Grigore Cotu locuieşte în Bistriţa şi este producător de miere. Produsele sale sunt variate: miere polifloră, miere de salcâm, miere de mană, miere cu fructe, miere cu cătină, miere cu nucă, faguri cu miere, propolis, polen, tinctură de propolis. ”Totul e natural, nu adăugăm zahăr. Lumea vrea miere autentică”, ne asigură el.
Momentan poate fi găsit la târgurile tradiţionale, mai puţin în pieţe, sau prin intermediul celor care au cumpărat de la el şi s-au declarat mulţumiţi de calitatea produselor. Nu are încă un magazin de desfacere sau o pagină web unde să faci comenzi, dar promite că pe viitor va remedia acest lucru.
Spune că 2011 a fost un an apicol bun, spre deosebire de anul trecut, când au fost cantităţi mici de miere, iar stupii au avut puţine rezerve de hrană pentru iarnă.
”Mierea cu cătină e foarte cerută în ultimul timp, având în vedere calităţile ei medicinale şi conţinutul de vitamina C. Mierea cu fructe e adorată de copii, la fel şi mierea cu nucă”, explică Grigore Cotu.
Specialiştii îi dau dreptate: cătina conţine cea mai mare cantitate de vitamina C, mai multă chiar şi decât citricele, şi este recomandată pentru întărirea sistemului imunitar. Dacă mierea în sine este cel mai puternic energizant natural, în combinaţie cu cătina sau cu alte fructe devine o ”bombă energetică”.
Cu toate acestea, Grigore Cotu nu consideră că face o mare afacere: ”Sunt ani în care producţia e foarte mică. Costurile de întreţinere şi deplasare a familiilor de albine sunt destul de ridicate. Ieşim la târgurile tradiţionale, iar când obţinem cantităţi mai mari de miere, o exportăm, mai ales în Germania. Preţurile de achiziţie sunt totuşi destul de mici”.
Adaugă comentariu