Actualitate

Incendiu de păşune alpină în Parcul Naţional Munţii Rodnei

ACTUALIZARE - Un incendiu a cuprins circa 1,5 hectare de păşune alpină aflată la 1800 de metri altitudine în Parcul Naţional Munţii Rodnei, terenul aflându-se în administrarea Ocolului Silvic Feldru care, împreună cu pompieri militari, rangeri ai parcului şi locanici, acţionează pentru ţinerea sub control a focului.

Şeful Ocolului Silvic Feldru Emilian Horga a declarat că incendiul a izbucnit miercuri seara, iar la faţa locului au fost mobilizaţi silvicultori, localnici, pompieri militari şi civili, dar şi rangeri ai Parcului Naţional Munţii Rodnei.

„E vorba de o păşune alpină de circa 1,5 hectare aflată la 1800 de metri altitudine în zona Izvorul Mare. Nu ştim exact de la ce a pornit focul, dar credem că de vină sunt fie culegătorii de fructe de pădure, fie vreun ciob expus mult timp la soare. Nu e pădure, ci păşune alpină şi jneapăn. Am acţionat rapid cu lopeţi, măturoaie şi alte mijloace de intervenţie. Cu apă nu am putut da fiindcă nu este drum până acolo, nu s-a putut urca. Am reuşit să ţinem incendiul sub control, am lăsat acolo nişte oameni peste noapte, iar joi dimineaţa am mai trimis 14 oameni. Probabil că va mai arde mocnit încă două-trei zile, dar, de extins la pădure, nu se va extinde. Cel puţin noi aşa sperăm”, a declarat el.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), joi dimineaţa, începând cu ora 05.00, un echipaj din cadrul Gărzii de Intervenţie Sîngeorz Băi s-a deplasat în Parcul Naţional Munţii Rodnei pentru a sprijini reprezentanţii Ocolului Silvic Feldru în vederea reluării intervenţiei privind lichidarea unui incendiu de păşune alpină şi jneapăn.

„Pompierii militari şi voluntari, împreună cu reprezentaţii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă din zonă şi a altor instituţii cu atribuţii în domeniul gestionării situaţiilor de urgenţă acţionează cu lopeţi, măturoaie şi alte mijloace de primă intervenţie pentru lichidarea incendiului care se întinde pe o suprafaţă de  aproximativ 1 – 1,5 ha, într-o zonă greu accesibilă”, se arată în comunicat.

Marius Rus, purtătorul de cuvânt al ISU Bistriţa, a declarat că s-a creat un culoar de 2-3 metri pentru izolarea focului de zona neafectată şi se lucrează pentru lichidarea în totalitate a incendiului.

Parcul Naţional Munţii Rodnei este cea mai întinsă arie protejată din Carpaţii Orientali.

ACTUALIZARE

Vineri, pompierii din cadrul Gărzii de Intervenţie Sîngeorz Băi şi Secţiei de Pompieri Năsăud au reluat intervenţia privind lichidarea incendiului de păşune alpină şi jneapăn în Parcul Naţional  Munţii Rodnei. Se acţionează cu motoferăstraie, lopeţi şi alte mijloace de primă intervenţie pentru lichidarea incendiului. Intervenţia este îngreunată din cauza faptului că suprafaţa incendiată este într-o zonă abruptă, iar vântul favorizează propagarea incendiului.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS