Social

Hanklich săsesc, una din bunătățile de la piața locală de sâmbăta (FOTO)

Toamna, gospodinele din zona noastră fac așa numitul Hanklich săsesc, o placintă fragedă și pufoasă, cu crusta rumenă de smântână și unt. O puteți găsi în această perioadă la piața locală, adusă de Saveta Ban din Liviu Rebreanu, care știe să o prepare cu diverse umpluturi: cu varză, prune sau chiar cu brânză.

”Am învățat rețeta de la o sască din Cepari. Mă duceam la ea să-mi coase rochii. Eram o copiluță de vreo 12 ani și am întrebat-o cum se face. Făcea și dulce cu brânză de vacă, cu stafide, cu ouă, cu un pic de vanilie și sărat îâl făcea cu brânză din caș de oaie, cu slănină sau cârnați de casă pus pe deasupra”, ne-a spus Saveta Ban.

A încercat rețeta încă de pe atunci. Când mama dânsei a făcut în cuptor, a luat aluat de pâine și a pus în el diverse umpluturi.

”Acum nu-l mai fac așa. Mai nou fac din aluatul de plăcintă pe care-l fac cu ouă, cu lapte care-o ține mai moale, cu maia, pun deasupra slănină, se topește brânza aia și e cea mai bună”, a spus tanti Saveta.

Hanklich-ul săsesc se poate face cu ouă și slănină, cu ouă și cârnați, cu varză, cu prune, cu brânză de vaci și stafide.

La piața locală care se ține în fiecare sâmbătă, Saveta Ban aduce toate aceste bunătăți de care încă vă puteți bucura datorită acestor oameni care, în ciuda vârstei înaintate, încă se străduiesc să ducă tradiția mai departe.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2444942552414212&id=1392670494308095&__xts__[0]=68.ARDlpDYooWO5EE8higmeIyHdBkZE3AJdsa5-DJ4xeckIMdELf6CE3fdJybCh77-Q72Sxx_LNqotBhxISdN6r58ABUBz4kpCmLqzsB72Wa5rfRJOSQvYJ_IFc2oXOiZnWtOewtHca_LL7nTSRyR01rIKqU_K-U6WFX94zEXccTeh6f0ekFGLRtXwni8tAZBy5P536Xjb7hycKt-tNJCntW-HEMs8kVW3rJTAt9k5p-Qv3ibPdpUIf8TjJW7QXou4jrleMUEqcv3eppRmuTKx4U4IR6T0ue1pol424NcMEh6Lupdeo1jfqlLHQYZz-y6-Lhw4xeLKfbxMZYlDRCL2Kig83WOWa&__tn__=-R

2 comentarii

  • Saveta Ban este o minune a mostenirii noastre multiculturale, in care lumea romaneasca si cea germanica se intalnesc fericit. Sambata de sambata scoate cu rigoare aceleasi produse impecabila, facute cu o etica a muncii care i-ar pune la respect pe multi occidentali, amintindu-ne ca asa erau de fapt ardelenii odata. Vin in fiecare sambata la ora 9 sa apuc sa iau. Pe la 11 tot ce e bun e dat. A, si as adauga cat de sociala si de generoasa cu politetea este aceasta femeie minunata pe care as clona-o daca as putea. Ati facut bine sa ii scrieti acest omagiu.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.