Politică

Ioan Oltean: Peisaj sumbru. Cetăţenii asistă neputincioşi la griparea lentă a motorului economiei

Preşedintele PDL Bistriţa-Năsăud, deputatul Ioan Oltean, a spus într-o declaraţie politică prezentată în Parlament că ”oamenii urmăresc îngroziţi paradoxul acestei guvernări şi primesc noi informaţii referitoare la introducerea de noi taxe sau impozite, dar află totodată că nu sunt bani pentru spitale, drumuri, şcoli, iar puterea de cumpărare scade vizibil”.

„Guvernarea Ponta, de la entuziasm la îngrijorare”

A revenit USL la realităţile macroeconomice care configurează realitatea socială şi politică sau cetăţenii s-au trezit din entuziasmul valului de măsuri populiste promise de către politicienii USL în timpul campaniei electorale?

Nu a fost nevoie decât de 1 an şi 7 luni pentru ca acest guvern, în frunte cu entuziastul premier să realizeze că nu mai sunt bani în vistieria statului, că avem o mare cădere în ceea ce înseamnă veniturile bugetare, cu aproximativ 4 miliarde de lei faţă de nivelul estimat la începutul anului. Iar dacă domnul prim-ministru este surprins sau trezit la realitate, ca de fiecare dată, de cifrele macroeconomice, domnul ministru al economiei Andrei Gerea, îl linişteşte pe domnul Ponta spunându-i că „suntem în faţa unei rectificări bugetare negative şi prin faptul că, probabil, la momentul construcţiei bugetului pe anul acesta, am fost un pic mai optimişti”.

Cu toate acestea, domnii guvernanţi continuă să invoce trendul pozitiv pe care economia acestei ţări se află. Astfel, vorbim de sumele cheltuite pe salarii care au urcat cu peste 11%, în timp ce cheltuielile de capital au scăzut cu 23% faţă de aceeaşi lună din 2012. În sfârşit, domnul premier a aflat că sunt probleme de colectare a taxelor şi impozitelor, probleme pe care le-a identificat oricum în tabăra adversă, la colegii liberali. Între timp, scăderea nivelului de trai al cetăţenilor acestei ţări i-a determinat pe aceştia să se trezească din visul unei campanii eficiente de dezinformare, prin promisiuni care nu numai că nu au fost onorate, dar s-au transformat în noi taxe şi impozite, care alături de lanţul privatizărilor eşuate, de susţinerea unor proiecte private în dauna interesului naţional (precum proiectul Roşia Montană), de oameni schimbaţi din guvern cu ajutorul instituţiilor anticorupţie întregesc peisajul grotesc care defineşte incapacitatea acestui guvern de a guverna pentru binele suprem, al cetăţeanului român.

Cetăţeni care asistă neputincioşi la discuţii şi conflicte interminabile de pasare a responsabilităţilor între politicienii responsabili de actul guvernării, care primesc noi informaţii referitoare la introducerea de noi taxe sau impozite, dar află totodată că nu sunt bani pentru spitale, drumuri, şcoli, iar puterea de cumpărare scade vizibil. Sunt cetăţenii care aşteaptă de la cei care-i conduc şi cărora le-au oferit legitimitate să le vorbească despre proiecte importante pentru această ţară, care ar asigura un viitor frumos, onorabil oricărui cetăţean al acestei ţări. Sunt aceiaşi cetăţeni care urmăresc îngroziţi paradoxul acestei guvernări care are o creştere economică estimată de 2%, în condiţiile extinderii bazei de impozitare, dar veniturile bugetare au scăzut cu aproape 4 miliarde de lei faţă de nivelul estimat la începutul anului. Sunt aceiaşi cetăţeni care asistă neputincioşi la griparea lentă a motorului economiei şi, odată cu el, a statului, prin creşterea numărului firmelor intrate în insolvenţă, prin scăderea profiturilor în mediul privat, prin scăderea procentului investiţiilor străine în ţara noastră şi, prin urmare, prin creşterea şomajului.

Şi dacă acest peisaj nu era suficient de sumbru, observăm că există discuţii în interiorul USL nu pentru relansarea economiei prin investiţii şi crearea de locuri de muncă, ci pentru modificarea cotei unice de impozitare de la 16 la 22%. Adică, la moartea clinică a mediului de afaceri, zdruncinat oricum de întreaga politică ineficientă de stânga, centrată pe taxe şi pe favorizarea cheltuielilor cu birocraţia şi funcţionarea statului. Astfel, dacă în primele nouă luni, cheltuielile pentru investiţii au scăzut cu 11%, cheltuielile de personal au crescut cu 15%, iar cele cu bunuri şi servicii s-au majorat cu 12%. Astfel, în faţa menţinerii deficitului solicitat de către experţii FMI, politicienii USL aplică acele măsurile care, pe termen scurt, să le aducă bani pentru plata salariilor şi pensiilor, prin tăierea banilor alocaţi investiţiilor ca unică măsură în faţa incapacităţii de creştere a colectării impozitelor. Nu contează că pe termen lung economia va suferi, nu contează întârzierea fără sfârşit a proiectelor de anvergură, a marilor proiecte de infrastructură, nu contează că prin lipsa investiţiilor compromiterea creşterii economice a ţării este asigurată. Şi aceasta va purta marca USL.

Din păcate pentru toţi cetăţenii acestei ţări, aceste rezolvări ale problemelor, oferite şi asigurate de către politicienii USL, nu vor reprezenta decât un tsunami economic care va afecta structura economică a statului român pe mai mulţi ani. Astfel, caracteristica de bază a USL-ului este politica de a asigura bani pentru salarii şi pensii pentru azi, respectiv mâine, cât suntem la guvernare, în condiţiile în care politicienii USL ştiu că anul 2016 va fi anul ultim al guvernării de stânga.

Toate acestea în condiţiile în care deţinătorul puterii suverane, poporul, va îndura guvernarea ineficientă a Uniunii Social-Liberale, o guvernare care a reuşit să-l îngrijoreze pe însuşi şeful guvernului, mult timp entuziast şi sigur de performanţele economice pe care propriul guvern le-ar putea asigura.

Deputat PDL Ioan Oltean

1 comentariu

  • Stimate domn, tara asta este prost condusa si guvernata din 1990 incoace. Clasa politica nu a facut nimic altceva decat sa vanda absolut, dar absolut tot, ce era de vandut si sa faca averi fabuloase peste noapte. Nu au venit nici ungurii, nici tiganii, nici alte natii sa conduca Romania. Ea a fost condusa de romani. Ne laudam peste tot cat suntem de buni si de religiosi, cat suntem noi de „civilizati” insa adevarul este, din pacate cu totul altul. Degeaba se lamenteaza politicienii ca unii sunt buni si altii gresesc pentru ca din 1989 toti au fost la guvernare. Absolut intreg esichierul politic. Rezultatul? Din rau in mai rau si din ce in ce mai rau… De ce? Pentru ca din doi romani simpli, unul trebuie sa fie sef! Asta spus asa…..eufemistic… Pana nu acceptam realitatea si nu punem toti osul la treaba si nu se face o adevarata sinergie pentru dezvoltarea acestei tari, degeaba va lamentati….va fi si mai prost!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS