Actualitate

Eşec total al Târgului de Crăciun! Motivul pentru care căsuţele ”model Nürnberg” sunt veşnic închise

Ediţia din acest an Târgului de Crăciun este una dintre cele mai penibile organizate vreodată la Bistriţa. Căsuţele din lemn "model Nürnberg" sunt aproape tot timpul închise, iar gratuităţile anunţate de municipalitate minciuni. Chiar şi cei care le-au închiriat iniţial au renunţat la ele pentru tarabele cu folie.

În urmă cu exact o lună, primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, anunţa, cu surle şi trâmbiţe că „Târgul de Crăciun bistriţean trebuie să se desfăşoare în condiţii similare cu cele ale marilor târguri din Europa. (…)  În acest an o să ne pliem exact pe ceea ce se întâmplă în marile târguri europene, să alocăm spaţii şi pentru servicii de alimentaţie publică”, explica edilul.

El a creat un orizont de aşteptare pentru marea deschidere a târgului din 5 decembrie. Tot atunci, Creţu spunea că nu se vor lua bani din închirierea căsuţelor pentru Târgul de Crăciun, cel puţin câţiva ani. ”Pentru lansarea târgului, le vom da gratis şi în acest an. Sigur, ei va trebui să-şi plătească consumurile, dar nu poţi lansa un târg cerând bani din prima clipă”.

Lucrurile nu stau însă deloc aşa. Comercianţii de pe pietonal ne-au declarat că Administraţia Pieţelor, condusă de Luca Răzoare, le-a cerut 265 de lei pentru fiecare căsuţă. Mulţi dintre cei care le-au închiriat pe cele din jurul bradului s-au trezit că nimeni nu ajunge până la ei, aşa încât au renunţat să mai stea degeaba cât e ziua de lungă şi s-au mutat la tarabe înspre mijlocul pietonalului. „Există un comerciant care s-a mutat după ce a plătit chiria pe căsuţă. Au venit cei de la Administraţia Pieţelor şi i-au cerut cheia să o mai închirieze poate încă o dată cuiva. Să mai ia încă o dată banii dacă se poate”, ne-au spus comercianţii.

Nici meşterii populari care activează la Casa cu Lei şi care au primit gratuit căsuţe nu sunt deloc încântaţi de condiţii.

Artizanul Sorin Tisa ne-a spus că nu a vândut decât marfă de 15 lei de la deschiderea târgului.

„Pur şi simplu îngheţ în căsuţă. Când s-a Sorin Tisadeschis, mi-am pus un reşou fiindcă în căsuţă e mai frig ca afară. Apoi am aflat că noi plătim curentul şi l-am oprit şi nu mai vin decât o oră-două pe zi fiindcă nu-mi permit să mă îmbolnăvesc. Până la urmă, să aduc bani de acasă doar ca să fiu la târg? E foarte prost aranjat, nu vine lumea deloc în zona în care ne aflăm. Ştiţi unde se opresc? Eu am studiat problema fiind zi de zi aici. Undeva la jumătatea pietonalului. Apoi, marfa ar trebui să fie cumva la îndemâna omului. Căsuţele sunt înalte, oamenii nu o pot atinge, nu o pot vedea. Trebuie făcut altcumva dacă vrem să vină lumea, să cumpere. Chiar la început au lăsat tarabele pe mijloc, nu se vedea absolut nimic. Acum le-au mutat pe margini, dar tot nu arată bine”, a spus Sorin Tisa.

Meşterii populari i-au sesizat toate aceste probleme viceprimarului George Avram, primarul Ovidiu Creţu fiind, se pare, plecat în Austria să viziteze târguri mai elevate, însă degeaba. Secundul primarului a ridicat din umeri şi nu le-a dat niciun răspuns favorabil.

De altfel, bistriţenii care au vizitat Târgul de Crăciun s-au plâns şi de preţurile piperate practicate de agenţii economici care vând mâncare şi băutură. Un ceai costă, de exemplu, cinci lei, în condiţiile în care e apă fiartă turnată pe un plic de ceai. Şi un pahar cu vin fiert e patru lei, iar gustările cale costă şi ele cât un meniu la restaurant.

dezastru 3 dezastru 5 dezastru targ 2 dezastru targ 4

20 comentarii

  • Anul trecut,am ajuns la Cluj, tocmai cand se demontau casutele din centru.Mi s-a explicat ca au fost aduse da la Bistrita,unde urma sa fie trimise inapoi.La Bistrita n-au fost anul trecut casute,nu?Si apoi,indiferent de evenimentul de pe pietonal,sunt absolut aceleasi lucruri de vanzare.,fie iarna,fie vara.

  • Pietonalul arata ca o parcare de rulote, parca ar fi niste oameni fara casa care dorm in masini si isi pazesc tarabele, tot una mai urata decat cealalta. Daca primarul zice ca asta e targ de Craciun, inseamna ca ori se preface, ori e sa zicem…pe langa subiect. Eu sa fiu in locul lui m-as ascunde de rusine.

    • Exact asta face ! O sa vina dupa sarbatori cu diverse scuze: vremea, frigul, ploaia, ca bistritenii nu stiu sa aprecieze eforturile administratiei, etc. Sau vine si se lauda cu succesul targului, ca de la el asa se vede ! Mai are tupeul sa spuna ca Sibiul are de invatat de la Bistrita !

    • S-a si ascuns,nu?Probabil ca viziteaza pietele de Craciun de la Viena,din Piata Maria Tereza,de la primarie sau de la Schonbrunn.Alta viata,alte piete!

  • Organizarea e proasta, calitatea marfurilor este ca pentru targurile de la tara si scumpa. Nu e de ajuns sa vrei sa faci, trebuie sa stii si cum.
    Ar trebui sa le fie rusine organizatorilor. Cu atat mai mult cu cat au facut comparatia deplasata cu targurile de la Viena si Nurnberg.
    Primarul ar trebui sa redeschida centrul, sa- l redea tuturor bistritenilor, care merg zilnic la munca, vor sa- si faca repede cumparaturile , sa se deplaseze usor cu masina si care n-au timp de plimbari si de stat la cafele pe terase, toata ziua.

  • Ma mai dau si eu cu parere care similar am exprimat si sub alt articol.
    Primaria a pregatit conditii cit de cit bune, este lumina, e bine decorat, Cabanutele arata bine, au curent etc. Nu au avut mana buna sau inspiratia pe cine se invite in cabana si se le motiveze. Primaria nu poate se aduca omeni, cumparatori. Mai departe centru nici vara nu este plina cu viata pentru ca si atunci, amestecul de magazine de telefoane, second hand, stampile, banci, chimicale si feroneriile nu este atractiv pentru nimeni sa se plimbe duminica si nici la sarbatori.
    Acum magazinele alea nici macar nu au decorat geamurile potrivit evenimentului si restul de ansamblu centrului oricum, plin cu reclame de prost gust si culori fasadelor nepotrovite si uneori urite nu face se fie atractif pentru o vizita. Totul in spatele cabaelor este intuneric, sumbru si adormit seara. Nu inspira pe nimeni sa se plimbe acollo.
    Pentru tirgul de craciun primaria in ochi mei pur si simplu au supraestimat cererea pentru un astfel de eveniment. Nu exista public interesat si punct. Cine reclama ca nu e bine, mai intii se spune ce fel de oferte se fie daca totul trebuie se fie gratuit dar la un nivel inalt de calitate. Eu zic ca ar fi fost frumos un tirg de craciun, dar nu are sens se importam obiceiurile care nu se potrivesc cereriilor. Mai bine ar fi se incepem se sprijinim afaceri mici si creative de familie tot anul care puteau se vinde la craciun in loc se le tot bagam bete in ruote din partea administrativa. Aici se vede exact rezultatul administratiei umflata care pe o parte sufoca firmele mici si pe de alta parte le mai cere se fie prezent la nsprezece evenimente copiate la Xerox cu tot altceas amestec de chinezerii si daca se poate se mai plateasca o taxa, se mai depune o cerere si se mai asteapta inca un control de vreo institutie in fata locului daca nu cumva au vindut ceva de 10 lei fara chitanta. Putin mai laissez faire…daca va trebuie la anul ceva mai multa inspiratie, adresati i va la ONG uri…

    • Ca de obicei, aveți dreptate domnule Born. Am o singură remarcă: căsuțele pentru standuri nu arată deloc bine. Nici nu-mi dau seama cum dar reușsesc să fie atât impersonale cât și kitschoase. Din ce spun comercianții nu sunt nici tocmai funcționale, cei care își petrec ziua în ele îngheață de frig și tejghelele sunt prea înalte. Nu e un caz singular, genul ăsta de colibe le-am văzut și la București și la Cluj și în alte orașe. Asta nu înseamnă că sunt OK, doar semnalează că lipsa de interes și de standarde e generalizată.

      Oferta comercianților prezenți la târgurile astea merită o discuție separată. Cred că nici ei nu înțeleg, în marea majoritate, conceptul de cerere și ofertă, nevoia de diversificare, de progres și diferența între kitsch și calitate.

    • N-au supraestimat… Au avut buget si au cheltuit banii. La asta se pricep cel mai bine. In favoarea cui? Rămâne de văzut.

  • Lasati ca dupa taierea copacilor si desfintarea spatiilor verzi din PIATA CENTRALA ,primaria ne asigura ca toate vor fi deschise si vor functiona ca la carte. Probabil acuma nu este vizibilitate din cauza copacilor. Ei…ce ziceti?

  • Ma tot intreb ca un vechi bistritean ce are de gind aceasta administratie dupa ce a inchis Piata Mica,ne propune sa inchida Dornei si Piata Centrala pentru ce?Pentru kiciuri si lucruri de prost gust?Poate ne raspunde cineva

  • Rugam mult ca Bistritenii care tin la orasul lor sa vina la dezbaterea publica la primarie in data de 19 dec (vineri) ora 12. Administratia va prezinta un asa zis proiect de modernizare a PIETEI CENTRALE, total neprietenos, care ameninta copacii si zona verde. Din start acest proiect nu respecta legile de mediu. Veniti sa aparam copacii si iarba impreuna. Nu uitati ; dreptul D-vs. la verde este aparat de legi pe care Primaria le incalca voit.

  • Primarul nostru „zace ” in Austria.
    Sa dus sa testeze partiile din Austria.
    Nu putem compara un oras cu 80.000 locuitori cu unul de 300.000.
    Cine gandeste se raporteaza la situatia existenta. Face ceva ce merge la situatia orasului pe care al „pastoreste”.Nu are vise megalomane.

    • eu spun ca ptr. binele vostru , sa va rugati sa ramina acolo definitiv. sa stringem ceva bani ca sa-l ajutam cu chiria si mancarea ca sa aiba , sa nu trebuiasca sa vina . eu dau 100.asa ca de inceput.

  • Primaria pune gand rau tuturor parculetelor si micilor perimetre cu iarba din oras. A se vedea modul in care au fost amplasate pubelele pt. gunoaiele selective. Au fost desfintate zeci de mp. de spatii verzi. Tot asa se doreste distrugerea parculetului din PIATA MIHAI EMINESCU, pt o parcare subterana cu costuri extrem de mari, unde locuitorii din zona nu o sa isi permita sub nici o forma sa plateasca la bariera bani pt. un an de zile sa isi tina masina la scuteala. CU banii respectivi se pot face cateva parcari etajate pe locul punctelor termice. Astfel vor aparea parcari moderne de cartier, Dar unde nu-i cap , nici DUMNEZEU nu baga-n straita.

  • Bistrita este un oras mic cu o populatie saracita,care nu are sansa de a se redresa fara locuri de munca bine platite,cu ce sa le bucurati viata cu chicuri?.. cid viata in Bistrita a devenit un chici din cauza prea” chiciosilor”edili ce nu-si mai vad de inginfare profuntele lipsuri de dun sint.!!!

  • SACUL SI PETECUL
    CE VRETI ” CIUMA ROSIE ” A AMENAJAT UN EDIFICIU DE CULTURA PROVIZORIU …PENTRU URMATORII 3-4 ANI ( GINGIS HAN AR FI INVIDIOS DE ACEASTA IURTA A SEC.XI ) !
    SI TOTUSI ACEST CORT ” CRETO-CULTURAL ” ESTE PREA STINGHER…IN MIJLOCULU CETATII MEDIEVALE A BURGULUI….ASA CA I S-A DISTRIBUIT PE PIETONAL …. NISTE CUSTI TIP ” TALCIOC ” IN CARE SE VAND ….TARLICI SI CORCOFELE …. DE 2 LEI !
    DUPA SAC…PETEC !

  • Păi ce răspuns să le dea Avram comercianţilor? Îl doare capul pe el de problemele urbei? El doar a dat comanda pentru căsuţe…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS