Social

La Dumitra se face o livadă ecologică superintensivă de cireși și meri cu bani din PNDR

În comuna Dumitra se face o fermă pomicolă ecologică pe 3,8 hectare care va fi irigată prin picurare. Proiectul se află în etapa de Studiu de Fezabilitate, cu finanţare prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) Submăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole.

Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, unde se află documentația, este vorba despre o exploatație ecologică superintensivă de cireş și măr.

Livada de cireși se va întinde pe 1,66 ha și va avea o densitate de plantare de 1250 pomi/ha, în total 2075 de pomi, iar livada de meri se va întinde pe 1,63 ha cu o densitate de plantare de 2500 pomi/ha (total pomi: 4075).

Se estimează că sistemul de irigare propus va începe să funcționeze din 2023.

Mai multe despre proiect puteți citi AICI.

Foto: arhivă

3 comentarii

    • In pomicultură sistemul de cultură se referă la densitatea pomilor care defineste tipul de livadă. Exista patru sisteme de cultura ale pomilor: clasic, agropomicol, intensiv si superintensiv.
      Sistemul clasic se caracterizeaza prin pomi de talie mare si mijlocie, altoiti, de regula, pe portaltoi, generativi, cu coroane globuloase (piramide, vas), plantati la distante mari, numarul de pomi la ha fiind de 150-350. Cheltuielile pentru infiintarea plantatiilor sunt mici. Productiile economice se obtin abia dupa 6-8 ani de la plantare. Costurile de productie sunt ridicate datorita gradului redus de mecanizare a lucrarilor.
      La polul opus se afla sistemul superintensiv in special la măr altoit pe portaltoi cu vigoare slabă, ceea ce permite să se planteze 1800-3333 pomi la ha, uneori mai mult.
      Pomii sunt condusi in fus subtire, sistem Lepage sau in gard belgian. Ei dau fructe in anul al doilea de la plantare, iar productia devine economica in anul al treilea.
      Referitor la agrotehnica aplicată livezilor in sistem ecologic potrivit legislaţiei ecologice, nu se folosesc deloc îngrăşăminte chimice de sinteză. De asemenea, la măr, având în vedere că sistemul eco nu permite tratamentele chimice cu produse convenţionale, se folosesc numai soiuri cu rezistenţă mare la rapăn şi făinare. În ferma ecologică se aplică anual gunoiul de grajd , iar pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor în livadă se aplică preventiv câteva tratamente chiar dacă soiurile au rezistenţă, cu produse de combatere acceptate in special cele pe bază de cupru.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS