Actualitate

Ferma de permacultură de la Malin revine la viaţă cu ajutorul a şapte belgieni pasionaţi de natură

Şapte belgieni - dintre care şase tineri - au decis să renunţe la traiul confortabil al ţării occidentale în care s-au născut pentru ca să se întoarcă la natură şi la valorile ei. Philippe Coupé a reuşit să convingă patru băieţi şi două fete că viaţa la ţară, în România, este preferabilă oricărui fel de a ne trăi existenţa.

“Ermitaj este ceea ce literalmente înseamnă o bucată de 8 hectare de paradis, în România, situat în Transilvania, aproape de satul Malin”, scriu cei şase tineri belgieni – Remy, Peter, Laeti, Ludo, Ben şi Coline – pe un site care promovează susţinerea financiară pentru proiecte inovative şi creative unde anunţă că obiectivul lor este să adune 5900 de euro în 42 de zile.

Pentru donaţii începând cu 5 euro până la 1000 de euro şi peste ei oferă recunoştinţă, dar şi diverse servicii începând cu gravarea numelui donatorului pe construcţiile de la Malin şi terminând cu un sejur de o săptămână, pensiune completă pentru cinci persoane în cazul donatorilor generoşi. Deja, 24 de persoane au făcut donaţii de la ele adunându-se 1000 de euro.

Iată ce vor să facă cei şapte magnifici belgieni la Malin: cursuri de formare în cultura şi prelucrarea produselor alimentare, de iniţiere în recunoaşterea plantelor şi utilizarea lor, de managementul grupului de permacultură, vor să organizeze ateliere meşteşugăreşti, tabere de muzică etc.

Cei care li se vor alătura la Malin au promisiunea că vor (re)descoperi un stil de viaţă care să-i apropie de natură: „Veţi fi oaspeţii noştri în acest loc atât plin de viaţă în jurul bucătăriei şi în alte locuri cum ar fi cascada, vârful dealului, care vă vor conduce la meditaţie. Vă veţi relaxa, în week-end, sau pentru mai mult timp, în acest loc bun pentru relaxare sau aventură, fie pe jos, fie cu bicicleta sau cu măgarii”.

Grupul de la Malin anunţă că principalul său obiectiv este să finalizeze construcţia casei din cărămidă roşie unde este nevoie de diverse amenajări interioare şi exterioare, inclusiv de amenajarea bucătăriei, a băii cu cadă şi de încălzire, să continue promovarea online a permaculturii de la Malin, să planteze legume în grădină şi să refacă gardurile. „Banii strânşi aici vor servi, de asemenea, pentru a face un mic efect de seră în cortul indian existent, pentru instalarea unor rezervaore de apă de ploaie şi panouri fotovoltaice”, anunţă ei.

Cei şase tineri, coordonaţi de Philippe Coupé, au de gând, în viitor, să planteze o pădure “comestibilă”. Conceptul există în permacultură şi înseamnă plantarea unei păduri cu şapte straturi: copaci înalţi (merii şi perii, pruni şi cireşii, castanii comestibili, nucii şi salcâmii), copaci scunzi (nectarini, piersic, cais, migdal, dud), arbuşti, ierburi înalte (flori, ierburi folosite în bucătărie şi ierburi medicinale), covor vegetal (trifoi, dar şi alte specii care împiedică apariţia buruienilor), iedere (kiwi, struguri, hamei, ş.a.), dar şi plante anuale gen: castravete şi pepene.

De asemenea, ei vor să creeze noi spaţii de locuit care să permită inclusiv accesul persoanelor în scaun cu rotile sau spaţii pentru creşterea altor animale, în afară de măgăruşi, cum ar fi caprele. Mai intenţionează să investească în echipamente care să asigure independenţa energetică a ceea ce vor să devină un eco-sat, o comunitate mică în care oamenii să trăiască solidari unii cu alţii, ajutându-se pe principiul schimburilor economice echitabile între ei.

Donatorii sunt anunţaţi exact la ce vor fi folosiţi banii lor: 1000 de euro pentru o pânză nouă la cortul indian, 1000 de euro pentru achiziţia de materiale pentru construcţia serei, 450 de euro pentru un aragaz nou, 2000 de euro pentru panouri fotovoltaice, 450 de euro pentru un set de analize a purităţii apei şi a pământului, 500 de euro pentru cinci rezervoare de apă. La toate aceste sume se adaugă şi comisionul de 8% datorat Kisskissbankbank.

Tinerii anunţă totodată că în cazul în care „obiectivul de 5.900 de euro este depăşit”, banii adunaţi în plus vor fi utilizaţi pentru crearea de stupi de albine, cumpărarea de animale şi echipamente pentru producţia de lactate, uleiuri şi sucuri.

Totodată, noul grup de la Malin face cunoscut că are grijă de Philippe Coupé, creatorul fermei de permacultură, care suferă de boala Parkinson pentru a-i permite „să continue să trăiască în pace”.

emalin8 ermitaj malin emalin6 emalin5

2 comentarii

  • Noi cei care-l cunoastem domnului ii spunem „FELIPE'”.Il salutam si respectam cu aceasta ocazie.Ii dorim multa sanatate ,viata lunga si numai bine.

  • Felicitari d-lui Philippe pentru tot ce face la Malin.Prin el Zona noastra este cunoscuta si amintita si mai mult.Sanatate multa sa aiba proprietarul din Malin.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.