”Am și mâna stângă, și mâna dreaptă tăiate, dar încerc să fac față”, a spus directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud, Szekely Vilhem, potrivit directorul economic al instituției a fost obligat să se pensioneze, iar directorul Direcției Relații Contractuale va părăsi și ea instituția la începutul lunii martie.
”Bugetul de ordinul sutelor de milioane de lei a fost gestionat de 49 de oameni funcționari publici și dse subsemnatul care am contract de management ce expiră în 18 mai a.c.. Este greu să îndeplinim toate atribuțiile pe care le are CJAS în condițiile în care, după aplicarea Legii 296/2023, CJAS a rămas fără o direcție, Direcția Economică, și fără un serviciu, în speță a plecat din 5 februarie a.c. directorul executiv al Direcției Economice și, cu mare probabilitate, pleacă și directorul Direcției Relații Contractuale începând din 7 martie. Am și mâna stângă, și mâna dreaptă tăiate, dar încerc să fac față și să duc mai departe ce am de îndeplinit la CJAS”, a spus directorul Szekely Vilhem în ședința Colegiului Prefectural.
Director economic al instituției a fost economistul Mircea Rațiu, iar șef al Direcției Relații Contractuale este jurista Floarea Lup.
În 2024, CJAS Bistrița-Năsăud a gestionat 584 de contracte cu 5399 de acte adiționale: ”De ce atât de multe? Lună de lună ni se stabilește o limită de credite bugetare din care putem plăti serviciile medicale contractate și validate și credite de angajament din care putem plăti cheltuielile”, a răspuns Szekey Vilhem.
”Eu dau bun de plată în fiecare lună de circa 10-12 milioane. Poate veți spune: cine te pune să stai director general dacă ți-e frică să semnezi? Nu mi-e frică, dar în 2021 când m-am dus la examen la București, Casa putea rămâne de izbeliște pentru că persoana care a dorit să ocupe funcția de director general numai de asta nu a fost bună. Săraca nu știa nicop că sunt două tipuri de carduri, național și european. Cu cel național primești servicii în România, cu cel european în țările UE. Atât nu știa după ce a fost director interimar la Casă timp de un an”, a mai spus Szekely Vilhem.
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis că un funcționar public care are și o decizie de pensionare nu mai poate lucra în administrație, iar contractul lui de muncă încetează imediat, chiar dacă funcționarul a cerut suspendarea pensiei.
Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial, marți, 29 ianuarie 2025, și a intrat deja în vigoare. Decizia a fost luată după ce Tribunalul Suceava, într-un litigiu de muncă, a cerut Înaltei Curți de Casație și Justiție să lămurească dacă un funcționar public care are o decizie de pensionare – chiar și suspendată – mai poate fi angajat ca funcționar public.
Până acum, potrivit art. 517, alin. 2 din Codul Administrativ, ”în mod excepțional”, un funcționar public care ajungea la vârsta de pensionare putea fi ”menținut în funcția publică deținută maximum trei ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a raportului de serviciu”.
Ce nu inteleg eu, de ce trebuie atâția directori la o instituție s-au firmă de stat. Atâta bani s-au cheltuit cu digitalizarea încât îi mai mare birocrație ca înainte.
Sa te plangi ca ti-au pensionat directorii de parca nu s-ar gasi altii….directori vor sa fie toti….de muncit nu prea vrea lumea!!! Bate vantul reducerilor de cheltuieli iar seful plange dupa directori….Cand vine vorba de decontat tratamentul unui bolnav….a naibii daca iese seful CJAS sa-l sustina si sa strige ca se lupta cu sistemul sa rezolve!!!
Oare ce naiba aveti voi, astia, de pe functii? Nu mai vedeti bine? Vedeti calaul taindu-va mainile?! Ei ash……
Doar șefii contează? Mâna stângă și mâna dreaptă i-au fost tăiate? Doar șefii muncesc? De aceea merg prost toate, că vă credeti veșnici în funcțiile de conducere și ați uitat cine muncește cu adevărat. Să vedem dacă pleacă toată echipa managerială, va pieri instituția? Nu se vor găsi tineri capabili să facă lucrurile să meargă, cu viziuni noi și fără cutume toxice?
Sa spună dl director de ce nu se plătesc concediile de prenatal și postnatal la timp.Timpul la ei este de 1 an si ceva.Angajatorul a plătit concediul solicitat conf.legii dar în cazul decontării la Casa de sănătate nu mai este lege.De ce nu aproba compensarea în declaratia lunara privind obligatiile la CASS? Se folosesc de banii privatilor are sunt amenințați ca dacă nu plătesc fac pușcărie.Dar Pensiile private ale imbibatilor se atest la timp.Cred ca mai au și facilitati la Casa de pensii la bilete de tratament.
Bine ca nu se plange d-nul Director ca nu se platesc catre agentii economici sumele pentru concedii medicale decontate de la stat. Firmele au concedii medicale depuse pentru rambursare si neverificate de cate 2.-3 ani.
Unde sa se planga agentii economici ? Poate ne spune d-nul director……..
Ce pretentii ai de la ei daca lucreaza si acum cu publicul (agentii economici) ca si pe vremea pandemiei, cu pus de documente la cutia postala ce sa mai zicem? Nu tu inregistrare, nu tu trasbilitate la documente ….
Pe astia nu i-a anuntat nimeni ca pandemia s-a terminat si ca se lucreaza normal cu fraierii platitori de taxe?