Social

Doina Pană: De ce nu vrea Guvernul să dezvolte Radarul Pădurilor?

”La un an și jumătate de la destrămare, echipa care a creat/implementat Radarul Pădurilor s-a reunit la o pensiune din Bistrița Bârgăului. O informație importantă pentru voi: investiția pentru Radarul Pădurilor a costat statul român 15.000 €. El salvează de la tăiere ilegală, anual, peste 1 milion de arbori (peste 4 milioane de mc de lemn). Faceți un simplu calcul și spuneți-mi și mie: de ce nu vrea actualul Guvern să-l dezvolte (el fiind așa creat încât permite dezvoltarea)?”, a scris pe Facebook deputatul PSD Doina Pană, fost ministru al Apelor și Pădurilor.

În 8 octombrie 2014, după o perioadă de pilotare de 120 de zile, a intrat în vigoare sistemul de trasabilitate a lemnului, aşa numitul Radar al pădurilor.

Monitorizarea trasabilităţii lemnului se face online printr-un sistem bazat pe utilizarea telefoanelor inteligente. Practic, printr-o aplicaţie instalată pe smartphone-urile
transportatorilor se urmărește drumul lemnului din pădure până la procesatorul final. Sistemul de monitorizare a drumului lemnului din pădure până la beneficiarul final este unul electronic, construit pe programul informatic SUMAL (Sistemul informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase) şi intră în ”acţiune” chiar de la momentul începerii transportului de masă lemnoasă din exploataţie. Posesorul avizului de însoţire are obligaţia transmiterii cu ajutorul unui smartphone în sistemul informatic, online şi/sau offline, după caz, a unor informaţii standardizate, în baza cărora primește un cod unic generat automat de SUMAL, pe care este obligat să îl înscrie pe aviz. Sistemul ajută la urmărirea tuturor transporturilor de lemn din pădure şi până la beneficiarul final, pentru combaterea tăierilor ilegale. În momentul în care transportul pleacă din pădure, şoferul trebuie să acceseze SUMAL prin smartphone şi să introducă nişte date. Automat SUMAL-ul generează un cod unic care trebuie înscris în avizul de însoţire, cod care indică ora, minutul şi secunda în care s-a făcut accesarea sistemului informatic. Dacă nu există semnal în momentul accesării SUMAL, atunci este generat un cod offline care trebuie trecut în aviz, iar când transportul intră din pădure într-o zonă cu semnal va fi primit şi codul unic, care trebuie de asemenea scris în aviz. Dacă pe traseu, o maşină cu lemne este oprită şi nu are trecut codul unic sau codul offline dacă încă nu a ajuns în zonă de semnal sau ambele, marfa respectivă se confiscă.

10 comentarii

  • Nu vrea sa-l dezvolte ca sa le faca in ciuda Albanezilor si Norvegienilor care au impus prohibitia la lemnul lor pe o perioada de 10 ani. Aceasta perioada de repaus este suficienta ca padurile sa se regenereze pe cale naturala. La noi in Romania si un lucru cat de cat pt. binele tarii nu se doreste sa fie aplicat. Nici o tara din UE nu si-a distrus padurile ca poporul Roman sub obladuirea tuturor guvernelor care s-au perindat la putere. Romania un stat colonial, isi pune totul la pamant. Am fost saptamana aceasta pana la IASI, iar pe drum dus- intors am numarat intentionat 41 de tiruri cu lemne. Cu radar cu tot goana prosteasca dupa bani, facuti usor pe ce este mai simplu, adica pe ceea ce ti-a oferit NATURA va lasa urme adanci in suferinta acestui popor. Priviti numai la inundatiile catastrofale de anul acesta si la starea vremii. Daca eram ca si Grecii sau alte popoare trebuia iesit in strada cu milioanele sa oprim noi aceste faradelegi.

  • Nu trebuia sa dau nici un apel. A fost ziua in toata splendoarea ei. Pe drum am vazut si o gramada de politie cu radare de la circulatie. Nu am zis nici un moment ca transporturile au fost fara acte. Baiu e altul. Se poate fura in regula cu acte, romanii care se ocupa cu lemnul sunt mai experti decat 100 de radare. Singura solutie este tocmai modelul celor doua tari, adica vointa politica in Parlamentul Romaniei. Ati inteles D-le OASPETE ?

    • Eu cred ca e aproape imposibil sa avem o prohibitie pe lemn. Si nici nu cred ca e musai nevoie. Taiatul cu masura si reimpaduritul ar putea echilibra in cativa ani padurea.
      La urma urmei, acolo unde s-a defrisat in stil barbar, ce prohibitie sa mai impui?

  • Suntem cel mai de rahat popor din europa…. ne distrugem tara si ne vindem pamanturile…. nu suntem in stare sa iesim in strada si sa spunem STOP prostiei si indiferentei…. pur si simplu imi este rusine ca sunt roman intr-o tara plina de politicieni corupti care nu sunt in stare sa spuna Stop taierilor…. si daca am ajunge sa taiem ultimul copac tot il taiem ca suntem niste blegi…. o tara corupta

  • Cum sa-l dezvolte fă că se fură mai rău ca înainte uităte la munti. Cu un aviz de expeditie se duce lemn de doua trei ori nu se vede? Sau nu se vrea să se vadă?

  • pt absolut tot raul din romania sunt doi vinovati: pesedeaua bolsevica si BORache securist,astea doua „institutii” sinistre sunt surori de sange! Sloganul lor comun e manipuleaza-i si lasa-i desculti!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS