi ”pentru” și 7 abțineri.

Despre acest subiect, Timp Online a scris în știrea de mai jos:

23 comentarii

  • Bine că sunt bani de curent pentru luminițe, noaptea când toți stăm în casă, de cumpărat patinoar nou când mai este unul la Casa de cultură.
    Nu mai subvenționați taxa pe gunoi că doar fraierii de bistrițeni pot plăti, au de unde!
    La primăvară când vin regularizările la gaz și facturile de curent, vă urcăm pe garduri pe toți din primărie deștepților.

    • Nu vă e rușine, și așa este destul de mult, ar trebui să ne unim toți, cum o făcut cei din Telciu cu apa. Nu vă e rușine imbuibatilor din primărie. Vouă va este ușor că pe lângă că nu faceți nimic, vă mai dau și vouchere de vacanță. Vouă ar trebui să vă fie imputata si partia de schi, iar suma să se întoarcă în contul primăriei.

    • 3 milioane de lei pentru reducerea impozitului pentru cladiri nerezidentiale? Aici in comentarii oamenii se iau de administratie cum ca din cauza beculetelor. Ce prosti! (banuiesc ca sunt iritati ca beculetele de anul asta sunt cele mai faine). In schimb, Bria trebuie sa aduca informatii suplimentare, de ce trebuie acoperite aceste impozite pentru persoane juridice? Vrem transparenta, Bria!

  • Numai smecherii faceti in primarie la tot felul de sedinte. Voi trageti ceasul in bistrita dar la alegeri vom alege altii consilieri si pe voi va lasam la vatra. Trageti sforile sa castigati doar voi smecherii…. taxe peste taxe. De ce nu montati panouri fotovoltaice pentru iluminat public??? Are orasul bani ca prostii platesc tot timpul.

  • Dragilor (concetateni si conjudeteni) , concluzia este clara: Cu cat veti colecta mai selectiv cu atat veti plati mai mult ! Sfatul „specialistului”: Lasati-o mai moale …

    • Serios Nelu, căpușă din primărie, tu care beneficiezi de atâtea drepturi fara sa faci nimic.
      tichetele de vacanta sunt un drept dat de lege de care angajații primăriei n au beneficiat niciodată din cauza lui Crețu in schimb el și a tras bani pe proiecte și viceprimari că sa și rotunjească salariul, 25 la sută.
      Mă întreb și azi care este aportul viceprimarilor la aceste proiecte că să încaseze acei bani?
      Ia mai vezi că toți au beneficiat de aceste tichete de vacanta CJ, finanțe, profesori și toate instituțiile publice.
      De ce amesteci prețul la gunoi cu tichetele de vacanta.?
      Întreabă l pe primar de ce face angajări, transferuri când a promis o organigrama supla?
      Era nevoie de încă un director la direcția de servicii , a funcționat 30 de ani fara.

  • Deci ca înțeleg eu sortez gunoiul, sunt pus să spăl conservele că sa se poată recicla iar ei drept răsplată dublează taxa la gunoi? Nu era mai bine înainte când le puneam toate la grămadă pe taxă mai mică? Azi mâine ne pune și să topim metalul sub formă de lingou sa nu mai aibă ei multă treabă și o să facă taxa de 100 lei pe persoană.

  • O primărie care a dus orașul în delir, numai priecte eșuate, nimic pt comunitate. Ex.partie de schi, proiect eșuat, piste de biciclete cu ingustarea străzilor, multe dintre ele ducând nicăieri, străzi pline de mocirlă, mizerie lângă tomberonele semiingropate, alt proiect eșuat al CJ. Si exemple mai sunt. Sper să vină o zi când să fie trași la răspundere pentru tot ce au făcut aleșii noștri.

    • Tot ce ați înșiruit sunt proiectele fostei administrații PSD-ALDE care a fost sancționată deja prin vot. În România însă nu există, din păcate, răspundere administrativă pentru toate proiectele eșuate, din păcate.

  • Bine ca sunt vulnerabili cei care n-au lucrat in viata lor nici o zi si iau ajutor cat pensia la o persoana care a lucrat 23 de ani. Noi platim taxe si impozite pentri asa zisii VULNERABILI.
    Rugam ca pe viitor marii consilieri sa invite si din partea localitatilor componente sa asiste la fixarea DARILOR puse in spinarea noastra. Ori in timpul anului sa fie adusa la cunostinta populatiei aceste majorari care ni se pun sub nas in ultima clipa.
    TrEbuia sa decideti ca va dati indemnizatia de consilieri pentru VULNERABILII…….

  • Citeam undeva că tarifele la RADET (caldura București) nu au fost mărite din 2011, adică de 10 ani.
    Tarifele la METROU la fel, au rămas neschimbate ani de zile, timp in care ei general pierderi și primeau bani de la MT pt a acoperi gaura imensa.
    Tarifele CFR au rămas neschimbate de ani de zile, un bilet Bistrița-Cluj e tot 15,40 lei.
    Transportul in comun din Bistria e in jur de 2 lei, de ani de zile, iar Primăria plătește diferența.
    Nu se poate oameni buni sa ai caldura, sa ai cale ferată pe care sa se circule cu 180 km/h și tu sa platesti un sfert din costul real al biletului!
    Măsura este bună!
    Statul nu își poate permite sa subvenționeze pe toată lumea la caldura, gaz, electricitate, apa, gunoi, transport, etc.si sa-i rămână si bani de investiții in infrastructură.
    Țevile o sa rămână tot sparte, iar calea ferată o sa rămână tot așa cum e, daca oamenii nu plătesc costul real al serviciului.
    Cine are bani, sa plătească, cine nu poate plăti, sa fie ajutat!
    Că acum doar nu o sa le plătim cheltuielile cu gunoiul, proprietarilor de vile de sute de m2!

    • Ce treabă au tarifele din București cu gunoiul din Bistrița decât faptul că tot din banii provinciei sunt subvenționate și alea?

    • Măi rahatule, cât dracu te-au plătit ăștia ca să scri așa ceva pe aici?
      Oare tu realizezi ce tâmpenii îți trec pe la mansardă? Problema majoră nu o vezi?
      Geme primăria de angajați bine plătiți care ard gazul de pomană și care se cred și un fel de mici dumnezei, odată ce s-au saftilit cu un post așa de bun (primăria din Bistrița are mai mulți angajați decât cea a Berlinului).
      Pentru orice proiect finanțat din banul public ar trebui consultat cetățeanul care plătește serviciile celor pe care i-a trimis în primărie.
      Cred că dacă societatea civilă s-ar mobiliza atunci sigur lucrurile ar decurge diferit în țara asta…

  • Statul nu își permite sa subvenționeze 19 milioane de locuitori.
    Adică, sa plătească o parte din factura la apa, canalizare, transport, caldura, gaz, gunoi, etc.
    Așa ca soluția este sa ii ajute doar pe cei care au nevoie de ajutor!
    Adică 90% dintre romani sa plătească factura integral, iar statul sa ajute doar 10% din populație, nu pe toți!
    De unde scoți atâția bani sa-i ajuți pe toti?
    In loc de 3 milioane de lei (cât platesti ca sa-i ajuți pe toti,) platesti doar 300.000 lei și ii ajuți doar pe ceinevoiasi!
    De ce sa le subvenționeze statul cheltuielile celor care sunt plini de bani:: pensii speciale, pensionari cu pensie de 3.000 lei, bugetari cu salarii de 3.000 lei net sau mai mult, avocați, doctori, stomatologi etc.
    Sa plătească taxa de salubrizare la tariful REAL.
    Repet:resursele statului sunt limitate, statul nu își permite sa acorde subvenția tuturor.

  • Și încă ceva.
    Va veni vremea și in România, când alocațiile pt. copii se vor acorda in funcție de veniturile părinților!
    Dacă intr-o familie, părinții nu sunt divorțați și câștiga fiecare 5.000 lei brut, (venitul casei e de 10.000 lei) atunci copilul primește alocație de 90 de llei.
    Iar daca un copil locuiește doar cu mama, divorțată și șomeră, atunci acel copil va primi alocație de 243 lei.
    Așa e in alte țări, și probabil ca așa va fi și in România.
    Copiii bogățiilor vor primi alocație redusă! Pentru ca se descurca și fără alocație!

  • Și cum îți dai tu seama ca cineva e nevoiaș? Că în cele mai multe cazuri e vorba de leneși și puturoși care nu vor sa lucreze. Și tot pe ăia îi subvenționează statul. Că noi cei care muncim, unii chiar din timpul facultății, nu vedem nimic. Doar taxe mari.
    Noi nu avem nici radet_ul subvenționat, că plătim gaz și electricitate de ne sar capacele, și acum mai nou și gunoi mărit.

  • La 5000 lei brut de părinte venitul casei nu e de 10.000 lei. La 5000 lei brut, venitul net e cam de 2500, deci 5000 lei pe familie. Nu-ți tot da cu părerea dacă nu ști ce vorbești.

  • Treaba e in felul următor!
    Oricât ne-am împotrivi noi, in lume sunt niște curente/tendințe care se răspândesc in toată lumea, și care au ajuns deja in Danemarca, și care vor ajunge și in România!
    Sancționarea clasei de mijloc, cei care muncesc, plătesc taxe, cotizează la fondul de pensii private și care încearcă sa se descurce singuri, și premierea celor care nu se obosesc prea tare cu munca.
    Cine credeți ca va fi următorul președinte al USA?
    1. Nu trebuie sa fie bărbat.
    2 Nu trebuie sa fie alb.
    Va fi Kamala Harris.
    Până și filmul James Bond l-au distrus, făcându-l pe James Bond un băiețel nevinovat, emotionat si nesigur.
    Ramane de vazut daca urmatorul 007 va fi alb sau de culoare, sau daca va fi femeie sau bisexual.

    Noi suntem prea mici sa influențăm “mersul lumii”.

    America a luat-o razna și influentează Europa de Vest și mai târziu și Europa de Est.

    Cei care se simt discriminați sunt noii discriminatori, neofascisti!

  • Pt. Adrian C
    Vrei sa spui ca nevoiasii sunt cei care nu fac nimic si statul ii hraneste, le da bani, transport gratis, subventie la lemne, curent etc.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS