Actualitate Recomandări

Doina Pană: Mi-am făcut foarte mulți dușmani care, se pare, se tot înmulțesc

Ministrul Apelor și Pădurilor, Doina Pană, spune că măsurile radicale pe care le-a luat pentru stoparea jafului din păduri, precum Radarul Pădurilor, i-au adus ”foarte mulți dușmani care, se pare, se tot înmulțesc”.

”Din punctul meu de vedere, s-a făcut o greșeală foarte mare în momentul în care s-a retrocedat pădurea unor persoane fizice. Trebuia ca proprietarul să primească actul de proprietate cu condiția exploatării, administrării și pazei acestora de către stat, urmând ca fiecare proprietar să primească, în cont, sumele aferente din această administrare. Abia atunci pădurile României ar fi fost în siguranță. Au existat trei runde de împroprietăriri fără să fie însoțite de o legislație aferentă. Românii nu au înțeles, când au primit înapoi suprafața de pădure, că acesta nu este orice fel de bun și, în consecință, poate face orice cu acesta. A fost un gol legislativ timp de câțiva ani, iar unii proprietari de păduri au deprins metehne greșite. La ora actuală, situația s-a rezolvat în contextul în care și pădurile de stat și cele private au același regim. Este adevărat că acei versanți care au fost rași nu țineau de administrarea RNP-Romsilva, ci aparțineau unor mici proprietari. Nici până astăzi, multe dintre dosarele penale nu au fost rezolvate de instituțiile statului, în sensul de a exista sentințe clare de condamnare. La ora actuală, situația a revenit la normalitate.

În acest moment, nu mai avem nicio suprafață de pădure neadministrată în România. Mai mult, prin modificarea Codului Silvic, am trecut toate suprafețele de pădure, obligatoriu, în pază. Inclusiv pădurile la care nu se știu proprietarii. Pentru că aici a fost, până la urmă, cel mai mare jaf, și anume, în păduri private fără amenajament silvic sau fără proprietari. La ora actuală, ne îndreptăm spre dezideratul de care vă vorbeam și consider că, în afară de etapa dezvoltării sistemului informatic, mai am o prioritate, și anume, să elaborez o nouă lege ce privește statutul personalului silvic. Pentru că, în Codul Silvic, nu poți vorbi de personal ci doar de pădure. Vreau, prin această lege, ca toți cei care nu și-au făcut treaba să plece din rândurile silvicultorilor. Vreau să existe un echilibru în privința salarizării și toți silvicultorii de bună credință, și nu sunt puțini, care sunt devotați pădurii, să fie recompensați printr-o salarizare decentă. Și, bineînțeles, toți cei care nu și-au făcut treaba să părăsească sistemul”, a declarat Doina Pană într-un interviu pentru Cronica Română și pe care îl puteți citi în întregime aici.

28 comentarii

  • Cu Ordonața 13 madam v-ați facut foarte mulți adversari. Cu Ordonața 13 v-ați recaștigat locul în guvernul asta pârât și v-ați mâncat omenia. Cu susținerea amnistiei și grațierii pentru penali v-ați dat măsura capacitații politice. Cu idea impunerii cotei de știri pozitive v-ați dat și masura inteligenței și a capacitații intelectuale. Sunteți o rușine pentru Bistrița-Năsăud, o rușine pentru Transilvania. Vă rugăm rămâneți unde sunteți, pe veci. Nu are rost să mai treceți munții. Rămâneți acolo lângă Codrii Vlăsiei și bălțile lui Terente unde veți continua să fiți apreciată!

    • Domana Ministru, orice fapta buna nu ramane nepedepsita, din pacate. Sper ca masurile de reducere a taierilor ilegale de lemn sa continue. Stiu ca deranjati dar asta este bine pentru paduri, deoarece singuri deranjati sunt cei care fac avere pe lemne, nu cetateanul de rand asa ca aveti sustinerea totala a oamenilor cinstiti!!

    • Da, jos cu cei din sistemul silvic care faceau bani din furtul lemnos. Cel putin aceste masuri i-au cam speriat dupa ce au fost si prinsi multi din ei.

    • Foarte bun coment Alex , just , adevarat !
      De-ar gandi mai mulți așa…ar mai fi speranța !
      Mulțam fain !

    • Incercati sa rupeti lesa in care va tine tovarasul Liviu Dragnea si acolitii lui penali, daca vreti sa recastigati respectul bistritenilor. Incercati sa va (re)capatati demnitatea, cu riscul de a fi exclusa din partid. Un partid de oportunisti si de penali, oricum. In al doispelea ceas, incepeti sa faceti lucrurile bine. Restaurati Inspectorul Padurii asa cum era el, ca si-a dovedit eficienta. Loviti in mafia lemnului. Altfel, o sa ramaneti o figura de trista amintire in oras, un fel de Ioan Oltean varianta feminina. E simplu, mingea e la dumneavoastra, aveti toate parghiile.

    • Doana Ministru, v-ati facut dusmani pe cei care nu mai pot fura cat furau inainte sa dati aceste legi. Normal ca nu le convine, cu bani mai putini sa fie si onesti.

  • Ai luat niște măsuri care nu se pot aplica ,atât poate face o profesoara care a ajuns ministru.,cu idile unui nebun ca Istrate vei bloca țara in 5 luni….,i vedea atunci când vei fi luată la rost….vorbim la anu in Martie când va fi un blocaj care lumea nu-l înțelege acuma vorbiți frumos și sa prindă la corason, habar nu aveți ce ați făcut,….

  • Uneori, chiar şi măsurile cele mai bune duc la creşterea numărului de duşmani, dar în momentul în care aţi acceptat propunerea de a ocupa un fotoliu ministerial, aţi acceptat şi să fie analizată şi judecată activitatea pe care o desfăşuraţi pe postul respectiv, că doar nu v-a obligat nimeni să vă asumaţi obligaţiile acelui post. Da, într-adevăr a existat un gol legislativ, care nu a fost încă unplut cu ceva util, iar partea proastă este că nici reglementările ce au fost adoptate n-au fost aplicate, iar oamenii au deprins, nu metehne, ci s-au folosit de lipsurile neacoperite de actele normative ce erau în vigoare. Omul asimilează mai uşor „portiţele” (dintre care unele au fost lăsate în mod intenţionat, chiar personal dedicate unor persoane) prin care trecând poate să-şi rezolve problemele. Aceste „portiţe”, activităţi nereglementate, trebuie cuprinse în legislaţie, iar măsurile de îngrădire a încălcării normelor să fie aplicate, fără deosebire, tuturor celor care nu ţin seamă de ele.
    În altă ordine de idei, ceea ce ne-a fost pus la dispoziţie de către Dumnezeu pentru a ne putea asigura traiul zilnic pe întreaga perioadă a existenţei vieţii omului pe pământ, adică întregul mediu înconjurător, are o singură lege, lăsată încă de la creaţie, şi anume corelaţiile şi procesele ce au loc în cadrul ei, între părţile componente, să se desfăşoare după această lege, care asigură un echilibru perfect între acestea. Omul, în goana sa de a acapara tot mai mult din această bogăţie, prin rapacitatea sa, dorinţa de îmbogăţire, a stricat perfecţiunea acestui echilibru, prin intervenţia sa „invazivă”. Noi trebuie să tindem spre revenirea cât mai apropiată, prin încadrarea activităţii umane în toate domeniile vieţii social – economice, cu ajutorul actelor normative, să fie prevenită distrugerea echilibrului perfect, şi chiar înlăturarea stricăciunilor provocate, în măsura în care mai putem să facem acest lucru.
    În ceea ce priveşte ideea dumneavoastră, că trebuia lăsat în proprietatea statului întreg patrimoniul forestier al ţării, consider că e greşită, deoarece acesta a demonstrat cu prisosinţă că este un prost administrator al bogăţiei
    ţării. Cred că nu e cazul să argumentez prin exemple afirmaţia mea. Studiind istoria unei localităţi care a făcut parte din actualul judeţ Bistriţa-Năsăud, şi anume, comunitatea locuitorilor Dorolei, pot să exemplific faptul că înaintea ultimei conflagaţii mondiale, oamenii au putut folosi pădurea în aşa fel că au
    ţinut cont de legea echilibrului lăsat de Creator oamenilor. Din momentul în care, prin Reforma agrară aplicată în 1922-1923, statul a intervenit în proprietatea acestei comunităţi, i-a determinat pe oameni să-şi apere ceea ce a posedat de şapte secole, iar pentru a evita destrămarea unei părţi a cesteia, au vândut pădurea, care a fost tăiată şi vândută spre diderite destinaţii, iar astăzi, din falnica pădure de stejar, n-a mai rămas nici de sămânţă, adică ghindă, care ar putea contribui la regenerarea naturală a acestei bogăţii de care au dispus saşii şi românii din localitate. Sper că acest exemplu vă va determina să vă gândiţi serios la ce mai este nevoie în domeniul pe care trebuie să-l „păstoriţi” până când ocupaţi fotoliul ministerului. Întrucât de când scriu diferite comentarii la articolele apărute în două ziare electronice locale, mi-am dat seama, că poate nimeni nu ţine cont de unele sugestii publicate, m-am gândit să vă trimit comentariul meu la articolul „Mi-am făcut foarte mulți dușmani care, se pare, se tot înmulțesc.”, poate vă puteţi folosi de unele dintre ideile expuse în acesta. Cu toată stima, vă urez succese în muncă şi nu dezarmaţi în faţa greutăţilor.

  • cand o auziti pe madam vorbind cum a combatut ea furtul ilegal sa stiti ca statisticile s-au modificat fiindca l-a legalizat. scoateti noaptea capul pe geam …

  • Radarul pădurii e egal cu 0 doamnă, nu m-ai tot vorbiti prostii atîta timp cît un aviz se foloseste pt 2-3 transporturi, nu se fură? Cine a verificat vreodata un camion cîte curse a facut cu un aviz.

  • Doamna Ministru, ce vreți să ziceți prin expresia ,,cei care nu şi-au făcut treaba”?…că din câți cunosc eu, cam toți şi-au făcut foarte bine treaba…Din statutul de ,,hoți de lemne cu căruța”şi un trai amărât, de azi, pe mâine, după trei luni de ,,şcolarizare”, au ajuns…pădurari. Iar la doi-trei ani de la ,,investire”, toți au scăpat de sărăcie, şi-au construit ditamai vilele, conduc doar ,,gipane”şi se poartă flegmatic cu…,,prostimea”. Să înțeleg că ăştia-s cei care şi-au făcut bine treaba, cotizând constant ,,unde trebuie”, iar acum trebuie recompensați cu salarii ,,decente”, să-şi poată întreține vilele, maşinile şi…cadânele?…
    Doar întreb, nu dau cu parul…

  • Întrebări pentru doamna ministru și pentru consiliera ei din Salva:

    1. Ce înseamnă ”păduri private fără proprietar”?

    2. Cum împăcăm articolul 44 din Constituția României cu expresia ”Din punctul meu de vedere, s-a făcut o greșeală foarte mare în momentul în care s-a retrocedat pădurea unor persoane fizice. Trebuia ca proprietarul să primească actul de proprietate cu condiția exploatării, administrării și pazei acestora de către stat, urmând ca fiecare proprietar să primească, în cont, sumele aferente din această administrare.”?

    3. Din punctul dvs. de vedere, faptul că v-ați făcut mulți dușmani e o știre pozitivă sau una negativă?

  • Pentru a salva padurile musai mai trebuie o lege cat de grabnica, s–apoi ce a mai ramas din paduri trebuie pazite cu ARMATA. Este vorba de prohibitia lemnului pe minim 20 de ani. Sigur ca trebuie avut in vedere doar asigurarea cu lemn al gospodariilor care folosesc lemnul ca sursa de energie. Tot ce este rupt de vant trebuie tocat si transformat in peleti care cu succes sunt arsi in centrale. Program subventionat de stat pt. panouri solare in regim de urgenta fara multe alte proceduri. Cu mare atentie crearea de depozite controlate cu cantar si fiecare oras , comuna sa benneficieze de asta. Albania a trecut la aceste masuri de anul trecut si au inerzis taierile pe 10 ani. Noua ne trebuie dublu pt. ca s-a furat mai mult si mafia este foarte consolidata in domeniul lemnului. Daca nu se iau aceste masuri radicale, mai tarziu tot acolo se ajunge cu siguranta. I-a sa va vedem guvernanti, sunteti capabili de a lua o asemenea masura absolut necesara ?Pana in prezent RADARUL PADURILOR nu isi arata deloc succesul asteptat.Sa fim seriosi si sa nu ne mai ascundem dupa declaratii ministeriale, ca nu tine !

  • Cand o auzi pe cucoana vorbind cum se bate ea cu hotii de lemn iti vine sa o scuturi pana sar toti exploatatorii din ea … trist si nu e vorba doar de peisaje si aer curat. Ce au insemnat padurile astea pentru cultura neamului si pentru apararea lui in vremuri grele. O natiune de inconstienti

  • Doamna ministru. Guvernul si colegii d-vs vreau sa infiinteze GARDA CIVILA. Scopul este de a se interveni cu rapiditate in cazul accidentelor de circulatie. Atunci care este rolul celor de la SMURD, ISU , POMPIERI si POLITIE ? Ei nu mai fac fata ? Cred ca asta-i adevarul, dar sa nu uitam ca aceasta situatie catastrofala se datoreaza tot imbecilitatii ministerului de MEDIU precum si al nepriceputului guvern roman care nu o avut ce lucra si datorita populismului a permis ca tat prostul sa isi aduca cate o coapta (HARB pe 4 roti) si sa il inmatriculeze cat de ieftin si cu taxa de mediu suspendata. Politica imbecila care costa viata a mii de romani, prin supra- traficul iscat, dar si o poluare tot mai mare. Concluzia; ministerul mediului nota 1(UNU) partas la decimarea cu buna stiinta a oamenilor , atentat la sanatatea si integritatea fizica a milioane de cetateni, mai putin aceia care stau pe dealuri si in varful muntilor si mai au inca parte de aer curat. Am crezut ca GARDA CIVILA va apara si padurile. Vai de ea tara !

    • Garda Civilă există în Spania , este un fel de poliție militară care are o divizie numită Seprona , se ocupă exclusiv de infracțiuni de mediu. Este extrem de eficientă, poți avea surprize și dacă îți scrijelești numele pe scoarța unui copac, nu mai vorbesc în caz că cineva taie o creangă. Bugetul României nu este apt să întrețină o asemena instituție, din păcate , și nici interesele politice nu permit înființarea ei.

  • Doamnă, faptul că aveți dușmani sau nu aveți, nu interesează pe nimeni, esența problemei este că sunteți persoana nepotrivită într-un post nepotrivit. Cine sunteți dvs să contestați dreptul la proprietate, drept constituțional de-altfel și sâmbure al democrației? Pupila tovarășului Nelu , care rânjea cu gura lipită de urechi cum că dreptul la proprietatea este un moft? Sau că făceați tumbe în februarie, cu OUG 13 , și instigați la contramanifestație împotriva sutelor de mii de patrioți și oameni cinstiți care nu doresc altceva decât ca toți românii să fie egali în fața LEGII?
    V-ați făcut de kk-pișu într-un timp extrem de scurt, în afară de a forma gașca de amazoane ai PSD-ului cu Olguța și Firuța care să-l apere cu unghiile și dinții pe ,,liderul suprem” teleormănean , realizările dvs par a fi absolut nule. Și un copil nou-născut vede cum pădurile se taie la fel ca înainte, se fură la fel ca înainte, deci nu s-a schimbat nimic. Pensionați-vă, hodiniți-vă, dar nu faceți ardelenii de rușine!

  • Singurul adversar al dumneavostra sunteti chiar dumneavostra. Nu voi intelege niciodata ce studii certificate aveti in domeniu. Si cred ca nici dumneavoastra nu stiti. Din pacate, oameni care nu au administrat toata viata nimic altceva decat salariul de bugetar vor sa administreze o tara. Pacat

  • Doamnă ziarist, ați lucrat într-un învățământ pe care dv. îl pricepeți mai bine decât mine. Spuneți-mi, vă rog, stimată Cristiana Sabău, doamna Doina Pană, Ministrul Apelor și Pădurilor, ce discipline de specialitate ar putea preda la Liceul Tehnologic Forestier Bistrița, de exemplu.

    • Ha, ha, haaaaa!!!! Chiar așa, doamna ministru al pădurilor, ce disciplină de specialitate ar putea preda la Liceul de specialitate? Bună asta.

  • Imi pare foarte rau ca sa ajuns aici intr un impas legislativ care din dorința populistă de a rezolva o problemă reală a României rurală , cea a lemnului de foc a dat peste cap toată silvicultura si implicit exploatarea lemnului care si asa se derulează foarte greu si este una din cele mai grele ramuri ale economiei , restul sunt povesti de nespecialisti ca si acei alesi care au putut sustine asa ceva fara aplicabilitate. Oricum in timp se va reveni la mersul normal pentru ca de la toti specialiști în Silvicultura ,cadrele didactice ale facultăților de profil si cei care lucrează efectiv în ramura această nu i sa cerut si ascultat nici o parere.

  • Opriti expoatarea lemnului si se rezolva problema.
    Si precum spunea cineva mai sus, cine verifica avizele. Adica pe intelesul tuturor ,pe aviz se trec 5 mc si in masina sunt 10mc.
    Problema majora nu sunt cei care fura cu caruta (pe astia ii prinzi usor) ci cei care fura cu camionul cu „acte in regula” ,mana in mana cu cei de la ocolul silvic.

  • DOAMNA MINISTRU DOINA PANA TOATE MODIFICARILE LA CODUL SILVIC SI REGULAMENTUL DE VANZARE A MASEI LEMNOASE , REGULAMENT CARE A FOST MODIFICAT DE 3 ( TREI ) ORI IN DECURS DE 1 AN DE ZILE , LE-ATI FACUT ” PE GENUNCHI ” , FARA A CONSULTA TOTI FACTORII IMPLICATI IN DOMENIUL FORESTIER : ASFOR, PROPRIETARI DE PADURI , AAP , ETC. DE ACEEA IN FORMA ACTUALA A REGULAMENTULUI DE VANZARE A MASEI LEMNOASE NU O SA PUTETI REZOLVA PROBLEMA ASIGURARII LEMNULUI DE FOC PENTRU POPULATIE PRIN SIMPLU MOTIV , PUR TEHNIC , CA LA MOMENTUL DE FATA NU EXISTA NICI O BAZA LOGISTICA PRIVIND GESTIUNEA UNEI CANTITATI FOARTE MARI DE LEMN SI CUM PUTETI LIVRA EFECTIV TOATA ACEASTA CANTITATE LA FIECARE GOSPODARIE ???
    PE DE ALTA PARTE NOUL REGULAMENT IN FORMA ACTUALA NU REZOLVA PROBLEMA INCALZIRI GOSPODARIILOR PENTRU IARNA 2018 CI PENTRU ANUL 2019 . CE O SA FACA POPULATIA IN ACEASTA IARNA???
    DOAMNA MINISTRU ESTE TRIST CA FACETI AFIRMATII CARE VIN IN CONTRADICTORIU CU CEEA CE SPUNE CONSTITUTIA ROMANIEI LA ART. 44 PRIVIND PROPRIETATEA PRIVATA , CUM VA PERMITETI SA SPUNETI CA ESTE O GRESEALA RETROCEDAREA PADURII CATRE UNELE PERSOANE FIZICE CARE AU PLATIT CU VIATA POATE PENTRU ASI APARA ACEST DREPT IN TRECUT SAU POATE IDIOLOGIA SI DOCTRINA PARTIDULUI DIN CARE FACETI PARTE VA ADUC AMINTE DE ACEEA PERIOADA ???

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS