Actualitate Recomandări

O judecătoare de la Tribunal pleacă din instituţie. Iohannis a semnat decretul

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul privind eliberarea din funcția de judecător a unui magistrat de la Tribunalul Bistrița-Năsăud care va ieşi la pensie începând cu 1 septembrie a.c. Este vorba de judecătoarea Daniella Berbecariu, cea care a fost acuzată că ar fi primit bani pentru a da o soluţie favorabilă într-un dosar.

Cel puţin aşa rezultă din interceptările făcute în dosarul fostei grefiere Veronica Feher trimisă în judecată de DNA, în stare de arest preventiv, pentru trafic de influenţă în formă continuată, după ce ar fi primit 100.000 de lei şi mai multe produse alimentare de la rudele a două persoane judecate pentru omor, lăsând să se înţeleagă că ar avea influenţă asupra magistraţilor pentru obţinerea unei soluţii favorabile.

Judecătoarea Daniella Berbecariu este suspectată că ar fi primit o sumă de aproximativ 100.000 de lei de la părinții unor frați acuzați de omor prin intermediul grefierei Veronica Feher de la Tribunalul Bistrița-Năsăud. Deși judecătoarea a negat că ar fi primit banii, procurorii DNA au susținut că au descoperit, în aceeași zi în care părinții celor doi frați ar fi plătit o parte din mită, că judecătoarea ar fi depus la bancă o sumă mare de bani.

”S-a reţinut în cauză că la data de 28.10.2016, Berbecariu Daniella a primit o sumă de bani de la soţii Telcian, prin intermediul inculpatei Feher Veronica., pentru obţinerea unei soluţii favorabile inculpaţilor Telcian Gheorghe şi Telcian Nicoale Grigore.

În aceeaşi zi, după întâlnirea cu inculpata Feher Veronica, Berbecariu Daniella s-a deplasat la agenţia BRD din Bulevardul Independenţei, unde a făcut o depunere de 10.000 lei, iar inculpata Feher Veronica a mers la sediul Băncii Transilvania, unde a depus suma de 2.500 lei”, precizau procurorii DNA Cluj.

„La data de 02.12.2016, inculpata Feher Veronica i-a solicitat lui T. F. să îi aducă «medicamentele», în realitate cele două referindu-se la anumite sume de bani.

La data de 07.12.2016 inculpata Feher Veronica s-a întâlnit cu suspecta T.F. în cofetăria Doris din municipiul Bistriţa. În cauză există suspiciunea reală că, cu acea ocazie, T.F. i-a remis inculpatei Feher Veronica o anumită sumă de bani”, aratau procurorii, precizând că fosta grefieră s-a întâlnit în aceeaşi locaţie, două zile mai târziu, cu judecătoarea Berbecariu: „Din datele existente la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie rezultă că, cu ocazia acelei întâlniri, inculpata Feher Veronica i-a remis magistratului o anumită sumă de bani”

„În cauză s-a reţinut că pentru emiterea unei soluţii favorabile în dosarul cu numărul 1635/112/2016 al Tribunalului Bistriţa-Năsăud, magistratul B.D. a solicitat suma de 100.000 lei. Suspecta T.F. a remis magistratului B.D., prin intermediul inculpatei Feher Veronica, în perioada octombrie – decembrie 2016, în două tranşe, suma de 90.000 lei (50.000 lei în prima tranşă, 40.000 lei în a doua tranşă)”, se arăta în propunerea de arestare preventivă.

Procurorii au susținut la momentul arestării grefierei că judecătoarea a fost avertizată de fosta grefieră, deoarce pe 19 februarie cele două s-ar fi aflat în aceeaşi zi în Cluj-Napoca, după care, brusc, judecătoarea nu i-a mai răspuns deloc la telefon fostei grefiere, în ciuda faptului că până atunci cele două au avut conversaţii amiabile.

„În mod evident, magistratul Berbecariu Daniella a fost încunoştinţat despre ancheta în curs şi despre ce urmează să se efectueze în cauză, întrucât după această dată nu i-a mai răspuns niciodată la telefon inculpatei Feher Veronica, lucru care nu s-a mai întâmplat până la acel moment, aspect evidenţiat de interceptările efectuate în cauză în perioada noiembrie 2016 – februarie 2017. Ultima discuţie telefonică (cunoscută de organele de urmărire penală), din data de 16.02.2017, pe care a purtat-o inculpata Feher Veronica cu magistratul Berbecariu Daniella nu evidenţiază nici formă de răcire a relaţiilor dintre cele două, care să conducă la un refuz viitor al magistratului de a mai avea o discuţie telefonică cu inculpata”, se arată în referat.

Pe 21 februarie, grefiera s-a întâlnit la tribunal cu judecătoarea Berbecariu, având asupra sa aparatură de interceptare, însă magistratul nu a reacţionat în vreun fel, ca şi când aceasta ar fi ştiut care este motivul real al întâlnirii. „Practic «am asistat» la o piesă de teatru în care cele două participante cunoşteau foarte bine ce subiect trebuie abordat şi ce răspunsuri trebuie date”, au precizat procurorii.

Judecătoarea Daniella Berbecariu a formulat cerere de abţinere în dosarul fraţilor Telcian, care a fost admisă pe data de 27 februarie.

2 comentarii

  • normal ca-i da pensie de judecator!!!
    Inteleg ca doamna fost judecator nu mai lucreaza in sistem??? deocamdata este somer? pana isi deschide un cabinet de avocat???? Frumoasa stirea…dar ce urmeaza? ca de puscarie, cu siguranta nu se pune problema!
    Nici Bodescu nu a corespuns ca inspector sef… dar ca avocat este ideal!!!! NU??? MA INSEL???

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.