Economie

Firmele din industrie, cu ochii pe viitorii lăcătuși mecanici pricepuți în meseria lor

Elevi de la trei școli profesionale din Lechința, Telciu și Bistrița s-au întrecut în concursul pentru lăcătuși mecanici, organizat de Liceul Tehnologic ”Grigore Moisil” din Bistrița și găzduit de compania Comelf în cea de-a treia ediție a evenimentului ”Meseria mea- job al viitorului”, proiect coordonat de prof. ing. Doina – Marilena Bogdan.

La concurs au participat elevi de la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Bistrița, de la Liceul Tehnologic Lechința și de la Liceul Tehnologic Telciu, pe care au venit să îi vadă și reprezentanți ai firmelor, interesați să-i angajeze la absolvire.

Viorel Burdeți, administrator Metal Pro: ”Suntem în criză de forță de muncă calificată, gen operatori CNC, sudori, lăcătuși mecanici. Nu găsim fiindcă a fost o perioadă în care școlile profesionale au fost desființate. Acum aș avea nevoie de vreo 15 muncitori dacă se concretizează ofertele pe care le-am făcut unor companii din Italia. Le putem oferi salarii care pornesc de la 4500 de lei-5000 de lei, dar sunt oameni care câștigă și 7000 de lei, însă nu avem de unde să recrutăm. Au trecut vremurile în care să dai afară unul și să fie zece la ușă, acum suntem în situația în care avem 10 uși deschise și nu-i niciunul”.

Prof. Crinela Kelemen Radu de la Liceul Tehnologic Lechința, profesor de specialitate: ”Dintre absolvenții noștri, puțini au rămas în țară. Am avut contractul educațional cu RAAL. Din generațiile anterioare, câte 1,2, 3 sau 4 maxim se angajează în firme. Unii au rămas acasă în gospodărie, mai au hale care trebuie întreținute, dar fac și agricultură. Absolvenții noștri spun că nu se angajează în firme fiindcă salariile sunt foarte mici și nu sunt motivați. Ca și meserie, lor le place ce fac. Școala e foarte bine dotată, avem atelier școală nou cu aparate noi, inclusiv simulator de sudură, aparate de sudură. Financiar nu sunt motivați”.

Elevii din Lechința cu care am stat de vorbă ne-au spus însă că ei visează să plece în străinătate unde ar putea câștiga chiar și 4000 de euro. ”Mie îmi place meseria, am învățat foarte multe, dar nu vreau să mă angajez în țară fiindcă sunt mici salariile. Vreau să plec în străinătate ca sudor. Am o cunoștință care lucrează ca sudor, în Italia, pe vapoare, și ia 4200 de euro. Am vorbit și, după ce termin școala, voi merge și eu acolo să lucrez”, ne-a spus un elev.

Prof. ing. Doina – Marilena Bogdan, coordonatorului proiectului, ne-a spus că a fost încurajată să continue organizarea acestui concurs întrucât de la o ediție la alta s-au alăturat tot mai multe firme, ultima mare companie fiind Rombat: ”Meseria pe care o învață acești elevi este căutată, iar diploma pe care o primesc este valabilă în UE. Anul acesta s-a alăturat și Rombat proiectului nostru. Este important să avem cât mai mulți parteneri industriali pentru ca viitorii absolvenți să poată alege să lucreze”.

În luna februarie vor mai avea loc alte două concursuri: ”Sudorul european”, în 6 februarie, tot la Comelf, și ”Mecanicul auto performant”, în 19 februarie, la Central Motors Bistrița, iar în 11 martie, de Ziua Națională a Meseriilor, câștigătorii, dar și participanții,vor primi diplome, dar și premii în bani din partea agenților economici.

20 comentarii

  • 1. Sunt doar minciuni cu salarizăriile
    2. Atenție la condițiile de muncă si la șefii „cum le place să zică” ( lăsai pe sclavi sa lucre )

    10
    5
    • Cred că tu dezinformezi! !
      Cum să nu ia un sudor 4500-5000 lei BRUT, când minimul pe economie e 4050 lei brut?

      8
      2
    • Un sudor ia in mana 2000euro in romania. Cine nu ia nu e sudor bun!!! E ….punctator!

      4
      7
    • … Ăla cu 2000 de euro e, cel mult, pe firma lui (PFA, ÎI, SRL ori altceva). Sau, LA NEGRU !

      Pe CIM nu câștigă 2000 EUR net până-i Popă.

      Vezi ce înseamnă taxe și impozite pentru un angajator, pentru un salariu de 2000 EURO net. Caută „calculator salarii” pe „Goagăl”.

    • E adevarat ca nu pe CM (patronul dcoate dividende , renunta la castel in franta si plateste din baniii lui) …pentru ca sudorii buni sunt bine platiti in general. Mai ales cei ce fac hale.

      2
      3
  • Viorele nu te plange ca esti in criza de personal pentru ca singur te-ai bagat in problema asta. Cand ai salarii atractive atunci ai si tineri care sunt dispusi sa se angajeze, dar cand tinerilor nu li se ofera salarii atractive ei pleaca in vest sa lucreze pe alte salarii. Dai salarii ai personal, nu dai nu ai.
    Scolile profesionale au fost desfintate pentru ca tinerii vor bani, totul se leaga in lant….Cei care termina scoala profesionala pleaca in Germania, Olanda, Anglia,.. si muncesc in agriciltura unde salarul e altul.

    6
    2
    • Este vorba atât de salariu, cât și de condițiile de muncă, etica muncii, respectul între oameni. Aspecte care lasă de dorit în Românistan.

  • Ce salarii mari vreți, voi nu vedeți în ce lume trăim?
    Concedieri la stat, înghețări de salarii , prime, sporuri, tichete care nu se mai acordă. comasări de comune, restructurări ale regiilor autonome, mărirea vârstei de pensionare a celor care ieșeau în pensie la 50 de ani.
    Plata pensiei speciale la împlinirea vârstei de 65 de ani,( nu când te pensionezi la 50 de ani. ) deci mai aștepți 15 ani, timp în care îți găsești de muncă în altă parte .
    Concedieri la firmele private , de frigidere etc.

    Să vă pară bine ca aveți un loc de muncă!

    Cică nu știu cine primește 4000 euro în Italia.
    Poate ca este brutul, netul e 2500 euro.
    Poate ca e la program de 10 ore luni-sâmbătă) , deci la 60 de ore!
    Și atunci, e bine 2500 euro la 60 ore? Cu cat rămâi după ce plătești cheltuielile. Cu 250 euro! La ce prețuri sunt acolo.

    Dacă Comelf dă salarii de 10.000 lei brut dă faliment! Niciun client străin nu va mai da comandă în România, pt ca prețul produselor va fi prea mare.

    7
    11
    • Mai lasati-ne cu toate pildele „dă pă Danemarca”.
      Habar nu aveți cum se trăiește în România dar dați zi de zi sfaturi. Vedeti-va de viata dvs sinde tara dvs adoptiva.
      Munca trebuie recompensata corect. Atât aici cât și unde sunteți dvs.
      Puteți sa îmi ziceți cât vreți ca e criza și sa ma bucur ca am un loc de munca. Eu muncesc la fel de mult acum ca și anii trecuți. Dacă nu chiar mai mult! Pe aceiași bani, în condițiile în care totul e cu peste 50% mai scump. Deci unde e criza? LA MINE IN BUZUNAR.

      15
      4
    • @ Adrian C
      Tu de ce ai plecat in Danemarca?
      De ce nu te-ai „multumit” cu salariile din Romania?

      9
      2
    • În 1999 diferența dintre salariul din România si cel din Danemarca era de 1 la 16 (100 euro vs. 1600 euro)

      Acum diferența e de 1 la 3 .
      În România salariile au crescut in fiecare an cu 20%, în Danemarca cresc cu 2% pe an

      4
      4
    • Pentru ca eram șomer!
      S-au făcut restructurari la Comelf in septembrie 1997 si au dat afară câteva sute de angajați.
      Ne-au dat 6 salarii compensatorii (medii pe economie) și la revedere!

      4
      2
    • Pentru că o fată , cu care am fost împreună timp de trei ani de zile, și cu care credeam ca îmi voi petrece restul vieții, m-a părăsit și s-a căsătorit cu un bugetar, ( cu locuința de serviciu , pensie specială) etc.
      M-am dus unde am văzut cu ochii, de dezamăgit ce am fost!
      Așa i-a ajutat Dumnezeu, de acum e divorțată!

      4
      6
    • Prostule
      Ar ajunge salariul la 1:1 dacă s-ar da fără oameni ,și salariul celor dați afară s-ar da cele rămași!
      Am văzut ca fac grevă CFRistii, și alții,
      Bun, Dan afară de la CFR, de la Parlament, de la alte instituții și cu banii economisiți plătim salariile celor rămași!
      Ești bou !
      Am absolvit un liceu renumit fi Bistrița!
      Am absolvit o școală de contabilitate!
      Am absolvit Copenhagen Business School din Copenhaga!
      Ești un prosti,care dacă nu e în stare să își depășească adversarul, îl denigrează, sperând ca, dacă îl trece în jos pe celălalt, el va fi mai sus ‘
      Prostule, vezi ca am fost și la box la metalul , unde a fost și campionul olimpic Maerean

      2
      5
    • @Adrian C ai toate școlile din Bistrița, ai învățat și bătăi. Da’ cu sistemul romanistanez greu răzbești. De ce nu ai mirosit niște trandafiri, când o fost vremea? 🌹🌹🌹

      4
      1
    • Nu m-am prins la asta cu trandafirii, aveam 24 de ani, dar maine, daca nu vin doamnele cu tobele la meciul dintre Nykøbing Falster håndbold și CSM București , eu o să fiu șeful galeriei!
      Suntem peste tot acasa
      Porțile ni se deschid
      Nu-i echipă mai frumoasă
      Ca echipa ….::::;;

      Oare ce rimeaza?

      Îmi iau un tricolor 🇷🇴 și o boxă și o să pun la boxe “mareee lumea, mare, mare, peste tot românu-i tare ,și osadansez barbuncul,cum m-a învățat dl. Corneliu Botos la Cununa de pe Someș .
      M-am tuns astăzi, să arăt bine la TV!

      2
      2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.