Economie Sănătate

Farmaciştii au dat în judecată CJAS. Au de recuperat peste 650.000 de lei

Un număr de 34 de farmacişti din Bistriţa-Năsăud au dat în judecată Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bistriţa-Năsăud pentru nedecontarea reţetelor eliberate pentru pensionarii cu venituri sub 700 lei în cursul anului 2010, având de recuperate de la stat peste 650.000 de lei. Dosarele au fost înregistrate deja la Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

Potrivit preşedintelui Colegiului Farmaciştilor, Ionel Vasile, fiecare farmacie a deschis acţiune proprie împotriva CJAS. “Nu toate judeţele sunt în situaţia aceasta. Farmaciile din Bistriţa-Năsăud au de recuperate, din câte am aflat, peste 600.000 de lei. Eu, de exemplu, la farmacia mea, am 7000 de lei de recuperate, dar nu am început încă procedura juridică”, a declarat Ionel Vasile.

Potrivit directorul executiv pentru management al CJAS Bistriţa-Năsăud, Mircea Raţiu, farmaciile au de recuperate 651.385 de lei de lei de la Ministerul Sănătăţii, bani pentru care nu s-au alocat credite bugetare la vremea aceea.

„Suma este de 651.385 de lei, bani pe care trebuia să-i aloce Ministerul Sănătăţii. Din păcate, nu am primit acei bani, iar farmaciştii ne-au dat în judecată”, a declarat Mircea Raţiu.

Pensionarii cu venituri de până la 700 de lei lunar au beneficiat începând cu iulie 2009 de medicamente compensate în proporţie de 90%. A crescut cu 100 de lei, de la 600 la 700 lei,  plafonul veniturilor pentru care pensionarii puteau beneficia de medicamente compensate cu 90%.  “Creştem astfel accesibilitatea pensionarilor cu venituri mici la medicamentele compensate”, a declarat ministrul Sănătăţii de la vremea aceea, Ion Bazac.

Prin măsura luată de Guvern, numărul pensionarilor care puteau beneficia de medicamente compensate cu 90% a crescut cu 550.000 şi a ajuns la nivel naţional 3,5  milioane de persoane. Pensionarii au putut beneficia de 650 de medicamente necesare în tratamentul hipertensiunii arteriale, afecţiunilor circulatorii, pentru scăderea colesterolului, tulburărilor capacitatii mentale.

Înainte de 1 martie 2009, medicamentele incluse în Sublista B erau compensate în procent de doar 50% din preţul de referinţă, indiferent de veniturile realizate din pensii. Potrivit Hotărârii Guvernului, compensarea de 90% era suportată în proporţie de 50% din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, restul de 40% fiind acoperit din bugetul Ministerului Sănătăţii.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS