Politică

Florin Urîte: Nu mai înghit bla-bla-uri. Să ieşim din pijamale şi să ne ocupăm de lucruri serioase

Prim-vicepreşedintele interimar al PDL Bistriţa-Năsăud, consilierul judeţean Florin Urîte, a declarat că la Consiliul Judeţean ar trebui să existe mai multă preocupare pentru crearea de locuri de muncă: ”Este un proverb japonez care spune că dacă vrei să ajuţi un om nu-i da peşte să mănânce, dă-i un băţ şi învaţă-l să pescuiască”.

”Văd că noi suntem criticaţi încă pentru guvernarea PDL. Vrem ca PDL să devină dinamic, creativ, să recâştigăm încrederea. Nu vrem să tot fim criticaţi pentru lucrurile care nu s-a făcut în anii trecuţi, ni le asumăm, am plătit pentru asta din punct de vedere electoral şi suntem în opoziţie. Puterea să fie criticată pentru măsurile mai mult cu tentă populistă decât cu tentă economică, zece domenii de activitate sunt afectate la ora actuală, tot mai multe industrii intră în colaps economic. Industria metalurgică, industria de construcţii…Trebuie să ne preocupe cum relansăm mediul de afaceri, pentru că el creează locuri de muncă, spre mediul de afaceri trebuie să ne îndreptăm atenţia şi nu cum cheltuim banul public. Am observat că în sistemul bugetar primeşti un ban, îl fărâmiţezi, acolo obiectivul e cum cheltuim banul că altfel ni-l ia înapoi, nicidecum pe proiecte majore”, a spus Urîte într-o conferinţă de presă.

”Am văzut în strategia de dezvoltare a judeţului primele logo-uri la care trebuie să ne gândim, că vrem să construim comunităţi inteligente, să respectăm tradiţiile şi multe altele. Sună frumos, dar în realitate ce facem? E vorba de crearea unor sisteme. De la strategia asta aştept cinci obiective prin care să exploatăm resursele pe care el avem. Şi la CJ, nu se lasă autonomie şi independenţă managementului pe plan local, se iau nişte decizii la centru şi n-ai voie nici măcar să ai opinie. Dacă nu lăsăm managementul ales pe criterii de competenţă să-şi facă treaba, să aibă putere de decizie în instituţie, tot aceleaşi bla-bla-uri, aceleaşi sloganuri. Simt că USL este tot în campanie electorală. S-a vorbit despre proiectul depozitelor, preluat de domnul deputat Dolha, a fost lăsat baltă, acum văd că vine şi ne învaţă cum să cum cultivăm pomi fructiferi. Se vine cu tot felul de soluţii, brandul Dracula făcut pe la cafenea pe nu ştiu unde. Nu mai accept să înghit asemenea lucruri, aruncături din voce a unor parlamentari că vom face aia. Să ieşim din pijamalele astea şi să ne ocupăm de lucruri serioase, deputaţii şi senatorii trebuie să facă acte normative pentru reducerea fiscalităţii, a taxelor. Trebuie să facem legi pentru mediul de afaceri, banul public nu mai trebuie fărâmiţat pe tot felul de proiecţele mici, trebuie îndreptat spre proiecte macro”, a adăugat el.

Florin Urîte a declarat că, din ce a înţeles de la administratorul public al judeţului la o emisiune TV, CJ derulează şapte proiecte: ”Sigur, e mai mult decât nimic, dar este un proverb japonez care spune că dacă vrei să ajuţi un om, nu-i da peşte să mănânce, dă-i un băţ şi învaţă-l să pescuiască, deci trebuie să vorbim despre ce facem pentru a ajuta oamenii şi pentru a crea locuri de muncă. Ni s-a cerut să aprobăm în CJ o sumă de bani pentru un proiect cultural în diaspora, să ne interesăm şi de oamenii de acolo. Mă bucur că ne interesăm, să aflăm cât mai rezistă acolo şi ce ar trebui să facem ca să-i aducem înapoi. Dacă se venea la CJ cu anumite concluzii, aş fi zis: jos pălăria! Chiar m-a indignat că am aprobat ca şi consilier o sumă ca să văd acolo un mare chef al membrilor CJ, cu ţinute mai mult sau mai puţin corespunzătoare, parcă era un chef între ansamblurile folclorice şi membrii CJ. Nu m-a deranjat prezenţa domnului Pugna sau a domnului director de la cultură, dar domnul Dorin Popescu ce căuta acolo? El are cu totul alte atribuţii”.

Prim-vicepreşedintele PDL Eugen Curteanu l-a completat: ”Este inadmisibil ca un preşedinte de CJ, care reprezintă totuşi judeţul şi ar trebui să aibă un pic de decenţă măcar la manifestările publice, să se prezinte aşa în faţa cetăţenilor. Dacă vorbim de modelele spre care ar trebui să tindem, eu zic că preşedintele CJ nu e un model demn de urmat. Vi se pare normal ca întreaga conducere a CJ să meargă la o chermeză în Spania? Mie nu mi se pare. Nu laşi decapitată o întreagă instituţie o săptămână întreagă. Oricum, sincer, săptămâna aceea nu s-a simţit deloc lipsa conducerii CJ. Cu ei sau fără ei, tot acolo suntem”.

Etichete

13 comentarii

  • Se trezeşte PDL-ul din amorţeală, voci noi se aud.
    Zic: Doamne ajută!
    Şi-i altur vocea domnului Urîte celei a noii achiziţii a PDL la nivel înalt, fostului ministru Predoiu, care vine şi el cu o nouă abordare a ceea ce ar trebui să reprezinte guvernanţa pentru România.
    Deşi pot să dau doar link-ul spre pagina web de unde am preluat textul, prefer, cu scuzele de rigoare să-l postez aici, poate e mai comod să fie citit aşa, eu zic că merită.

    “Never, never, never give up.” ― Winston Churchill

    Nu v-aţi săturat să fim mai mereu arătaţi cu degetul în Europa, în ultimii 20 de ani? Nu v-aţi săturat să fim mai tot timpul în coada clasamentelor europene când vine vorba de performanţe economice? Eu da!

    Acesta este motivul pentru care am reintrat în politică! Eşecul pe bandă al Guvernelor, în special al celui condus de USL, vine în primul rând dintr-o lipsă de coerenţă a acţiunilor la nivelul de organizare internă a partidelor.
    Câte partide funcţionează astăzi în România pe principiile guvernanţei corporatiste? Cred că nici unul. Partidul care va face primul o reformă corporatistă, care să atragă investitori şi să aducă profit României, va fi partidul care a înţeles ce înseamnă guvernare cu adevărat şi care trebuie să se afle la conducerea ţării. Vreau să fac acest lucru împreună cu colegii din PDL.
    Partidele sunt acum concentrate doar pe ideea de a produce voturi, după metode cunoscute … propagandă agresivă (şi scumpă) şi mită electorală. Sunt metode pe care le-am refuzat, atunci când am candidat, conştient fiind că voi „plăti” cu pierderea alegerilor. (Paradoxal mi se reproşează uneori acest lucru, semn clar că o faptă demnă nu-şi are locul în actualul sistem).
    Dar fac doar voturi. Şi apoi ce fac cu ele? Se mai gândesc oare la promisiunile pe care le-au făcut celor care le-au votat? Şi la datoriile morale pe care le au faţă de români? După rezultate… nu prea cred.
    Ce trebuie făcut pentru a schimba acest mod de alegeri, umilitor pentru români şi care reduce totul la existenţa banilor pentru mita electorală? Ce trebuie făcut pentru a „seta sistemul” astfel încât să trimită numai oameni de valoare în Parlament, să blocheze accesul la conducerea treburilor publice a unor persoane nedemne, dar cu bani mulţi?
    Primul pas este schimbarea modului de acţiona în interiorul partidelor. Acestea trebuie să devină adevărate organizaţii, nu simple grupuri care se înclină în masă în faţa liderilor alfa, care nu stăpânesc nimic altceva decât atacul la persoană. Organizaţiile trebuie să fie capabile să producă idei şi programe structurate, mesaje coerente, nu doar să reia „măcănind” zisele a doi trei şefi.
    Problema cu acest mod învechit de a face politică este că blochează exprimarea liberă a ideilor, deci apariţia soluţiilor, munca în echipă şi dezvoltarea mai multor personalităţi politice. Aceasta face ca odată cucerită puterea, capacitatea de guvernare să fie slabă. Rezultatul este că problemele nerezolvate se acumuluează şi cei care plătesc sunt cetăţenii.
    Într-un mod modern de a face politică, pe care îl promovez, alături de alţi colegi, în PDL, trebuie să stimulăm formarea de echipe pe diverse subiecte/domenii, care să producă idei şi soluţii concrete pentru problemele practice. Metode precum alocarea competenţelor, organizarea muncii pe proiecte cu echipe de proiect şi manageri de proiect, integrarea sistemului de comunicaţii şi extinderea activităţilor politice pe „social media”, lansarea de acţiuni structurate la centru şi în filiale de atragere de noi membri cu capacităţi profesionale, sunt parte a unei viitoare guvernări corporatiste a PDL. Intenţionăm să dăm profesioniştilor posibilitatea să se exprime profesional în proiecte profesionale, integrate însă unui curent politic de dreapta.
    Trebuie să organizăm politica în primul rând în jurul proiectelor, nu în jurul alegerilor.
    Organizarea politicului în jurul proiectelor va aduce soluţii pentru oameni şi va salva România. Continuarea politicului centrat doar pe alegeri şi cucerirea puterii va împotmoli şi mai mult România.
    Iată de ce ne propunem în PDL să reinventăm politicul cu oameni noi, dar şi cu cei deja consacraţi. Noul PDL va însemna un mod diferit de relaţionare internă, de comunicare şi de elaborare a ideilor şi soluţiilor politice. Acestea trebuie să vină din laboratoarele profesionale ale partidului şi dezbătute în forurile democratice ale partidului, apoi promovate şi impuse de lideri şi comunicatori.
    Astfel vom construi soluţiile cele mai bune pentru problemele concrete ale oamenilor. Aceste soluţii vor lua locul vorbelor „deştepte” urmate de zero soluţii practice.
    Aşa văd eu politica şi la asta mă refer când spun “noua politică”.

    • O politică eficientă nu poate fi în afara drepturilor şi libertăţii cetăţenilor. La noi tinde să devină o obligaţie mersul la vot şi să fie îngrădit dreptul de-a fi ales. Spuneţi dumneavoastră „Primul pas este schimbarea modului de acţiona în interiorul partidelor” dar nu propuneţi schimbarea legii partidelor politice care permite şi favorizează unei clici de politicieni controlul controlul întregi tări. După ce am studiat câteva Statute ale unor partide am observat carenţele Legii 14/2003. UDMR-ul are , fără să fie partid politic şi fără să încalce legile tării, cel mai democratic Statut de funcţionare. Când va avea şi PDL un asemenea Statut voi fi şi eu membru, până atunci „mai înghit bla-bla-uri”.

  • Cum se face ca dupa guvernare(razboi) multi strategi(viteji) s-arata ??
    Chiar credeti ca oamenilor le pasa daca cel care face tara sa mearga e pedelist sau pesedist ?? Nici vorba !
    Vedem asta la cum au votat de-a lungul timpului, la acel 80% obtinut de ilici, la sustinerea marinarului de la Anvers, la sustinerea unor nulitati sau varani…

    Inteleg demersul d-lui Urate, dar tare ma tem ca vine prea tarziu…

  • Intr-o societate normala, mare parte din actuala opozitie PDL, ar fi trebuit sa ,,intre in pijamale” (stim noi unde). Asa ceva nu se intampla, in ciuda naucitorului 70 si ceva la suta, procent dealtfel fara nici un folos pentru cetateanul de rand. Asistam in schimb la tot felul de pacte si intelegerei, tot felul de santaje la adresa factorilor din sfera de putere, aceste marsave lucruri venind sa confirme ca dupa o guvernare de talhari, a venit una de nepregatiti, de fricosi in IZMENE.

  • Si uite asa invelea marmota ciocolata :)) Atata vreme cat nu ai „greutate” intr-un partid, nu ai cuvant, punct. Tampenii ca „vrem sa schimbam in bine” si „vom face” auzim de la toti politrucii pana ajung la putere. Este buna asemanarea dintr-un porumbel si un politician amandoi cand sunt jos iti mananca din palma si cand sunt sus se … pe tine. SINGURA VARIANTA este schimbarea regulilor si a tuturor partidelor din temelii. Si cum asta este o utopie, articolul de mai sus si comentariile de sustinere sunt doar exercitii de imaginatie.

  • Citatul complet:
    „Da-i unui om un peste – isi va amagi foamea o zi, invata un om sa pescuiasca si se va hrani toata viată, ofera-i unui om religie/politica si va muri rugandu-se sa primeasca un peste.”

  • Eu in asta (urite) nu mai cred. In anii de crunta dominatie a pdl ……..ce a facut ???? Nimic. Eu sint acum in concediu intr-un paradis (foarte departe de problemele tarii) . Ar putea sa ma doara in cot ……….dar nu pot sa uit de voi si dr tara asta minuata. Nu pot.

  • Din vremea lui Boc au ramas tot felul de bombe cu efect intarziat, ce omoara mediul de afaceri de a carui grija nu mai poate acest domn:
    1. Liberalizarea pretului la energie, convenita de Boc cu FMI, si care se sparge acuma in capul omului de rand.
    2. Cresterea TVA la aberantul 24% din prezent.
    Domnule Urate, va doresc mai multa tinere de mine si sa faceti mai putina gargara politicianista.

  • ma intalnesc saptamana aceasta cu un primar pdl de pe valea ilvelor……il intreb cum e sa fii in opozitie……imi raspunde greu…..astia au instaurat un regim de teroare si amenintari….uite de exemplu,omul de afaceri iugan…..pe vremea pdl-istilor striga cat il tinea gura sa repare drumul pe ilve……il intreb acum de ce tace si nu zice nimic…..lasa capul in jos……..imi raspunde……ma tem…..domnule ….ma tem de ei ca de dracu…….cu 4-5 controale ma termina…..ma dau gata…..no comment…….

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS