Actualitate

Dr. Marius Nicolae Pop, despre impostura din stomatologie și cum a fost ea stopată în Bistrița-Năsăud

Medicul primar stomatolog Marius Nicolae Pop, președintele Colegiului Medicilor Dentiști Bistrița-Năsăud, spune că prezența impostorilor în profesia pe care o practică este o problemă ”serioasă, complicată și foarte periculoasă”. Fenomenul nu a ocolit nici județul Bistrița-Năsăud.

”Situația este serioasă, complicată și foarte periculoasă pentru că nu pot să-mi imaginez cum o persoană care nu are pregătirea necesară are curajul să facă o serie de intervenții care necesită cunoașterea în detaliu a manoperei și a tehnicilor de execuție a acestora: injecții în cavitatea bucală, tratamente sângerânde, extracții, obturații, amprente pentru lucrări, etc. Toate aceste lucruri înțeleg că s-au petrecut în anumite locuri neautorizate. Cred că este o mitomanie să ai curaj să faci ceva ce nu știi. În medicină există un proverb foarte bun care se traduce așa: fă ceea ce știi să faci. Avem specialități aparte în care este bine să nu te bagi dacă nu ai urmat un stagiu de pregătire detaliată în specialitatea respectivă”, a spus președintele Colegiului Medicilor Dentiști Bistrița-Năsăud.

Dr. Marius Nicolae Pop a reamintit că, în urmă cu 14 ani, când exista doar Colegiul Medicilor, nu și cel al Medicilor Dentiști care s-a separat ulterior, a cercetat un caz de practică stomatologică neconformă cu legea. Pe Valea Ilvelor, unde la vremea aceea nu era cabinet stomatologic funcțional, venea o tehniciană dentară din Vatra Dornei cu trenul, în ziua de târg, și făcea extracții într-o cămăruță a unei localnice.

”În încăperea aceea era o masă, un scaun și o sticluță cu alcool. M-am dus la postul de poliție și am explicat acolo la ce riscuri se expune persoana respectivă în cazul transmiterii unei infecții, gen hepatită B, C sau HIV. Se pot întâmpla hemoragii, fracturi, infecții care pot duce la septicemie, dar se poate ajunge și la moarte. Noi nu am prins-o în flagrant, dar le-am spus autorităților la ce se pot aștepta dacă nu curmă această practică. Am rugat și medicul din zonă să mă anunțe, însă, din fericire, s-a încheiat toată povestea acolo”, a mai spus dr. Pop.

În anii 2008, 2009, au mai apărut cazuri similare la Dumitra și din nou pe Valea Ilvelor, însă au fost ultimele, de fiecare dată intervenția CMD fiind promptă.

”În ce privește situația din județul Ilfov eu nu înțeleg de ce nu s-a autosesizat Colegiul Medicilor. Chiar dacă nu vedem noi cu ochii noștri o anumită situație putem să ne autosesizăm dacă auzim. Eu așa am făcut când am văzut reclamele a două firme care își făceau publicitate că se ocupă de albirea și curățarea profesională a dinților, lăudându-se că procedurile lor nu afectează smalțul. Văzând că e vorba de saloane de înfrumusețare am făcut imediat fotografii și m-am autosesizat și am încercat să opresc toată treaba. Erau două angajate ale unui salon de înfrumusețare care voiau să facă albire dentară și curățare profesională, care include igienizare și detrartaj. Cum ne putem apuca să atigem dinții dacă nu avem pregătire? Așa ceva nu se poate. Fac apel pe această cale tuturor amatorilor sau profanilor: este interzis oricărei persoane în afara medicilor stomatologi și a medicilor – că mai sunt și ORL-iști și alte specialități – deci în afara acestora nu are dreptul nimeni să atingă dinții, limba, buzele sau mucoasa bucală. În caz de urgență este altceva, dar sub formă de tratament nu este voie fără pregătire. Nici măcar asistentele nu au voie să facă manopere în cavitatea bucală fără să fie medicul acolo. Ca să fie clar. Singurul medicul are voie să efectueze manopere în cavitatea bucală. Noi ne autosesizăm, nu se poate așa ceva”, a spus dr. Pop.

Recent însă au mai apărut și alte anomalii sesizate de Colegiul Medicilor Dentiști Bistrița-Năsăud și stopate la timp.

Mai precis, unii medici au început să dea injecții în buze sub pretextul că fac o așa-zisă ”hidratare” a buzelor.

”Nu au zis mărire, au zis hidratare, au găsit un termen interesant. Au început să dea injecții cu acid hialuronic și mai rar cu botox. Sunt niște firme care probabil că au și câte un medic în componență care organizează cursuri de așa-zisă estetică facială îndeosebi la București unde contra unei sume de 500 de euro înveți ceva, dar se specifică acolo că nu este competență. În acest caz, nu ai voie să faci. S-au dus medici stomatologi inclusiv de la noi. Am discutat cu ei, au încercat să-mi explice că, de fapt, ar avea voie, dar nu au voie. Am făcut un demers la București, la organizația noastră centrală, iar prof. Bucur, șeful chirurgiei maxilofaciale din București, care este și vicepreședintele colegiului nostru, a dat foarte rapid un răspuns în acest sens: este interzis să se facă asemenea injecții, nu intră în competența noastră, doar a chirurgilor bucomaxilofaciali din sfera noastră care au urmat și facultatea de medicină generală”, a adăugat dr. Pop.

Întrebat la ce trebuie să fie atenți oamenii când aleg un stomatolog, dr. Pop a răspuns: ”Oamenii trebuie să se uite puțin peste firmele medicilor, să vadă ce specialitate au și eventual să întrebe. Sunt unii medici care spun, alții care nu spun. Bine că sunt medici. Nu ne mai referim la impostori, la fierari, grăjdari și alte categorii. Ca să nu existe risc de infecție, hemoragie și alte complicații, anumite manopere cum sunt șlefuirea dentară, obturațiile, extracțiile și alte intervenții trebuie să se facă în cabinetul stomatologic de către un medic stomatolog. Unde nu există pe ușă înscrisul cu medic stomatolog acolo să nu încerce fiindcă pot ajunge la complicații grave. E bine fiecare să facă lucrul pentru care s-a pregătit. În materie de înfrumusețare sunt chirurgi plasticieni și esteticieni, aceia au dreptul să facă intervenții de acest gen. Sunt două specialități aparte. Chirurgii bucomaxilofaciali doar în anumite situații pot face aceste intervenții”.

În ce-i privește pe impostorii din această profesie, dr. Marius Pop crede că oamenii apelează la ei pentru că sunt ignoranți sau pentru că îi costă mai puțin.

”Tehnicile operatorii, sterilizarea le înveți în decursul a foarte mulți ani. Un medic cu toate specialitățile ajunge la 12-14 ani de studiu. În ce privește costurile, cu această ocazie fac un apel CNAS să înțeleagă că ar trebui mărit plafonul alocat stomatologiei. În județul Bistrița-Năsăud, din 200 de medici, doar 36 sunt sub contract cu CJAS. Trebuie făcut ceva pentru atragerea lor. Nu știu de ce primarii din localitățile unde sunt cabinete în comodat sau pe prețuri modice nu îi roagă pe acești medici să facă un contract cu CJAS măcar pentru copiii de la școli”, a adăugat el.

O altă problemă sesizată de președintele CMR Bistrița-Năsăud este ”lanțul slăbiciunilor” din sistem.

”Am văzut în reportajul din județul Ilfov și amprente. Mă mir cine i-a făcut lucrările respectivului. Nu știu ce s-a întâmplat acolo, dar mare curaj trebuie să ai ca tehnician să faci o lucrare pentru un om care nu e medic. Există un lanț al slăbiciunilor care trebuie curmat. Eu am încercat să apăr cât mai mult profesia. Din fașă, am încercat să întrerupem proceduri, fenomene care erau pe cale să se întâmple. De cele două firme de înfrumusețare nu am mai auzit și sper să mai aud. În ce privește faptul că oamenii nu au reclamat eu cred că le era rușine de ce au pățit. Râd alții de ei sau pot ajunge la spital fiindcă complicațiile apar în timp”, a spus dr. Pop.

Președintele Colegiului Medicilor Dentiști Bistrița-Năsăud a reamintit că medicii stomatologi au trei forme de organizare posibile: CMI, SRL și societate medicală civilă.

”Aceste trei forme de organizare sunt conform legii. La Bistrița nu există nicio clinică. Acesta este un spațiu în care învață studenți și rezidenți sub îndrumarea unor profesori. Asta scrie și în DEX, iar unii colegi nu înțeleg treaba asta. E penibil să sancționezi un medic pentru ce siglă își pune afară, dar măcar dacă ar lucra un profesor la ei. Este o sfidare la ceea ce înseamnă clinică și profesori. Mulți dintre ei au avut un mare rol în pregătirea noastră, iar acum să vii să scrii clinică atunci când tu ai unul sau doi angajați dintre care una e asistentă”, a spus dr. Pop.

7 comentarii

  • Cred, ca era necesara, o parere de profesionist, in complicata problema a competentelor medicale.Sarlatanii si cabinetele neautorizate ,sunt greu de depistat.Multe dintre nereguli
    sunt favorizate,chiar de beneficiari,care accepta servicii mai ieftine in detrimentul sigurantei si calitatii.O cincime dintre pacienti,nu cunosc numele si competentele medicului la are apeleaza ocazional,cum e in cazul medicilor dentisti,iar unul din trei pacienti, isi alege medicul de familie, dupa distanta fata de cabinet,nu dupa competenta acestuia.”Mai e mult pana departe”,cand profesionalismul,calitatea,dedicarea in meserie, vor fi apreciate corect.
    Pana atunci,sanatate ,ca i mai buna decat……

  • Foarte interesant articolul,doar ca este incomplet.
    Despre „doctorul GHITA” din fosta policlinica de pe Garii ce ne puteti spune?

    • Stimate Pacient doi, fiti sigur ca ma voi interesa si daca este adevarat, voi solutiona problema rapid! Este foarte dificil fara existenta unor sesizari scrise, sa verifici zvonuri, vorbe , ajunse la ureche! Oricum, cine are urechi de auzit… Cu respect, MNPop

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS