Ideea să organizeze aceste cursuri i-a venit directorului Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), Doris Moldovan, după ce, într-o emisiune televizată, un tânăr a intrat în direct şi a întrebat-o ce ar putea face ca să lucreze, în timpul vacanţei, cu acte în regulă.
„M-am gândit că am putea să-i ajutăm pe elevii care au împlinit 16 ani şi vor să lucreze la terase şi la restaurante ca ospătari sau pur şi simplu ca angajaţi în comerţ organizând un curs de iniţiere în aceste meserii. Am cerut acordul ANOFM şi vom organiza cursurile pentru o durată mai scurtă, de 72 de ore. În mod normal, un curs de calificare durează 720 de ore, dar pentru iniţiere se poate condensa programul”, a spus Doris Moldovan.
Ea a explicat că, în cadrul cursurilor, tinerii care optează pentru meseria de ospătar vor învăţa reguli de igienă şi securitate în muncă, să pregătească locul de servire pentru o nouă comandă şi să servească băuturi. Cei care doresc să fie „lucrători în comerţ” vor mai afla, în plus, să promoveze imaginea standului, să aplice proceduri de calitate şi să comunice cu clienţii.
AJOFM poate începe, în orice moment, aceste cursuri dacă are cel puţin 14 cursanţi, numărul maxim fiind de 28. La final, se va organiza un examen de absolvire şi vor fi eliberate certificate cu recunoaştere naţională.
Înscrierile se fac de la 8.30 la 14.30 la Centrul de Formare Profesională al AJOFM Bistriţa-Năsăud.
Adaugă comentariu