Actualitate

Foc pe cer în noaptea dintre ani: 52 de spectacole pirotehnice în Bistriţa-Năsăud

Comisarul şef Ioan Ani, şeful Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Bistriţa-Năsăud, a declarat că de Revelion vor fi organizate în judeţ 52 de spectacole pirotehnice, majoritatea de către primării, dar şi de hoteluri şi restaurante.

”La nivel naţional se desfăşoară în această perioadă acţiunea ”Foc de artificii”. La nivelul judeţului nu avem societăţi comerciale care derulează activităţi de import, dar avem 7 societăţi autorizate pentru a comercializa articole pirotehnice, iar 2 execută şi jocuri de artificii. Obiectele pirotehnice sunt de divertisment (unele dintre ele sunt cu risc scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil, care se comercializează, alte trei categorii sunt folosite doar de pirotehniştii autorizaţi), de scenă şi altele. Nerespectarea modului de comercializare şi operaţiunile ilegale constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la 3 luni şi un an”, a spus comisarul şef Ioan Ani într-o conferinţă de presă.

El a precizat că după modificarea legislaţiei în 2006 numărul de accidente cauzate de artificii a scăzut simţitor. ”Acţionăm în aceste zile pentru identificarea persoanelor care comercializează fără drept obiecte pirotehnice. Lucrătorii noştri sunt pe teren. În comparaţie cu anii trecuţi, în Bistriţa şi la nivelul judeţului e linişte, rar mai auzi câte o pocnitoare. Ar fi ideal să eradicăm acest fenomen, dar faţă de anii de până la modificarea legii e destul de linişte. Atunci încontinuu se auzeau pocnitori începând cu 1 decembrie. La nivelul judeţului vor fi organizate 52 de focuri de artificii, în general de către primării, dar şi de cei care organizează Revelioane la hoteluri, restaurante. Cele mai multe sunt în Bistriţa, dar are şi Năsăudul, şi Becleanul, şi unele comune”, a subliniat şeful Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase.

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor, împreună cu lucrători din cadrul Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, care desfăşoară acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii operaţiunilor ilegale cu substanţe pirotehnice, au aplicat până acum 9 sancţiuni contravenţionale în valoare de 2.000 de lei, fiind cercetate 10 persoane.

Purtătorul de cuvânt al IJP BN, inspector Antonela Gorgan, a precizat că persoanele care manevrează necorespunzător articole pirotehnice se expun unor mari riscuri. ”Din păcate, petardele, artificiile, sunt folosite şi în mod greşit, iar atunci se poate ajunge la adevărate tragedii. Continuăm şi intensificăm activităţile de prevenire şi combatere a infracţiunilor cu obiecte pirotehnice, sunt mai multe echipe în teren pe raza judeţului. Să sperăm că nu vor fi evenimente neplăcute”.

Organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 (cu risc mediu sau de mare risc) este permisă numai în condiţiile în care există acordul Primăriei, al ISU şi al IPJ. Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoanele care nu au împlinit 16 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 1 an.

artifpol1 artifpol2 artifpol3 artifpol4

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS