Social

Invitaţie la drumeţie în Munţii Călimani. Ce vedeţi de pe Vf. Piatra lui Orban

(FOTO) O panoramă superbă asupra lacului de acumulare de la Colibiţa, dar şi asupra munţilor Călimani, Bârgăului şi Rodnei vi se va dezvălui de pe Vârful Piatra lui Orban, situat la 11 km de staţiunea Colibiţa, la şase ore de mers pe jos, într-o drumeţie pe care o propune azi Albert Gavrilă.

Iată traseul turei din Munţii Călimani din Depresiunea Colibiței până la Vârful Piatra lui Orban: Lac Colibița (baraj) – Vârful Capul Dealului (1140 m) – Vârfl Stânca Halău (1210 m)- Vârful  Piatra lui Orban (1463 m) – Poiana Slatinei – Drum Forestier Slătinița – Lac Colibița (baraj) – durată: 6 ore 

La circa 500 de metri după ce se trece barajul, veţi găsi indicatorul cu bulină roșie pe care scrie: Sat Colibiţa prin Vf. Capul Dealului-Vf. Piatra lui Orban, timp de mers 6 h, distanță de 11 km. De pe Vf. Capul Dealului (1140 m altitudine) veţi avea parte de prima panoramă asupra lacului.


Urmează apoi Vf. Stânca Halău (1210 m alt), ultimul înainte de Piatra lui Orban. După aproximativ un km vă veţi intersecta cu un drum ce urcă  din Valea Repedea. De pe Vf. Piatra lui Orban, situat la 1463 m altitudine, veţi avea panorame de vis asupra Depresiunii Colibiţa, Munții Bârgăului, Călimani şi Rodnei.

Tot aici veţi da peste crucea de la poarta Călimanilor, cu postament de beton, care are o înălțime de 15 metri și este iluminată cu leduri prin intermediul unor panouri solare amplasate în apropiere.

Pe cruce sunt inscripționate următoarele: ”La inițiativa d-lui inginer silvic George Vlad și cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud (președinte d-nul Emil Radu Moldovan), s-a ridicat această Sfântă Cruce, înaltă de 15 m, pe Piatra lui Orban – Colibița (1.462 m altitudine), ca semn de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru toate darurile și frumusețile naturale ale acestor minunate plaiuri. Fie tuturor celor ce vor privi din sau spre acest loc bucurie, folos și binecuvântare. Sfințită astăzi, 2 octombrie 2014, de către ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de preoți, credincioși și înalte oficialități. Au mai contribuit: Comelf SA Bistrița, RAAL SA Prundu Bârgăului, CML Bistrița, SC Electro-Ursa, Mănăstirea Piatra Fântânele”.

Vârful Piatra lui Orban și Vârful Calu sunt bornele naturale ale Văii Repedea, arie protejată de interes național situată pe teritoriul comunei Bistrița Bârgăului.

Depresiunea Colibiţa este zona cu cel mai ridicat flux turistic. Istoricul amenajărilor turistice la Colibiţa datează încă de la sfârșitul sec. XIX-lea, când aici a fost construit un stabiliment pentru tratamentul unor afecțiuni pulmonare. La începutul sec. XX, sașii din Bistrița își construiesc aici reședințe de vară, conturându-se astfel stațiunea. După naționalizarea de la 1948, vilele trec în proprietatea statului, Colibiţa fiind organizată în deceniile următoare ca stațiune climaterica.

După anul 1977 când s-au început lucrările de amenajare a unui baraj de acumulare, vatra localității a fost strămutată la coadă lacului de acumulare. Prezența lacului de acumulare colerată cu un cadru natural de excepție a impulsionat și determinat apariția a numeroase reședințe secundare, gen case de vacanță și a unui număr de pensiuni turistice și agroturistice care au dus la renașterea stațiunii. Apele minerale carbogazoase – feruginoase sunt reprezentate de 7 izvoare minerale care răzbat la suprafață, izvorul Dălbidan fiind amenajat și acoperit, constituind un punct de atracție turistică. Apele clorosodice sunt prezente în Poiană Slatinii și în Poiană Slătioara, sub culmea Pietrei lui Orban, fântâna din Poiană Slatioarei fiind recent amenajată și captată pe o distanță de 600 m, putând fi folosită la robinet într-un loc de popas special amenajat de Primăria Bistrița Bârgăului.

Foto: Albert Gavrilă 

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS