Actualitate

Depozitul de la Tărpiu, gestionat de Vitalia în următorii 20 de ani, devine operabil din februarie

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, şi reprezentantul SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL, Octavian Morariu, preşedinte al COSR, au semnat contractul de delegare a administrării depozitului de la Tărpiu, unul pe 20 de ani. Operatorul va plăti o redevenţă trimestrială, banii urmând să fie folosiţi pentru construcţia altor trei alveole.

”Am reuşit să definitivăm procedurile de licitare a delegării prin concesionare a gestiunii Serviciului public de management şi operare a Centrului integrat de management al deşeurilor Tărpiu. Avem acest proiect în derulare, e o etapă prin delegarea acestui serviciu vom avea până la jumătatea lunii februarie operabil depozitul de la Tărpiu. Firma Vitalia e cea care a câştigat această delegare. La licitaţie au participat opt firme, criteriile de atribuire au fost oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic şi tehnic, 60% parte de tarife, 40% criteriile de tarife. Vitalia a întrunit cel mai bun punctaj. Licitaţia a fost contestată de alţi trei ofertanţi, contestaţia a fost respinsă, noi am câştigat”, a spus Radu Moldovan.

Preşedintele CJ a precizat că durata contractului cu SC Vitalia este de 20 de ani. ”Ştiţi că avem construită prima celulă care va putea prelua deşeuri pentru 5-6 ani. Depozitul de la Tărpiu are o capacitate totală proiectată de un milion de metri cubi în patru celule. Construcţia celei de-a doua celule este estimată a începe în 2015, a celei de-a treia în 2021, a celei de-a patra în 2026. Prima celulă are o durată de viaţă de 5-6 ani şi o capacitate de depozitare de 300.000 de metri cubi. Staţia de sortare are capacitate de 13.000 de tone pe an, staţia de compostare – 12.000 de tone pe an”.

Radu Moldovan a subliniat că operatorul va plăti o redevenţă trimestrială, cuantumul redevenţei pentru fiecare an fiind de 20% din valoarea anuală a contractului de concesiune, dar nu mai puţin de 200.000 de euro pe an. ”Redevenţa se va constitui ca fond de dezvoltare a proiectului, banii vor fi folosiţi pentru construirea celor trei celule. De asemenea, şi impozitul pe profit al firmei va merge tot pentru reinvestirea în construcţia celorlalte celule. Vitalia se angajează ca în 30 de zile să preia inventarul şi tot ce este la Tărpiu, estimăm că în jurul datei de 18 februarie va fi semnat ordinul de începere a contractului. Undeva în jurul datei de 18 februarie depozitul va fi operaţional. Sunt bucuros că domnul Morariu a venit la Bistriţa, sunt convins că va veni mai des, să vedem cum o să îmbunătăţim şi performanţa sportivă a loturilor olimpice, care nu este una de neglijat”, a spus el.

”La tariful pentru preluarea deşeurilor municipale reziduale în vederea depozitării, Vitalia a ofertat 42,82 lei fără TVA/tonă, estimarea era pe 61 de lei. La tarifele pentru preluarea deşeurilor biodegradabile în vederea compostării, estimarea CJ era de 31 de lei, oferta este de 0,10 lei/tonă. Tariful de preluare deşeuri reciclabile colectate separat în vederea sortării, estimarea CJ era de 27 de lei, oferta e de 0,10 lei/tonă”, a adăugat preşedintele CJ.

Moldovan a adăugat că licitaţia pentru stabilirea celui care va colecta şi transporta deşeurile este în procedură de licitaţie, la fel şi procedura pentru implementarea containerelor pentru colectare selectivă: ”Operatorii mai mici care au contracte cu comunităţile locale, inclusiv operatorul municipiului Bistriţa, nu vor mai fi obligaţi să depoziteze într-un depozit temporar deschis, se va depozita la Tărpiu. Toate lucrurile sunt contra cost, Crucea Roşie e în altă parte. Noi ne-am străduit să obţinem tarife foarte bune, pe alocuri cu mult sub estimări. Din banii ăştia se va dezvolta proiectul în continuare. Decizia politică a celor de atunci a fost să mute depozitul la Tărpiu, e clar că costul pentru metru cub va fi mai mare decât dacă rămânea pe Valea Boilor, unde a fost conceput iniţial. Azi suntem în situaţia să avem servicii de o calitate foarte bună, la costuri cât mai mici. Sunt vreo 10 km în plus, va fi în plus probabil diferenţa de transport. Transportul deşeurilor la Tărpiu nu este opţional, ci o obligativitate. În vara-toamna acestui an sper să avem şi operatorul, în 30 ianuarie se deschid ofertele”.

Radu Moldovan a declarat că drumul de acces ”a fost distrus de Iridex, care a cărat pământul din deal”. ”Vedem ce soluţii găsim să rezolvăm acel tronson care a fost distrus de-a dreptul. Avem câteva zone rezolvate, unele datorită inteligenţei unor primari, cum sunt cei din Şintereag şi Dumitra, care au modernizat drumul. E un tronson destul de scurt distrus. Pentru Bistriţa va fi vitală varianta de drum peste deal, care scurtează mai mult de jumătate distanţa. Vrem să prindem în buget proiectarea acestui tronson de drum, am reduce substanţial costurile de transport municipiu-Tărpiu”.

vitalia1 vitalia2 vitalia3 vitalia4 vitalia5 vitalia6 vitalia7 vitalia8 vitalia9 vitalia10 vitalia11 vitalia12

1 comentariu

  • dintre toate firmele din tara asta doar cea a prietenului lui Ponta-Tonta_Copy/Paste a fost aleasa….
    sa nu uitam ca avem cel mai cinstit guvern si cei mai cinstiti alesi locali…..

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS