Actualitate

Dorin Dobra: Am ajuns să ne vedem visul împlinit, o nouă Bibliotecă Judeţeană

Senatorul PNL Dorin Dobra spune că, prin realizarea noii Biblioteci Judeţene, tinerii liberali au demonstrat încă o dată că au o viziune realistă şi că pot trasa direcţii de dezvoltare: ”Inaugurarea noului sediu al Bibliotecii Judeţene Bistriţa-Năsăud reprezintă o mare bucurie pentru liberalii bistriţeni. Sunt mândru de cei care au perseverat în promovarea unei idei şi sper ca exemplul lor să fie urmat”.

Prin realizarea noii biblioteci judeţene, tinerii liberali au demonstrat încă o dată, că au o  viziune realistă şi că sunt o voce notabilă în acest judeţ

Inaugurarea noului sediu al Bibliotecii Judeţene Bistriţa-Năsăud reprezintă o mare bucurie pentru liberalii bistriţeni, atât din perspectiva necesităţii unui centru de lectură modern, cât şi datorită faptului că indiciul cu privire la fostul sediu al BNR de pe str. Alexandru Odobescu s-a dovedit a fi o idee pertinentă.

Îmi aduc aminte, cu mare drag, de sesiunea de lectură în aer liber organizată împreună cu mai tinerii mei colegi, în luna octombrie a anului 2011, exact în faţa clădirii nr. 11, de pe str. Alexandru Odobescu din municipiu. Prin gestul de atunci, am dorit să semnalăm cât mai convingător, că acel spaţiu ar fi ideal pentru amenajarea unei biblioteci, prin intermediul căreia Bistriţa să se apropie şi mai tare, de ceea ce înseamnă oraş universitar.

Concretizarea unui deziderat exprimat public de către tinerii studenţi liberali, demonstrează încă o dată că sunt o voce notabilă în acest judeţ şi că pot trasa direcţii de dezvoltare. Acum, nu pot să spun decât că sunt mândru de cei care au perseverat în promovarea unei idei şi sper ca exemplul lor să fie urmat.

Iar dacă tot am ajuns să ne vedem visul împlinit, fac un apel către cei care şi-au însuşit acel banner, cu mesajul ”LINIŞTE! BIBLIOTECĂ!” – lăsat în faţa clădirii, după acţiunea noastră din 2011 –  să-l înapoieze bibliotecii. Cred că s-ar potrivi de minune!”

Senator Dorin Dobra

ora_lectura lectura4 lectura3 lectura2

12 comentarii

  • Clădirea de pe strada Alexandru Odobescu ridicată în 1884, dupa proiectul arhitectului Carl Schobll, a fost pe rând, reşedinţa medicului Cristof Reinl al Garnizoanei, apoi reşedinţă a prinţului Carol al II-lea, viitorul rege al României, sediul Băncii Maghiare, devenind din 1947, sediul filialei Băncii Naţionale a României. Dupa 1989 cladirea a ramas o perioada neutilizata fiind in paragina.
    Înalt Prea Sfinţitul Bartolomeu Anania ar fi vrut ca, la Bistriţa, să funcţioneze un muzeu de artă religioasă. De altfel, el a intervenit pe lângă reprezentanţii BNR să cedeze Consiliului Judeţean clădirea de pe strada Alexandru Odobescu unde urma să fie amenajat muzeul. Muzeul urma sa aiba un caracter ecumenic, ceea ce ar fi atras un numar mare de turisti de diferite confesiuni. Operatiunile de restaurare a cladirii cu destinatia de muzeu au fost facute in perioada 2009-2012, prilej cu care au fost adaugate pe fatada estica a cladirii doua galerii de sticla, la parter si etaj, marind astfel spatiul expozitional al viitorului muzeu. Dupa alegerile locale din 2012, Raducu a „rezolvat” problema bibliotecii judetene, schimband destinatia cladirii gata restaurate. Astfel cladirea gandita pentru functia de muzeu a fost atribuita Bibliotecii Judetene, desi spatiul este insuficient pentru a gazdui toate functiunile unei biblioteci publice. Astazi, omul nu mai vine la biblioteca doar ca sa imprumute o carte. In plus in cladirea restaurata au fost facute modificari interioare de recompartimentare si mutare de usi, compromitand operatiunea de restaurare interioara. Cu toate astea, biblioteca nu dispune de o aula sau de sali de informatica. Asa zisa sala de conferinte a fost improvizata in coridorul de sticla de la parter, care trebuia sa devina spatiu expozitional. Cel putin daca se facea si o amenajare prin mansardarea podului cladirii sub actuala sarpanta, mai putea fi obtinut spatiu pentru unele functiuni ale bibliotecii precum mediateca sau chiar sala de conferinte. Dar, intre timp s-a eliberat sediul fostului tribunal din Piata Centrala, care dispune de spatii mult mai generoase si care dupa o restaurare adecvata, gandita de la inceput putea mult mai bine indeplini rolul de biblioteca publica. Dar iata ca dupa binecunoscutul proverb romanesc „doi incarca, doi descarca”, orasul Bistrita a ramas si fara un muzeu de arta unic in zona si fara o biblioteca publica de nivelul secolului XXI.

  • Domnule „senator al melcilor”, spuneti si faptul ca reabilitarea acelei cladiri s-a facut in mandatul lui Liviu Rusu, si actualul sef de la CJBN a preluat cladirea „la cheie”.

  • Io nu stiu cum sa-i transmit altfel distinsului senator, decat asa: daca si ceea ce s-o facut pe strada Alexandru Odobescu, in fostul sediu BNR, se cheama ca-i biblioteca judeteana, apai da-o-n jele de treaba. Daca aveti curiozitatea de a vedea o biblioteca judeteana, cat de cat, apai dati o fuga pana la Baia Mare si, langa Casa de Cultura de acolo, o sa videti asa ceva.
    Din pacate o fost facut inca un lucru de mantuiala, doar asa ca sa ne laudam cu o realizare, ca si cum ii de punctat la capitolul: decat nimnic, mai bine ca avem ceva, cui nu-i place, sa-si faca cu branza!

    • Zic si eu ca, macar asa, pentru comparatie, ai nostri mari conducatori pot vizita site-ul bibliotecii din Baia Mare: bibliotecamm.ro

  • Nu te mai impauna domnule Dobra, pentru ca la acest proiect, meritul ‘matale si al formatiunii din care faci parte, este egal cu zero !

  • Stimati comentatori, de ce nu puteti avea si cate-o apreciere la adresa unui om care incearca sa faca ceva ? Domnul Liviu Rusu are meritele domniei sale, domnul senator Dobra a continuat sa sprijine finalizarea lucrarilor, iata deci o realizare benefica pentru comunitatea in care traim ! Bine ar fi , sa treaca pragul Bibliotecii Judetene cat mai multi oameni !

    • Corect , foarte corect !! cind se face cite ceva [cu mare greutate ] trebuie apreciat. nu mai conteaza culoarea politica . adica asa ar trebui.

    • Pt. ca dl. domnul senator Dobra nu are nici un merit, deci nu avem ce aprecia. Dimpotriva, e gretos ca isi asuma merite care nu sunt ale sale.

  • Lectura in aer liber pare sa devina o permanenta la Biblioteca judeteana din Bistrita, care nu dispune de sali de lectura, dar in schimb are in curte un foisor mostenit de la fosta filiala a Bancii Nationale. Totusi, in zilele noastre omul vine la o Biblioteca publica pentru servicii pe care nu le gaseste in alta parte, precum biblioteca digitala, mediateca, biblionet, servicii interbiblioteci, conferinte, lansari de carte etc. Aceste facilitati fie lipsesc cu totul la Biblioteca judeteana, fie sunt improvizate in spatii improprii. De aceea, o extindere in podul cladirii printr-o amenajare de mansarda sub acoperisul actual fara schimbarea aspectului exterior al cladirii ar putea crea spatii cel putin pentru sala de conferinta si mediateca.

  • destul de gretos; de zece ani sunt oameni care sau straduit sa faca biblioteca si nu se lauda; in pozele tinerilor se observa inclusiv culoarea noua la fatada cladirii; politicieni de 2 bani

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS