Cultură

Fundaţia Societatea de Concerte. Povestea unei echipe de succes: Mihaela şi Gavril Ţărmure

Fundaţia Culturală Societatea de Concerte Bistriţa aniversează, duminică, de Buna Vestire, 16 ani de la înfiinţare. Mihaela şi Gavril Ţărmure au organizat primul concert în sărbătoarea veştii bune, cum s-ar traduce, în limbaj modern, momentul în care Maria a aflat că îl va naşte pe Hristos.

În acea zi de 25 martie 1996, Orchestra de Cameră a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj a venit la Bistriţa, iar regretatul violonist Ştefan Ruha şi Aurel Marc la oboi au fost solişti.

„A fost un concert maraton. S-a cântat atunci Concertul pentru vioară şi oboi de Bach, Anotimpurile de Vivaldi, un concert pentru oboi de Alessandro Marcello. Era lucrarea care a fost folosită ca suport muzical pentru filmul Anonimul veneţian. A fost o sală foarte plină. Îmi amintesc faptul că participat marele muzician Tudor Jarda şi la fel de mult regretat. A fost şi decanul de atunci al facultăţii de interpretare care a devenit apoi rector, Aurel Marc. A fost un eveniment bun”, îşi aminteşte Gavril Ţărmure.

De atunci, în fiecare an, Societatea de Concerte a organizat cel puţin 35 de concerte.

„Au fost şi ani în care nu am avut niciun ajutor din partea vreunei instituţii administrative şi am organizat numai cu sprijinul sponsorilor”, a spus Gavril Ţărmure.

De ce a înfiinţat familia Ţărmure fundaţia

„Eu am avut un destin administrativ destul de ciudat. Ori eram şef sau aproape şef, ori eram dat afară din serviciu. Oarecum m-am înfuriat fiindcă mi-am dat seama că niciunui program nu-i pot conferi o anumită continuitate şi coerenţă fiindcă sunt dat afară din serviciu când mi-e lumea mai dragă şi sunt obligat să întrerup orice demers. Atunci am decis să îmi înfiinţez un patronaj juridic şi administrativ independent şi un proiect pe care îl încep să poată avea viaţa lui, un an, doi, zece, fără să mă întrerupă cineva după bunul lui plac”, spune Gavril Ţărmure.

Domnia sa se referă la anul 1996 când a fost dat afară de la Inspectoratul Judeţean pentru Cultură cu litera „i”, pentru indisciplină, fiindcă a obţinut, fără acordul şefului său de atunci, Dorel Cosma, aviz de înfiinţare al Orchestrei Profesioniste „Dor românesc” (pe atunci „Dor transilvan”). O bună bucată de timp a rămas fără loc de muncă. După o perioadă a câştigat procesul împotriva instituţiei, dar, în perioada în care Ion Burcuşel a venit la şefia Direcţiei pentru Cultură, a fost din nou înlăturat. Toate acestea l-au motivat să se ţină oarecum la distanţă de latura administrativ-culturală şi să îşi managerieze propriile proiecte.

O relaţie tumultoasă cu autorităţile

După ce a obţinut avizul pentru înfiinţarea orchestrei „Dor românesc” la solicitarea preşedintelui CJ de atunci, Mircea David, Gavril Ţărmure spune că a primit un ajutor financiar pentru ca să deruleze proiectele sale culturale. A fost vorba de o sumă de un milion de lei (la valoarea banilor din perioada respectivă-n.r.). După ce Gheorghe Marinescu a ajuns preşedinte al CJ, de asemenea, Societatea de Concerte a mai reuşit să obţină un oarecare sprijin de la CJ, în mandatul actualului preşedinte, Liviu Rusu, finanţările fiind sistate total.

Gavril Ţărmure spune că fostul director al Centrului Judeţean pentru Cultură, Nicoale Gălăţean, a fost mult mai deschis colaborării cu fundaţia sa, actualul şef, Florin Vasile Şomlea recurgând la metode hilare prin care să obstrucţioneze activitatea fundaţiei. Aşa cum se ştie, Sinagoga, aflată în administrarea fundaţiei, nu deţine deocamdată cabine pentru artişti şi nicio grupuri sanitare. Fiind în imediata vecinătate a Centrului pentru Cultură, câteva soliste au trecut drumul, la sfatul lui Gavril Ţărmure,  să meargă la toaletă. La indicaţiile directorului Şomlea, paznicul le-a interzis accesul. A fost nevoie de un telefon din partea preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, singura autoritate cu care Gavril Ţărmure a putut lua legătura în momentul respectiv, pentru ca doamnele să poată intra la toaletă şi să se pregătească pentru spectacol.

În ce priveşte Primăria Bistriţa, principal finanţator al activităţilor culturale ale fundaţiei, Gavril Ţărmure spune că atât fostul primar, Vasile Moldovan (consiliat de democraţii Gheorghe Tuţă şi regretatul Mihai Cazacu), cât şi actualul primar Ovidiu Creţu, au înţeles să sprijine fundaţia care asigură evenimente culturale de calitate într-un oraş fără instituţii profesioniste de cultură, cum ar fi filarmonica, opera sau teatrul.

De la muzică, la teatru, fotografie, cărţi şi artă tradiţională

Cu ajutor de la autorităţi sau cu sprijinul sponsorilor, în timp, Societatea de Concerte a reuşit să-şi dezvolte paleta de activităţi.

„Această fundaţie s-a constituit, încă de la bun început, într-un autentic centru cultural fiindcă, în afară de evenimentele muzicale, au venit Bogdan Georgescu şi colegii lui pasionaţi de artă dramatică şi care au devenit foarte buni pe plan internaţional. Am avut ocazia să facem o producţie de teatru cu care am participat la cel mai mare festival de teatru din lume, la Avignon, în Franţa. Am produs primele spectacole ale Adei Milea care a devenit, de asemenea, o actriţă foarte cunoscută şi respectată nu numai în ţară, apoi un tur al Adei Milea cu un spectacol făcut după Insula lui Gellu Naum. Am editat trei CD-uri şi o culegere de folclor a lui Grigore Leşe. L-am cultivat pe Grigore Leşe în anii aceia când respectul pentru el era plăpând, dar am avut încredere în talentul şi seriozitatea lui şi, până la urmă, a confirmat. I-am cultivat pe cei care alcătuiau Hands end Feet din care s-a format ulterior Senzor şi trupa Sistem. Am făcut prima expoziţie a Mirelei Trăistaru care are acum o carieră foarte frumoasă la Bucureşti. I-am chemat, dintre fotografii din Bistriţa, pe cei mai talentaţi, Octav Lupşe, Paul Stoia, Bogdan Lipcanu, Cristi Suciu şi alţii. Copiii carea aveau o atracţie către una din artele cu care noi puteam să venim în contact, au fost susţinuţi şi încurajaţi de noi întotdeauna. La Sinagogă se desfăşoară, de câţiva ani, un festival de film de care se ocupă Florin Tămaş şi care durează două săptămâni şi sălile sunt aproape pline”, spune Gavril Ţărmure.

O mare realizare a fundaţiei este Editura Charmides unde apar numai cărţi de înaltă ţinută, dovadă fiind premiile obţinute de autorii lor. Ar fi de ajuns să-l amintim doar pe Ion Mureşan cu „Cartea alcool”, extrem de premiată, de Marin Mălaicu Hondrari, nominalizat la Premiile România Cultural, sau de Alexadru Vlad şi Ştefan Manasia, ultimii doi urmând să afle luni dacă au primit premiile Observatorului Cultural.

Cum se sărbătoresc cei 16 ani de activitate neîntreruptă a fundaţiei

Pentru a marca aceşti 16 ani de activitate, Societatea de Concerte va organiza, duminică, de la ora 18.00, un concert extraordinar de muzică tradiţională susţinut de Trio din Sângeorz-Băi, Lenuţa Purja şi Ioan Pop şi Grupul Iza. De asemenea, va fi vernisată şi o expoziţie de zadii (catrinţe –n.r). Deja, Gavril Ţărmure a adunat peste 2500 şi urmează să le expună la Singogă.

Un gând la aniversare

„Ne dorim sănătate, perseverenţă şi dorim ca publicul să fie mulţumit de ceea ce facem noi. Stăm la dispoziţia tuturor oamenilor care ştiu ce facem acolo şi le aşteptăm sugestiile şi propunerile. Până la urmă nu e o creaţie de autor această întreprindere culturală, ci o creaţie colectivă”, a spus Gavril Ţărmure.

La ceas aniversar, în numele publicului care a beneficiat de producţiile Societăţii de Concerte, le mulţumim şi noi Mihaelei şi lui Gavril Ţărmure pentru toată dăruirea de care au dat dovadă până acum şi le urăm sănătate şi inspiraţie ca să ne putem bucura împreună de tot ce a creat omenirea mai frumos, muzică, artă, poezie, fotografie, film.

Cristiana Sabău

6 comentarii

  • E clar ca Tarmure are interese mari sa-si sustina Societatea de concerte, pe bani publici. E conflict de interese clar si nu inteleg de ce nu demascati acest lucru. Ma mai mult, ii promovati firma pe acest site.

    • Stimte cititor, domnul Tarmure are tot interesul sa-si sustina cativitatea cu bani publici sau de la persoane fizice. Atat timp cat acticitatea este evident de inerres public, une este confrictul de interese, ce trebuie demascat? Si maturatul strazilor e din banul public si daca s-ar face cu aceiasi daruire si interes am, avea un oras mai curat.

    • mai cititorule, Tarmure e unul dintre putinii oameni care lasa ceva in urma.
      Altii taie facturi fictive sau acopera gropi deja ingropate.
      Eu unul nu inteleg de ce d-l Tarmure nu e pe primele locuri in lista liberalilor…

  • Nu stiu despre ce interese ale domnului Tarmure este vorba,dar, ceea ce realizeaza dumnealui pentru orasul nostru si pentru toate persoanele interesate de cultura, este un lucru extraordinar.Sinagoga este aproape intotdeauna plina.Multumiri , felicitari si la multi ani cu ocazia aniversarii.

  • Multumesc Cristiana pt cele scrise…unii cu bani mulți nu sunt capabili sa „adune” pene de păun…alții, cu puțin…ne aduc aproape, chiar foarte aproape, clipe de puritate sufleteasca(ca sa nu zic mai mult). Familiei Tărmure…doar mult respect si multă stima!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS