Actualitate Recomandări

Dr. Claudia Ștefănescu despre ”realitatea crudă” cu care se confruntă cei care au fost tratați la Psihiatrie

Persoanele care ajung la Psihiatrie cu diverse tulburări fie ele mai ușoare, cum sunt cele de anxietate, depresive sau cu o tulburare psihică mai severă, chiar dacă ulterior sunt bine controlate medicamentos, nu se pot angaja ulterior. Mai ales firmele private nu vor să aibă de-a face cu ele, ceea ce reprezintă o discriminare, a spus medicul psihiatru Claudia Ștefănescu, șefa Secției de Psihiatrie de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița.

”Cea mai mare problemă este faptul că nu există psihiatrie comunitară, nu există mijloace prin care pacientul să fie integrat, există o stigmă. Legal, toate lucrurile sunt roz, însă realitatea este crudă. În momentul în care un pacient pleacă de la noi, chiar dacă este foarte bine controlat medicamentos, dacă dorește să se angajeze, nu este angajat în firmele private cel puțin tocmai pentru a avut o problemă legată de o tulburare psihică. Că e tulburare de anxietate, extrem de frecventă, o tulburare depresivă sau poate că o tulburare psihică mai severă, nu este angajat pentru că, în dosarul său medical, apare o situație de genul acesta. Acest lucru este foarte grav fiindcă asta se numește discriminare”, a spus dr. Claudia Ștefănescu.

Potrivit medicului, depresiile sunt din ce în ce mai frecvente: ”Depresiile sunt de mai multe tipuri. Există tulburarea depresivă majoră, care este o afecțiune cu componentă genetică importantă, familii în care există deprisivi sau alte tulburări psihice majore prezintă aglomerări ale diverselor afecțiuni între care e prezentă și depresia, dar există și depresii situaționale, tulburări de adaptare la stres cu reacții depresive. Există depresiile de doliu, sentimentale, dar acelea nu pot fi considerate tulburări majore, ci mai degrabă reacții afective la anumite situații. Depresia-boală are, de regulă, componentă genetică și bineînțeles psihologică. Sunt frecvente, din ce în ce mai frecvente. Dacă noi moștenim o genă care ne-ar putea predispune la un moment dat la depresie, în momentul în care stresul psihosocial este mare, sigur ca șansa ca acea genă să se manifeste crește. Sigur că societatea actuală, cerințele din ce în ce mai mari, impactul asupra noastră a diverselor evenimente neplăcute, consumul de substanțe de toate felurile, tehnologia, influențează frecvența depresiei”.

Întrebată cum ne putem menține sănătatea mintală, ea a răspuns: ”Sănătatea mintală ne-o putem menține acceptându-ne și înțelegând că, de fapt, suntem niște animale, practic facem parte din regnul animal, și că adaptarea noastră nu este infinită. Nu avem resurse infinite de adaptare. Poate că încercând cumva să acceptăm care ne sunt posibilitățile, să ne acceptăm ca indivizi, să fim cumva înțelegători … Ne-am pierdut capacitatea de înțelegere. Eu, din nefericire, constat asta. Nu mai există toleranță, empatie, adeziune între oameni. Îmi amintesc că existau niște cutume în societatea românească. La țară, dacă vecinul construia o casă, organiza o clacă. Toată lumea participa, îl ajuta să realizeze un obiectiv să spunem mediu. Acum ne angajăm în niște targeturi duse la extrem. Alergăm după himere, nu mai avem grijă de sufletul nostru”.

În ce privește consilierea și terapia la care lumea occidentală a apelat de mult, la noi fiind oarecum la început, dr. Ștefănescu a menționat că aceasta este ”de mare folos cât timp conștientizăm problemele noastre”: ”Ca metodă individuală, ca unică metodă, consilierea și terapia sunt utile oamenilor care nu sunt bolnavi, dar atunci când există o tulburare psihică majoră, consilierea și terapia ar fi utile împreună cu medicația. Din nefericire, nu e în niciun fel susținută de stat. Decontarea ședintelor de psihoterapie împreună cu medicația se face doar pe perioada spitalizării – avem psiholog angajat care lucrează cu pacienții noștri – după externare, lucrurile merg complet în privat”.

După tot ce s-a întâmplat în ultima perioadă la Spitalul Săpoca, șefa Secției de Psihiatrie a SJU Bistrița speră că vor continua eforturile de îmbunătățire a situației în domeniul acesta: ”Sănătatea mintală a fost cam lăsată pe ultim plan în ultimii mulți ani. De câtva timp se încearcă o redresare. Nu știu în ce măsură se va reuși fiindcă necesarul – tocmai pentru că am fost așa un fel de Cenușăreasă – este destul de mare. Se încearcă fiindcă au fost niște evenimente foarte grave care pun presiune în acest moment pe societate în general și nu mai este cale de ales și atunci se fac pași pentru o investiție mai importantă în Psihiatrie și sperăm că se va menține trendul acesta și nu se va stinge foarte repede”.

În prezent, la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Bistrița ajung lunar în medie 200 de pacienți.

7 comentarii

  • Doamna doctor scumpă și frumoasă… Problema este că nu facem doar parte din regnul animal ci și din regnul rural.. țărănoi parveniți și plini de ei care nu pot sa accepte ceea ce sunt. Vor sa fie bogați cu orice preț…și domni daca se poate Jalnici sunt… jalnici suntem doamna!

  • Faina foc doctorita!! Am văzut poza și m-am si gândit că trebuie să fie o persoana plăcută așa cum am visat ca sa fie printre oameni si in lume. Păcat doamna că nu am avut parte să întâlnesc oameni ca și dumneavoastră. PS: „El” există și a creat regnul uman doar că omul a ascultat de diavol și a devenit animal însă mântuirea sufletului prin acceptarea jertfei lui Hristos rezolva toată problema noastră existențială și orice tulburare psihică! Doar să vrem sa l acceptam ca domn și mantuitor în mândria noastră nejustificata și să devenim veșnici in fericirea cu El.

  • Cel mai bun doctor de minți.Un profesionist adevărat,da cele mai bune tratamente pentru anxietate și insomnii.Are răbdare,o voce și un suflet cald.E echivalentul a 100 de preoți ori pastori, adunați la un loc.Respect și prețuire doamna doctor.

    • Aprecieri sincere
      Echivalentul a 100 preoți si pastori !!

      Tot respectul pt un medic care e considerat de calitate . Mi-aș dori sa fie toti medici de calitate . Dar precum nu este pădure fără uscături , așa si in fiecare domeniu . Si eu pot sa zic ca am cunoscut un sfant ( preot ) care e echivalentul a 1000 de medici . Dar is comparații greșite . E vb de oameni . E vb de darul/darurile ( talanți ) lor . Când darurile sunt înmulțite la/cu alți oameni , așa cum e de apreciat acest doctor ce face in meseria ei , atunci putem zice ca e un om mare . Ca in ziua de azi , a fi om (normal )e lucru mare .

    • Un om extraordinar un medic deosebit nu am cuvinte sa I mulțumesc toata
      stima și respectul pt doamna doctor Stefanescu Dumnezeu sa o binecuvinteze

  • Am avut ocazia fericita de a cunoaște acest „Medic ANGEL’S”intr-adevar cu cele mai notabile onoruri &calități remarcabile! Are în grijă (deosebită)un pacient care imi poartă numele (fiul meu)tandră ,caracter unic profesionalism (boemă &finețe feminină)O voce blândă si calmă,expresivă cu subiect și predicat modelul Medicului celebru,explica pe înțelesul tuturor diagosticurile suferinzilor ei pacienți !
    Pune suflet real în restabilirea echilibrului tuturor pacientilor care sunt sub directa supraveghere în secția pe care o coordonează cu reale succese !
    Pentru admirația față de „profesionalismul de care dă dovadă cu,calitățile de Medic si femeie ! doresc tot binele din lume,alături de recomandare celor care vor sa o cunoască (spre ,diagnosticare,tratamente etc)
    Sărutări de manuțe Domniei sale,în așteptarea rezultatelor pozitive în lupta cu „Boala psihică)pe care o tratează cu deosebit interes a fiului meu !
    Voi reveni cu decizia finală a tratamentului si stării de sănătate a pacientului(fiul meu)sub tratament permanent spitalizat în acest spital ,secția psihiatrie Dr.Stefanescu Claudia

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS