Actualitate

După ce că subvențiile de la APIA s-au redus drastic, peste 260 de fermieri au murit așteptând avansul

Subvențiile pentru pământ aprobate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) s-au redus față de anul trecut, deși suprafața lucrată de fermieri este mai mare. În 2020, se lucrau efectiv 183.000 ha de pământ, iar subvențiile au fost de 60 de milioane de euro, iar anul acesta se lucrează în plus 2000 de hectare, iar la plată este autorizată suma de 23,5 milioane de euro. Așteptând să vină avansul, 262 de fermieri au murit, majoritatea de Covid-19.

”Județul Bistrița-Năsăud este ultimul de plată pe partea avansului având în vedere că suntem zonă de munte, iar cererile care se depun la nivel de centru județean sunt cu 90% acoperirea tuturor schemelor care se gestionează în cadrul APIA. Având în vedere că avem o pondere așa de mare de absorbție a banilor, din această cauză avem și controale. Fiind vorba de fonduri europene, suntem primii la nivel de țară referitor la eșantionul de control. Din această cauză, până nu se efectuează toate controalele, noi, APIA, nu putem să facem plățile”, a spus Daniela Avram.

APIA va face verificări astfel:

  • Dosare selectate la control clasic – 563
  • Dosare selectate la controlul prin teledetecție – 5062
  • Fermieri impactați de controlul prin teledetecție – 8499
  • Blocuri fizice implicate în control prin TLD- 5443

”Avem 262 de fermieri care au depus cererile, dar, decedând, nu mai pot beneficia. Acolo trebuie să așteptăm să vină urmașii, să se facă procedura de transfer să vedem unde virăm banii. Din ce am discutat cu centrele locale, cu primăriile, destul de mulți dintre cei 262 de fermieri au decedat din cauza Covid”, a spus Daniela Avram.

Anul acesta, au fost depuse 30.009 cereri de sprijin pentru o suprafață de 185.278 ha, suma autorizată la plată fiind de 23,58 milioane de euro, mai mică decât cea de anul trecut când au fost depuse 30466 de cereri pentru o suprafață de 183.613ha, iar suma autorizată la plată a fost de 60,12 milioane de euro. Față de 2019, scăderea este și mai mare. Atunci au cerut bani 30.601 fermieri pentru 183263.3 ha, iar APIA a autorizat la plată 67,11 milioane de euro.

Fermierii, fie că sunt mari, mijlocii sau mici, pot solicita adeverințe de la APIA, iar cu acest document se pot prezenta la bancă, iar banca îi poate da bani, APIA fiind doar girant. ”Dacă fermierii mici nu vor să solicite este strict problema lor, ei așteaptă banii de al APIA. O să vină și banii de la APIA. Încercăm până în 19 noiembrie să scădem sub 5000 de fermieri care mai rămân la plată. După data de 1 decembrie vom începe palta finală”, a declarat ea.

În prezent, toate centrele APIA din județ sunt deschise, procentul de vaccinare în rândurile angajaților fiind de 88%.

Etichete

9 comentarii

  • Birocrației sută la sută românească, corect ar fi ca fondurile alocate fiecărui județ să le atragă adevărații fermieri nu cei care chinuie câteva vaci de dragul banilor, s-au luat mulți bani de către cei care nu au nimic de-a face cu agricultura și ne mai mirăm că piața este invadată de produse din Polonia, Ungaria, Germania etc.

    • Salut! Ai curajul să enumeri doi, trei fermieri, adevărați, din județul BN, care au număr mare de vite? Nu de alta, da să știm și noi ăstea mici cum să ajungem mari fermieri.

    • 1. I.T.L. Agrocomplex din Lechința, care crește și livrează peste 25.000 de viței pe an, în țări precum Spania, Irlanda, Grecia, Bosnia Herțegovina. Firma este azi unul dintre cei mai mari exportatori de carne din România.
      2.La Budacu de Jos, Centana Com ferma cu vaci de lapte (cca. 250 de vaci). Ferma se întinde pe o suprafață totală de 3,2 hectare. Mai detin si o fabrica de procesare a laptelui in Parcul Industrial Bistrita.
      3. Ferma Peica din comuna Cetate, județul Bistrița-Nasaud, unde ca idee sapte roboți fac aproape toata treaba, supravegheați de doi muncitori. Acesta este tot personalul din ferma care are 220 de vaci din Rasa Red Holstein, din care 150 la muls.
      E ok?

  • UE nu îți dă bani ca sa progresezi, ci ca să stagnezi. Peste 60% din terenul agricol din sudul României a fost cumpărat de investitori străini. Unde este logica? Dacă UE ar da bani pentru o agricultură performantă, atunci românii de ce vând terenurile agricole?! Marii jucători din agricultură de pe piața din UE nu vreau concurență. Fondurile alocate de UE sunt în așa fel gândite și structurate încât este imposibil ca un fermier să evolueze, să ajungă la o agricultură mecanizată și performantă.
    Iluzia UE va apune cât de curând, fiindcă orice anomalie are limitele ei.

  • 326580 de persoane erau in statistica in judetul Bistrita- Nasaud la 1 ianuarie 2021
    https://bistrita.insse.ro/stiri/statistici-judetene/
    Conform statisticilor de rudenie tot la a 3 familie sunt rude intre ei si a medie nationale de locuitori/ familie 4 membrii, si din statisca APIA cum ca 30000 de cereri sunt depuse pentru subventie rezulta ca tot la a treia familie cineva ia subventia respectiva.
    Si va mai plingeti ca nu luati bani cu japca de la stat?
    Atita cit luati sa stiti ca nu ii meritati!!!
    Paminturile nelucrate pasunile sunt pline de scaieti si voi stati in birt asteptind subventia de la APIA.
    NESIMTITILOR de as avea priceperea si puterea lui Vlad Tepes v-as minca de vii atit pe voi cit si pe inspectorii de la APIA care va aproba dosarele.

    • Ce putere sa ai tu ma beteagule?Te visezi Vlad Țepes ? E rău de tine sa ai psihoze de genul asta.Imi e mila ,ca esti bolnav.Nu te ma contrazic sa nu faci crize si sa faci vreo prostie pe acolo,pe valea Ghinzii.

  • Asa ca un simplu calcul pentru cei care nu stiu sa faca diferenta intre hectar si kmpatrat:
    Judetul Bistrita-Nasaud are aprox 5500kmpatrati adica cite hectare? Aprox 550000ha.
    Daca luam in calcul ca aproape 60% ii suprafata impadurita rezulta ca avem 330000ha suprafata libera. Daca mai punem si suprafetele satelor comunelor si a oraselor raminem cu 280000 ha libere.
    Hmmm si la apia se deconteaza 183000 ha lucrate adica aproape 68% din suprafata.
    Bine foarte bine se lucra pamintul in judet.
    SPOR LA TREABA DOMNILOR AGRICULTORI.
    SA NU UITATI LA ANU SA VENITI CU ROADELE PAMINTULUI IN PIATA CA ANU ASTA ATI CAM LIPSIT.

  • Trei ferme respectabile care au avut noroc, ca în toate afacerile românești. Suprafața impadurită a județului e deaproximativ 35.5% din totalul de kilometri pătrați, hectare, arii sau ce porcării ai debitat în comentariu.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS