Actualitate

Ghid de supraviețuire în caz de caniculă și sfaturi pentru cei care vor să se bronzeze

Vremea extrem de caldă din această perioadă creează mari probleme tuturor, de la cei mai mici până la ci mai mari. Ca să vină în ajutorul celor afectați, mediul Tudor Ciuhodaru a publicat un ghid de supraviețuire în caz de caniculă, dar și câteva sfaturi pentru cei care vor să stea la soare și să se bronzeze.

”Mic ghid de supravieţuire pe caniculă.  Cei mai expuşi sunt cei ce petrec mult timp în spaţii deschise: în zone de agrement, pe litoral, la piscină sau la iarbă verde precum şi cei ce muncesc în soare.

Ce trebuie să (NU) faceți:

În spaţii inchise (acasă şi la birou):
a) evitaţi creşterea temperaturii având grijă să:
• Limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale şi a surselor de căldură;
• Acoperiţi ferestrele expuse la soare;
• Mentineţi închise toate ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis;
• nu utilizaţi ventilatoare dacă temperatura a depăşit 32 grade.
b) scădeţi temperatura având grijă să:
• aerisiţi dimineata devreme sau seara târziu utilizând curenţi de aer;
• reglaţi aerul condiţionat la 5 grade sub temperatura ambientală.

2. În spatii deschise (pe stradă şi la locul de muncă):
• Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternaţi deplasarea cu repausul în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spaţii publice) sau fără expunere directă la soare (corturi, umbrare);
• Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;
• Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri calduţe (soc, muşeţel, urzici), neaşteptând apariţia senzatiei de sete, adică un pahar la 15-20 minute;
• Mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, rosii) sau iaurt (echivalentul unui pahar de apă), mâncaţi echilibrat şi variat insistând pe produse cu valoare calorică mică;
• Menţineţi legătura cu persoanele în vârsta (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi) interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă ori de câte ori au nevoie;
• Evitaţi deplasările, aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens desfăşurat în exterior între orele 11-18;
• Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase ) în cantitate mare întrucât sunt diuretice;
• Evitaţi alimentele cu un conţinut mare de grasimi, în special deorigine animală;
• Nu consumaţi alcool (inclusiv bere ) – vă deshidratează si vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei;
• Nu lasaţi copilul singur în maşină chiar pe perioade scurte.

3. În caz de apariţie a manifestărilor legate de expunerea la căldură (crampele de caldură, insolaţia, epuizarea, şocul hipertermic):
• Odihnă în spatiu umbrit şi racoros;
• Consum de lichide (apă, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt);
• Scăderea temperaturii corpului (udat şi ventilat);
• Activitatea fizică se reia dupa câteva ore.

Dacă manifestările nu dispar rapid sau se agravează:
• sunaţi la 112;
• îndreptati-vă spre cea mai apropiată Unitate de Primire a Urgenţelor.

”Atenție, au apărut primele cazuri de arsuri solare. Cum să nu te arzi la soare: 7 reguli pentru toți cei ce vor să se bronzeze fără riscuri.

1. Expunerea la soare trebuie facută progresiv, în cicluri de 20 de minute, câte 5 minute pentru fiecare parte a corpului, evitând intervalul orar 10-16.

2. Dacă sunteţi la piscină sau la mare e bine de ştiu că apa amplifică efectul radiaţiilor solare iar senzaţia de confort termic nu vă protejează de arsuri.

3. Aplicaţi în mod repetat loţiunile de plaja pentru a asigura un ecran protector. Formula ,,este bine puţin mai mult decât ar trebui” este cea care vă asigură că veţi beneficia de factorul de protecţie care este menţionat pe etichetă.

4. Puteţi utiliza geluri sau spray-uri iar dacă aveţi tenul gras căutaţi formule noncomedogenice. Vericaţi factorul de protecţie solară, menţionat pe ambalaj (SPF protection factor), ce trebuie să fie cu atât mai mare cu cât pielea e mai deschisă la culoare şi intensitatea expunerii la radiaţiile solare mai mare. Persoanele cu piele sesibilă trebuie sa folosească în primele zile de expunere creme de fotoprotecţie cu SPF minim 50 putând apoi trece la un indice mai mic, respectiv 25.

5. Soluţiile vor fi aplicate cu 30 de minute înainte de expunerea la soare pentru a asigura pătrunderea optimă în piele şi la fiecare ieşire din apă. Produsele rezistente la apă sau transpiraţie asigură în apă o protecţie de minim 40 de minute pentru radiatiile ultraviolete iar dacă sunt aplicate corect durata protecţiei ajunge şi până la 80 de minute.

6. Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri calduţe (soc, muşeţel, urzici), neaşteptând apariţia senzatiei de sete, adică un pahar la 15-20 minute Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase ) în cantitate mare întrucât sunt diuretice – vă deshidrateaza şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei.

7. Prezentarea tardivă la spital sau tratamentele improvizate în arsuri precum aplicarea de iaurt, ulei, sare , miere pot complica evoluţia şi se pot solda cu sechele de ordin estetic.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS