Social

Drumul romanilor de la Piatra Fântânele, în Repertoriul Arheologic Național

Drumul romanilor de la Piatra Fântânele a fost inclus în Repertoriul Arheologic Național după ce Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, în colaborare cu Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Geografie – Extensia Bistrița, au făcut la sfârșitul anului 2022 o cercetare de teren pe traseul lui.

S-a făcut cartarea, identificarea și fotografierea la sol, dar și aerian a întregului tronson de drum, pe o distanță de circa 12,8 km.

”Cunoscut în zonă și menționat în diferite ghiduri turistice sau publicații, acesta nu s-a bucurat de o atenție sporită din punct de vedere științific decât de curând, când în zonă, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud a efectuat cercetări de teren dar și arheologice, care au confirmat unicitatea și valoarea deosebită a acestuia. Din păcate porțiuni importante ale acestuia au fost distruse sau afectate irevocabil de către intervenții umane mai vechi sau recente, astfel încât integritatea și structura acestuia au fost afectate pe unele porțiuni.

Întregul demers s-a făcut din necesitatea de a stabili starea acestuia la momentul actual și de a încerca a proteja pe cât posibil acele porțiuni care încă se mai păstează.

În curând va fi publicat și un studiu care va îmbina datele geografice, istorice și arheologice cunoscute despre acesta la momentul actual.

Sperăm să fie un început pentru acest vechi, dar tânăr monument al județului Bistrița-Năsăud care să rămână pe cât posibil și generațiilor viitoare.

Dorim să mulțumim în special Asociației Tășuleasa Social pentru sprijinul acord în demersurile noastre și colegilor de la Institutul Național al Patrimoniului pentru promtitudine”, a anunțat Complexul Muzeal.

Drumul Romanilor din Pasul Tihuţa este cunoscut din secolul al XVIII-lea. Se întinde pe mai bine de 12 km, este lat de 12 metri şi se află la 850-1.150 de metri altitudine în zona Poieni/Belvedere. Traseul drumului este următorul: Defileul Bârgăului – DN 17 – Faţa Prislopului – Dosul Zâmbroaiei – Culmea Tăşuleasa – Culmea Opcioara – Iliuţa Corchii – Iliuţa Calului – Măgura Calului – DN 17 – Pasul Tihuţa.

1 comentariu

  • Cred ca cea mai ieftină soluție este restaurarea unei porțiuni de drum. Sa zicem 1 km. sa vadă si generațiile actuale dar si cele viitoare cum arată Drumul Romanilor.
    Eu alerg 5km in fiecare Weekend printr-o pădure si trec pe “Drumul Regelui” (Kongevejen) si s-a mai păstrat din el câteva sute de metri, că doar nu o sa restaureze nimeni 40 km de drum pietruit/pavat.
    Probabil ca msi sunt porțiuni vizibile din drumul Regelui Frederik al Ii-le-a.
    https://helsingorleksikon.dk/index.php/Kongevejen_gennem_Nyrup_Hegn

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS