Politică

Ioan Oltean, îngrijorat că televiziunea publică îşi pierde independenţa editorială

Liderul PDL Bistriţa-Năsăud, deputatul Ioan Oltean, cere demiterea preşedintelui SRTv, Claudiu Săftoiu, întrucât acesta a semnat un protocol de cooperare între televiziunea publică şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin care e cedată “independenţa editorială”, ”un abuz fără precedent”.

Oltean a declarat că a intrat în posesia unui protocol de cooperare între Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Societatea Română de Televiziune (SRTv).

“Aşa cum vedem cu toţii, odată cu preluarea guvernării de către USL, pe lângă obedienţa pe care televiziunile private continuă, într-un mod absolut condamnabil să o manifeste faţă de guvernarea USL, acesta nu se doveşte mulţumit şi încearcă să-şi subordoneze şi televiziunea naţională. Dacă am face un raport între prezenţa în emisiunile TVR ale opoziţiei şi puterii vom observa că discrepanţa este uriaşă”, a spus Oltean.

Vicepreşedintele PDL a declarat că, pentru a avea garanţia că “TVR este obedientă şi controlabilă”, MADR a încheiat un protocol care nu a fost dat publicităţii.

“În premieră îl fac public. Vă asigur că nu a fost uşor să intru în posesia lui pentru că directorul general al SRTv, Claudiu Săftoiu, nu a avut niciun interes să-l facă public întrucât, prin acest protocol, TVR cedează responsabilitatea editorială unei autorităţi publice centrale încălcând în mod absolut flagrant normele constituţionale care spun că serviciile publice de radio şi televiziune sunt autonome şi că cenzura de orice fel este interzisă. Acest protocol vine în contradicţie flagrantă şi cu Legea 504/2002  a audiovizualului unde se precizează că cenzura de orice fel asupra comunicării audiovizuale este interzisă şi că independenţa furnizorilor de servicii media audiovizuale este garantată prin lege şi sunt interzise orice fel de ingerinţe în conţinutul, forma sau modalităţilor de prezentare a serviciilor media din partea autorităţilor publice sau oricărei persoane fizice şi juridice”, a spus el.

Ioan Oltean a citit apoi din protocol care stipulează că televiziunea publică pune la dispoziţia MADR “o gamă de emisiuni şi producţii specifice”, precum şi mediile de difuzare: TVR 1, TVR Internaţional şi TVR News.

“Televiziunea publică se obligă să promoveze, prin programele sale, transmisiuni naţionale sau regionale, o imagine a MADR unică şi coerentă, lucrând într-o strategie comună cu MADR cu standarde de calitate comune. Iată cum televiziunea publică e pusă la dispoziţia unei autorităţi publice centrale pentru a-şi promova propria imagine contribuind, în opinia noastră, la abandonarea din partea jurnaliştilor a contribuţiei necesare pentru prezentarea corectă a datelor şi la cenzura pe care ministerul o va face. În acelaşi timp, MADR se obligă să sprijine implicarea unor terţi parteneri care susţin buna realizare a programelor (…) Iată modul absolut inadmisibil prin care Televiziunea Română e obligată să cedeze către terţi responsabilitatea editorială, să renunţe la autonomie şi să-şi pună întreaga activitate în slujba promovării unei imagini coerente şi unice a Ministerului Agriculturii”, a spus Oltean.

În calitate de deputat şi de vicepreşedinte al Biroului Permanent Naţional, Ioan Oltean a spus că apreciază acest protocol drept un abuz.

“Apreciez că e un abuz fără precedent în mass-media de la noi. Televiziunea Română este sub autoritatea Parlamentului României. Pentru aceasta cer Comisiilor de cultură din Camera Deputaţilor şi din Senat să se autosesizeze de urgenţă legat de această activitate a Televiziunii Române, să ia în analiză protocolul de cooperare între cele două instituţii, să constate că acesta încalcă dispoziţiile constituţionale şi ale Legii audiovizualului, să dispună anularea protocolului şi demiterea de îndată a directorului general, a domnului Claudiu Săftoiu”, a spus Oltean.

El a declarat că, în opinia sa, Televiziunea Română trebuie să fie în slujba cetăţeanului printr-o informare corectă a acestuia, să-şi păstreze, în întregime autonomia şi dreptul de a difuza emisiuni corecte, de a păstra independenţa totală a jurnaliştilor şi de a folosi modalităţile pe care Legea audio-vizualului le prevede pentru informarea corectă a cetăţeanului. Numai în felul acesta, îşi poate păstra menirea pe care i-a creat-o legiuitorul”, a spus Oltean.

“Eu nu ştiu să fi fost un protocol de asemenea factură în timpul guvernării PDL. În opinia mea, acesta e foarte grav. Televiziunea Română este televiziune publică. Ea este autonomă din toate punctele de vedere. Ea trebuie să lase libertatea reporterilor de a prezenta aşa cum văd ei evenimentele, iar protocolul acesta arată că Televiziunea Română pune la dispoziţia MADR o gamă de emisiuni. (…) În plus, se adaugă că cele două instituţii stabilesc o strategie comună de promovare. Ministerul poate să facă acest lucru cu televiziuni private, unde plăteşte pentru asta, dar a veni la televiziunea publică şi a o oblige să promoveze imaginea unui minister mi se pare un abuzz fără precedent. Nu ştiu dacă Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (condus atunci de Elena Udrea – n.r.) să fi avut un astfel de protocol. Din informaţiile mele, acesta este unic şi, mai mult, nu a fost făcut public. A fost încheiat în mod secret şi cu greutate am făcut rost de el”, a spus Ioan Oltean.

“Eu cred că TVR nu trebuie să fie în slujba nici a puterii, nici a opoziţiei. E televiziune publică şi, din această calitate, are obligaţia de a informa corect opinia publică românească, nu de a-şi subordona sau de a ceda dreptul de realizare a programelor unui minister sau autorităţi locale sau centrale. Pentru Televiziunea Română, nu e niciun fel de problemă să promoveze puterea. Nu are niciun fel de greaţă, dacă-mi permiteţi să mă exprim în felul acesta, şi îşi face propria politică într-o colaborare transparentă de multe ori cu puterea zilei”, a adăugat el.

8 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS