Actualitate

ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, la hramul Bisericii de la Coroana (FOTO)

Biserica Ortodoxă ”Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Bistriţa, cel mai vechi monument istoric al oraşului, şi-a serbat miercuri hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de ÎPS Andrei, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului. La slujbă a fost prezent şi preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan.

ÎPS Andrei a fost întâmpinat la intrarea în Biserica Ortodoxă ”Coroana”, monument din secolul XIII, de un sobor de preoţi în frunte cu protopopul Bistriţei Alexandru Vidican şi de numeroşi credincioşi, care i-au oferit flori.

La slujbă au fost preznţi preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, directorul Spitalului Judeţean, dr. Mircea Gelu Buta, consilierul judeţean Doina Pană.

Biserica a fost ridicată în 1241, în stil pre-gotic, pe locul unei vechi mănăstiri distruse de tătari. La 24 octombrie 1948, în acest lăcaş de cult a avut loc ”Proclamarea solemnă a unificării bisericeşti a românilor ardeleni”. Biserica este cunoscută şi sub numele de ”Coroana”, pentru că în trecut a fost în proprietatea ”coroanei habsburgice”, ca biserică militară. Până în 1989, bisericii îi erau arondaţi 50.000 de credincioşi. De aici s-au desprins şapte parohii noi şi şase aşezăminte sociale cu biserici proprii.

Mitropolitul Andrei a fost invitat să oficieze miercuri după-amiaza slujba Vecerniei în Parohia Ortodoxă Mureşenii Bârgăului, după care a sfinţit Casa Parohială în urma unor lucrări de renovare.

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, sărbătorită în 21 noiembrie şi cunoscută în popor sub denumirea de Ovidenia, este un praznic de o strălucire aparte, care aminteşte de momentul în care Maria a fost adusă de părinţii săi, Ioachim şi Ana, la Templul din Ierusalim, încredinţând-o preotului Zaharia.

În Galileea acelor timpuri era o mare ocară să nu ai copii, iar cei doi s-au rugat Lui Dumnezeu să-i scape de ruşinea lumii şi să le binecuvânteze casa cu un copil. Ei au promis că, dacă se va naşte, pruncul va fi dedicat lui Dumnezeu. Intrarea în Templul Legii a Maicii Domnului s-a întâmplat într-o zi de 21 noiembrie, pe când Maria avea doar trei ani, iar părinţii împlineau astfel promisiunea făcută de Dumnezeu.

Maria a petrecut 12 ani în Templul din Ierusalim, alături de alte fecioare, de văduve şi de preoţi, rugându-se şi citind Sfânta scriptură, până când Arhanghelul Gavriil i-a adus vestea Cea Bună, că-L va naşte pe Iisus, fiul lui Dumnezeu. După ce a plecat de la Templu, Maria s-a logodit cu dreptul Iosif, o rudă mai vârstnică, cel care a fost protectorul ei şi martorul miracolului naşterii pruncului Iisus.

Prima dată, Aducerea Maicii Domnului la Templu s-a celebrat în secolul al VI-lea. Se spune că ziua de 21 noiembrie reprezintă data sfinţirii unei biserici (în anul 543), lăcaş care poartă acest hram, construit lângă zidul ruinat al Templului în care s-a rugat Maica Domnului.

În cinstea sărbătorii, numeroase lăcaşuri religioase poartă hramul Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Printre ele, bisericile din Bistriţa (Coroana de Aur) şi Bistriţa Bârgăului.

În această zi se fac previziuni despre oameni şi vreme, oamenii se împacă unii cu alţii prin iertare. Există superstiţia că dacă pui la icoane un vas cu apă şi aprinzi o lumînare, apa respectivă poate fi bună la diverse boli, ca leac. De Ovidenie se ung uşile şi ferestrele cu usturoi împotriva relelor şi farmecelor care acum încep să lucreze. Se fac pomeni pentru cei înecaţi şi pentru cei morţi fără lumînare. Cei care ţin Ovidenia vor avea belşug în casă.

Mai multe imagini – pe pagina noastră de facebook!

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.