Economie

CJ încă mai caută teren lângă lac, un bărbat din Bistriţa Bârgăului face camping la Colibiţa

În timp ce autorităţile judeţene bat pasul pe loc şi nu reuşesc să negocieze cumpărarea unui teren la Colibiţa, un localnic din Bistriţa Bârgăului face paşi importanţi pentru amenajarea unui camping lângă lac. Omul a depus actele la APM şi, dacă va primi undă verde va începe lucrările.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud anunţă pe site-ul său că a fost depusă o solicitare de mediu pentru amenajarea unui camping la Colibiţa prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Vasile Tanca, cel care a solicitat  acordul de mediu, a anunţat că va construi campingul în intravilanul satului Colibiţa.

În decembrie 2013, CJ a dat anunţ privind achiziţia unui teren în Colibiţa, comuna Bistriţa Bârgăului, în vederea dezvoltării obiectivului ”Dezvoltare turistică şi a domeniului schiabil pe Valea Bârgăului”. Întrucât a existat un singur ofertant, comisia CJ formată din vicepreşedintele CJ Dorin Popescu, consilierii judeţeni Florin Urîte, Iulian Stroe, George Pop, Ciprian Breşfelean, Vasile Puica şi trei funcţionari numiţi prin dispoziţia preşedintelui CJ (Veronica Hasnăş, Crina Borş, Augustin Sabo) a negociat cumpărarea terenului respectiv, însă nu a fost de acord cu preţul propus de proprietar, de patru ori mai mult decât suma alocată la buget de CJ, un milion de lei.

Vicepreşedintele CJ Dorin Popescu a precizat că proprietarul terenului nu a vrut să lase din preţ şi nici să îl vândă pe parcele. ”CJ nu poate fi de acord cu oferta pentru că nu are alocată în buget o sumă atât de mare, plus că, mergând în teren, am sesizat că acesta nu corespunde scopului pentru care se doreşte achiziţia. În concluzie, nu se poate face un contract de vânzare-cumpărare în acest caz. În consecinţă, reluăm procedurile de achiziţie”, a spus Popescu.

Condiţii de participare: Parcela 1 – suprafaţa: minim 7.000 mp, maxim 30.000 mp, deschidere la lac: minim 150 m, acces la drumul principal, dovada proprietăţii: teren înscris în cartea funciară, terenul va fi liber de sarcini, pretabil pentru construcţii, oferta va fi întocmită în lei/mp; Parcela 2 – suprafaţa: minim 4.000 mp, maxim 30.000 mp, deschidere la lac: minim 80 m, acces la drumul principal, dovada proprietăţii: teren înscris în cartea funciară, terenul va fi liber de sarcini, pretabil pentru construcţii, oferta va fi întocmită în lei/mp. Cele două parcele pot fi amplasate separat sau în corp comun. Cumpărarea se va face prin negociere de preţ, ofertanţi putând fi proprietari de imobile persoane fizice sau juridice. După ce o anumită ofertă a fost acceptată în plenul CJ, contractul de achiziţie va fi semnat de preşedintele CJ.

Deoarece persoana care a dorit să vândă Consiliului Judeţean un teren la Colibiţa a cerut o sumă care depăşeşte cu mult bugetul alocat de CJ în acest sens, un milion de lei, procedura de achiziţie se va relua, fiind aşteptate oferte mai bune. CJ vrea să amenajeze acolo un loc de camping pentru turişti.

Etichete

2 comentarii

  • Inca o dovada ca statul e un prost antreprenor si administrator. In acest caz cel mai bun lucru este ca statul sa nu puna piedici antreprenorului ptivat. Ba mai mult sa-i creeze facilitati. In cazul concret de la Colibita, Consiliul judetean ar trebui sa traca la actiunea de rebornare a lacului, avand in vedere ca multi proprietari au ingradit si ceea ce nu le apartine, mergand cu gardul pana la oglinda apei punand astfel stapanire si pe zona de protectie din jurul lacului. Si mai rau este faptul ca anumiti proprietari de vile deverseaza dejectiile direct in lac fapt pentru care ar trebui sa se repuna lucrurile in legalitate, inainte ca lacul Colibita sa ajunga o uriasa latrina, in care sa innoate ambarcatiunile proprietarilor de vile. Apoi, nu trebuie uitat ca la Colibita a functionat pana prin anii ’70 una din cele mai renumite tabere scolare, care ar trebui sa fie reanfiintata. Vechile cabane in care functiona tabara se remarcau si prin arhitectura specifica asemanatoare celor din Tirolul Austriac. Ar trebui incurajata (nu fortata) revenirea la acel gen de arhitectura cel putin la ceea ce se construieste in continuare.

  • Pe langa el, mai sunt inca douazeci si ceva de proiecte de pensiuni turistice aprobate prin PNDR, ai caror proprietari sunt obligati prin contract sa angajeze minimum trei persoane. Vor intra in economia judetului in jur de doua milioane de euro, iar TVA-ul si taxele vor fi semnificative. Conditiile sunt destul de dure, legate de mediu, certificare, receptia lucrarilor. Incetul cu incetu, turismul la Colibita se dezvolta, chiar fara ajutorul statului.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS