Jumătate dintre angajații unui local din Bistrița au fost trimiși acasă urmarea faptului că s-au închis din nou restaurantele după ce orașul a intrat în scenariul roșu. Înfuriat, patronul a scris pe Facebook că le urează decidenților care ”condamnă cu prea multă ușurință oameni la sărăcie” să aibă ce pune pe masă de sărbători exact ce au cei trimiși în șomaj.
”Astăzi am fost nevoit să dau în ŞOMAJ TEHNIC 50% din angajaţii mei! Decizie foarte grea, deoarece eram o familie bine închegată și devotată! Cu această ocazie vreau din suflet să fac o urare DOMNILOR care, cu prea multă indiferență, decid soarta unor oameni si care cu prea multă ușurință condamnă la sărăcie fără un motiv bine întemeiat mii de familii din intreaga țară! DOMNILOR, vă doresc de SĂRBĂTORILE care o să vină să puneți pe masă familiei exact ce vor avea oamenii mei, pe care voi m-ați obligat să îi dau in şomaj tehnic si sub BRADUL DE CRĂCIUN să le puneti copiilor dumneavoastră exact aceleași cadouri pe care o să le poata pune ei copiilor lor! Cu această ocazie vă doresc sărbători fericite , așa, ca ale noastre! AȘA SĂ VĂ AJUTE BUNUL DUMNEZEU!”, a scris Casa Someșană pe Facebook.
Postarea a fost apreciată de mulți alți patroni de localuri și a fost distribuită de circa 500 de ori.
Reamintim că mai mulți administratori de localuri au trimis o scrisoare Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în care au cerut să fie consultați când se iau astfel de decizii radicale:
În 28 octombrie, Bistrița a intrat în scenariul roșu întrucât în municipiu, în ultimele 14 zile, incidenţa cumulată a cazurilor de îmbolnăviri cu Covid-19 este mai mare de 3/1000 de locuitori.
Da ma, exact ai nostrii sunt prosti ca au inchis. Uitate in toata europa domnule!
In mare parte s-au inchis restaurantele, dar nu, romanul stie ca are dreptate. Respectati regulile si gata.
Domnule anonim aveti dreptate ca s-au inchis si in alte tari dar intrebarea mea este . daca tot ne raportam la alte tari in care statul ii ajuta pe cei ramasi fara loc de munca,cum se va descurca o familie care ,probabil ,ambii soti vor fii in somaj tehnic luind in considerare ca e iarna si o sa fie cheltuieli mult mai mari?
Sa mearga la Comelf ca au nevoie de personal…sa nu frece menta acasa.
@acronim
Sigur nu ați vrut să scrieți Agramat în loc de Acronim? Se potrivea mai bine la cum dați de pământ cu limba română.
Dacă tot va place să ziceți alții, de ce nu vă uitați că ei nu au închis școlile? Merg cu ele deschise atât cât se poate. Noi și slovacii, cred. Ai noștri au nevoie de proști pentru vot, nu educați.
Fiscalizati totul dragi patroni!!!
Sincer… Cat din activitatea voastră e la negru, adică nefiscalizata? Unde se rupe lanțul????
OK… Cumperi din selgros și kaufland land cu tve, legal pe factura (45%) Bravo!
Vinzi cu tva aplicat și la profit… Dar la negru… Ai rupt lanțul fiscal…. Oricum restul e la negru totL!
Zi-mi ca cumperi țuică cu factura???
Rezolvati astea…. după care o sa va compătimesc!
Adela, Ioana, miha… Etc… sunt victime colaterale scoase în fata
mai zoro la ce restaurant ai fost si nu ai luat bon fiscal ? habar nu ai cum e sa construiesti ceva , habar nu ai sa vezi cum e sa fi haituit de organul lung al statului , vrem sa avem producatori locali dar nu ii sustinem . iti doresc sa ai parte de kfc tot restul vietii fara o mancare adevarata care stim bine ca o gasim in multe restaurante . e foarte usor sa dai cu bota si sa acuzi , nu are nimeni nevoie de compatimirea ta . ei au avut curajul sa isi spuna oful pe cand tu anonim acuzi fara dovezi .
zorel…sa o luam cu inceputul asa cum scrii tu
eu am un local, ma imprumut de la un vecin si cumpar din selgros, etc, marfa de 10.000 lei , (cat am platit la stat pana acum? tva, accize pe motorina, pentru transport…adica vreo 2.500 de lei…asai????) si tu vii si mananci la mine mancare si nu-ti dau chitanta , adica tu mananaci la negru…. eu iau banii tai si ma duc sa platesc datoria la vecin!
din ce bani?
din banii tai!!!!!
din restul de 75% recuperati de la tine platesc salarii la 2 angajati de 5000 de lei care la randul lor merg si cumpara mancare pentru copii si air platesc 19% tva , adica inca 1000 de lei (ce reprezinta 10% din 10.000)
CONCLUZIA E CA TU ESTI UN EVAZIONIST SI MANAnCI MANCARE LA NEGRU!
…
PS In schimb eu am platit 25+10% taxe, impozite la stat direct fara recuperari de tva cum fac majoritatea firmelor, CEEA CE IN ZILELE NOASTRE e foarte mult … NIMENI NU MAI PLATESTE ASA DE MULT RAPORTAT LA CIFRA DE AFACERI!!!!!!!!
Fa o hartie la DGFPBN si cere situatia platilor firmelor din judet sa vezi cine plateste 35% taxe din cifra de afaceri!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Evaziunea e atunci cand banii ies din tara !
Atata timp cat banii raman in tara si fac circuitul prin magazine si piete e bine. La fiecare tranzactie apare TVA nedeductibil de evazionist care ramane in visteria statului, UN FEL DE COMPLICE LA EVAZIUNE!
Băi zorro ! Totuși de unde ai aceste date?? Nu ți-e rușine să spui așa ceva la general ? Tu câți bani ai plătit statului în viața asta ? Să-ți fie rușine!
Ne-ați înnebunit cu formularea asta cu 50% din angajați! Conform mfinante.ro, numărul mediu de angajați CU CARTE DE MUNCĂ este de 6, deci înseamnă că ați dat în șomaj 3 amețiți, pe care probabil îi chemați la lucru dacă e nevoie, să ia și șomaj, și salariu. Oricum toți angajații voștri sunt cu minim pe economie și diferența se dă în mână, la negru. Poate înainte de a da afara 50% dintre angajați, puteați să renunțați la SUV-urile și mașinile de lux cu care circulați, vă puteați deplasa bucile și cu logan dar nu, ați dat afară oameni dar de confortul personal nu v-ați atins. Nu mai fiți fățarnici, că știm foarte bine că nu vă pasă absolut deloc ce pun angajații pe masă, vă interesează doar să nu vă zgârie cineva Audi-ul.
La mine de exemplu 50% inseamna 15 oameni ! Am 30 de angajati
Sunt zile dificile, decizii grele şi impopulare, faptul ca unele activitati sunt permise si altele nu, creeaza multa dificultate in a intelege acel masuri , par masuri contradictorii, fara sens.
In privinta restaurantelor, am observat o adaptare in Occident.
Comenzi online sau prin text pentru pick-up.
De exemplu dimineata restauratorul trimite la clientii de pe o lista sms meniul zilei se fac comenzile iar apoi livrarea. Exista aplicatii de tipul skip the dish, uber eats..
Stiu realitatea nu e aceiasi la nivel de obiceiuri, restaurantul e mai degraba la noi o forma de socializare, celebrare in grup pe cand in occident inlocuieste bucataria zilnica in cazul unora.
E un sector foarte competitiv. Chiar mi-a fost dat exemplu la un seminar ca si o afacere unde rata de supravietuire dupa 2 ani e una dintre cele mai mici le piata nu se dau subventii guvernamentale , considerata afacere la risc. Cunosc pe cineva a investit 10000 in echipamentele lui, platea 1000 dolari chirie, plus facilitatile ..fara a pune in considerare pretul ingredientelor..faliment in mai putin de 2 ani. Exista un ciclu..la deschiderea unui local punct de atractie..iar apoi apar alte „noutati” vanzarile merg daca se vand si bauturi, organizeaza evenimente.
Ceea ce vor să evite autoritățile sunt adunările de mai multe persoane într-un spațiu închis undr concentrația aerosolilor emisă de una sau mai multe persoane pozitive produce contaminarea altora. Dar acesta e cazul pentru orice spațiu social inclusiv bisericile şi şcolile..deci da pandemia nu afectează în aceiaşi măsură pe toți.
Aerați camerele, păstrați distanțele, purtaţi măştile, spălați mâinile( nu neapărat pentru covid ci pentru alte boli transmisibile care vă pot slăbi sistemul imunitar)…până la vaccin va fi greu pentru toți
Ok, să zicem că au dreptate , nu lucrez în acest domeniu , nu am nici o legătură și nici cunoștințe care să lucreze în restaurante . Dacă aș fi patron demnitatea pentru angajații mei ar fi să-i împart în ture săptămânale i-aș rula în șomaj tehnic și diferența până la salariul complet laș suporta din resursele și economiile mele pentru acești oameni prin care datorită lor își duc traiul , ce-i care își permit ar putea face acest efort pentru angajații lor , soluții sunt , iar sub bradul de Crăciun pot face și ei un efort din respect pentru angajații lor
Ce sa ti spun? Ne si lipsesc serile culturale pe manele si lăutari de la localul respectiv.
Am mancat de multe ori acolo ,fiind un local aproape de locul meu de munca. Intodeauna am primit bon fiscal ! Inclusiv pentru masina spalata la spalatoria de alaturi .Mancarea a fost buna, portiile mari ,preturile decente iar ospatarilor n-am avut ce sa le reprosez. Singurul lucru care ma deranja cand serveam pranzul, era muzica data prea tare ( mergeam sa mananc, nu sa joc „invartita” !).
Nu-l cunosc pe patron, dar ma deranjeaza minciunile scrise mai sus de unii care probabil niciodata in viata lor n-au incercat sa-si ia soarta in propriile maini, dar arunca cu noroi la gramada ,bagand in aceeasi oala excrocii cu oamenii cinstiti !
Citind mai sus anumite comentarii , nu pot decat sa-i dau dreptate lui Camil Petrescu : „Oamenii sunt răi şi proşti. Iremediabil răi şi proşti.”
Ai dreptate, mâncarea era bună. Mai scriem și noi răutăți pe-aici. Tot din cauza muzicii am renunțat și eu la acest local, de obicei nu mergi singur la restaurant și atunci evident vrei să mai discuți cu persoanele respective, ceea ce nu e posibil la acest restaurant, muzica e dată mult prea tare. Dacă vreau hărmălaie, mă duc la club. Cu toate astea, aș vrea să se redeschidă restaurantul, cred că închiderea lor nu rezolvă problema covid, în cel mai bun caz o amână. Cât despre fiscalizare, doar garda financiară e în măsură să se exprime.