Actualitate

Digitalizare la Spitalul de Urgență Bistrița: tablete la fiecare pat și un robot de mare precizie în farmacie

Spitalul Județean de Urgență Bistrița-Năsăud va fi complet digitalizat, a anunțat managerul unității medicale, Gabriel Lazany, potrivit căruia digitalizarea nu va duce însă la pierderea locurilor de muncă, sistemul fiind încă deficitar în ce privește personalul.

”2023 va fi un an nou plin de provocări fiindcă am demarat o serie de investiții care probabil vor intra în rol anul acesta. Cea mai importantă dintre ele este extinderea spitalului, obiectivul de investiții care a fost depus pe PNRR și a trecut de prima etapă de evaluare, de eligibilitate. Este în etapa a doua de evaluare tehnică și ultima totodată. După ce se va face și evaluarea tehnică, se vor stabili și punctajele. Din 49 de proiecte inițiale depuse au rămas 42 acum și vor rămâne probabil 25 în funcție de valorile proiectului și clasamentul acestora. Eu am speranța să ne clasăm între primele 10 și să nu avem nicio emoție legată de finanțarea acestui proiect”, a spous Gabriel Lazany.

Așa cum s-a anunțat deja, pe lângă proiectul inițial de 50 de milioane de euro, au mai fost adăugate alte trei componente: una de reabilitare energetică și modernizarea întregului spital (ceea ce înseamnă fațade, centrale termice și recompartimentări, grupuri sanitare la fiecare salon, fluide medicale la fiecare pat, sistem de apelare soră medicală la fiecare pat), a doua componentă este cea de digitalizare a spitalului care să meargă până la nivel de pat de pacient și a treia de dotare cu echipamente medicale noi.

De departe, cea mai spectaculoasă este digitalizarea.

”Asta ar însemna ca tot ce se face: manoperă medicală, administrări de tratamente, toate se vor înregistra pe o tabletă la patul pacientului. Asistenta își face manopera, intră, o înregistrează, astfel încât să fie o trasabilitate la tot ce înseamnă tratament medical al pacientului. Toate echipamentele vor fi interconectate într-un server și toate datele, de care va fi nevoie în viitor sau pentru a fi studiate de alt medic specialist, vor fi disponibile în orice moment”, a spus Gabriel Lazany.

SJU va fi dotat cu un robot pentru farmacie pe care, deocamdată, nu îl are niciun spital din România.

”Digitalizarea am gândit-o într-un mod foarte complex și nu știu dacă vreun spital din România s-a mai dus până la acest nivel. Pe lângă partea de hard – de la serverele spitalului care vor fi înlocuite și partea de protecție (fiindcă sunt multe atacuri cibernetice, motiv pentru care am blocat accesarea site-ului din afara țării și nu e un lucru bun fiindcă sunt mulți plecați în străinătate care făceau programări online pentru bunicii sau părinții lor, iar după ce vom face digitalizarea se va permite acest lucru), am mai prins și digitalizarea farmaciei spitalului. Acolo avem prevăzut un robot care nu există în România care pregătește tratamentul pentru fiecare pacient. Are un loc în care se încarcă cu medicamentele, le ia, le decupează. Câștigul este trasabilitatea. Pe o plachetă de medicamente ai termenul de valabilitate. La noi, dacă se dau două pastile către secție și pacientul nu le ia din varii motive, ele se aruncă, se trimit la incinerat. Când vom avea robotul, el va trece lotul, termenele de valabilitate, astfel încât fiecare tabletă se va putea folosi fiindcă se va ști exact din ce lot provine și ce termen de valabilitate are”, a mai spus el.

Și la Oncologie este prevăzut un sistem robotizat pentru prepararea citostaticelor din farmacie.

”Se completează rețeta pacientului de către medic, farmacistul șef o avizează, după care, în mod automat se duce la robotul respectiv care prepară soluția de citostatice”, a spus el.

Întrebat dacă vor fi pierdute locuri de muncă în condițiile în care roboții vor face munca oamenilor, el a răspuns: ” ”Noi ca și personal medical suntem la jumătate personalul față de vestul Europei și la o treime față de SUA. Oameni nu vor pleca din sistem, trebuie să vină. Problema este dacă statul își va permite să suporte financiar așa ceva”.

De asemenea, el a anunțat că SJU va trece printr-o etapă de restructurare din punct de vedere al specialităților medicale, ceea ce se va întâmpla în circa doi ani când vor fi gata spațiile.

Astfel, vor deveni specialități de sine stătătoare Neurochirurgia care acum funcționează în cadrul secției Chirurgie Generală, Chirurgia plastică va fi tot de sine stătătoare.

”Vom înființa două specialități medicale noi: Cardiologia intervențională care va avea și o sală hibrid și Gastroenterologie intervențională”, a anunțat managerul SJU.

Va fi înființat și un compartiment de Recuperare neurologică și unul de Endocrinologie în cadrul secției Diabet și un Centru de sănătate mintală cu specific pediatric.

În cursul anului 2022, numărul de pacienți deserviți de spital a crescut cu peste 50% față de anul anterior:

  • Spitalizare continuă acuți – 23.637 de pacienți față de 19. 786 în anul 2021
  • Spitalizare pacienți cronici – 1672 de pacienți față de 1412 în 2021
  • Spitalizare pacienți de paleație – 210 de pacienți în 2022 față de 116 în 2021
  • Spitalizări de zi – 10.227 de pacienți față 8996 în 2021
  • Consultații în Ambulatoriu – 47.0162 de pacienți față de 40.768 în 2021

”Singura scădere în ce privește pacienții internați am avut-o la secția de Recuperare medicală, unde au fost 2787 față de 3352 în 2021. Explicația este aceea că firma care a cumpărat sediul de pe Bulevardul Independenței ne-a somat să predăm acea locație și am redus activitatea secției, mutând-o pe strada Grănicerilor unde este fostul Hotel Krone. Acum, secția de Recuperare va intra în normal și își va relua activitatea la întreaga capacitate”, a spus Lazany.

5 comentarii

    • pai toate aste sunt pentru oameni! nu? ptr confortul pacientilor, pentru cadrele medicale, pentru societate.

      13
      17
  • Interesanta va fi citirea retetelor scrise de medici. A dracului robot daca poate citi si intelege ce scriu doctorii. Asta chiar ar fi o mare realizare…Sa nu dati vina pe robot!…

    27
    2
  • Ai de capul meu! Moară de vorbe! Ce să înțelegem? Că în momentul de față nu există trasabilitate în Spitalul Nato. Că nu există fișe ale pacienților cu urmărirea medicației și a termenelor de valabilitate a medicamentelor din farmacia Spitalului mult lăudat?
    Toate gadgeturile despre care vă place să vorbiți în conferințe de presă împreună cu colegii de partid nu sunt nimic altceva decât alte instrumente pentru livrarea aceluiași serviciu. Despre serviciul medical însă auzim prea puține. La ce va folosi „sistemul de apelare soră medicală la fiecare pat” dacă veți avea în continuare același număr de asistente. Sau robotul de la farmacie dacă în continuare veți trimite pacienții să-și cumpere de la farmacia de peste drum medicamentele pe care nu le aveți în Spital?
    Despre eficiența investițiilor făcute până acum, despre indicatorii calitativi ai actului medical, despre mortalitatea la nivelul Spitalului, ceva? Despre cele 12 ventilatoare Covid de 8 Milioane de Euro cumpărate anul acesta nu ne spuneți nimic? Nu vă întreabă nimeni dacă le-ați scos din pachet sau le țineți în magazie până le veți casa?

    24
    4
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS