Timp de gândire

Managerul din cantină

A fost o zi încărcată, dar mi-a trecut brusc oboseala când am intrat, la ceas de seară, în Comelf. Nu ştiu de când nu am mai fost pe aici. Probabil din liceu când se construia socialismul, iar noi vizitam fabricile din zona industrială. De data aceasta, nu am mai venit în vizită să văd cum se lucrează la strung, am venit la o sărbătoare a oamenilor din Comelf care lucrează în fabrică de patru decenii.

Ca manager al uneia dintre cele mai mari companii din Bistriţa, să-ţi petreci prima zi de primăvară (în care se deschid stagiuni muzicale elitiste şi se recită versuri de iubire în cafenele) într-o cantină pare de-a dreptul bizar. Nu şi pentru Dorin Stoian, directorul Comelf. De când a auzit că un salariat al fabricii celebrează 40 de ani de muncă neîntreruptă, s-a gândit că e momentul să cerceteze dacă nu sunt mai mulţi. A aflat că numărul lor se apropie de o sută şi a pus la cale o sărbătoare în cinstea lor. Doamnelor le-a oferit flori şi mărţişoare, bărbaţilor pahare cu şampanie. S-a fotografiat cu toţi lângă un panou pe care scria „Comelf, de peste 35 de ani împreună!”.

Cât timp lumea îşi căuta locuri în sală, iar Dorin Stoian era prins în şedinţe foto, am profitat de ocazie ca să stau de vorbă cu câţiva dintre cei care îşi găsiseră deja locurile şi aşteptau să înceapă evenimentul. Am vrut să ştiu cum era în fabrică în comunism, cum s-a făcut tranziţia şi ce cred ei că a dus la salvarea Comelf într-o perioadă în care aproape toată industria comunistă se prăbuşea zgomotos. Toţi mi-au răspuns: „Managementul!”. Fie că am vorbit cu ingineri, cu maiştri, cu simpli muncitori, toţi au avut acelaşi răspuns, dovadă că e cel adevărat. Cu coada ochiului îl urmăream pe Dorin Stoian. Dacă nu aş fi ştiut că el e managerul, cu greu mi-aş fi dat seama că interlocutorii mei vorbesc chiar despre omul modest care se amestecă printre ei.

Apoi a urmat povestea. L-am ascultat timp de o oră şi jumătate pe Dorin Stoian vorbind despre ideile măreţe ale comuniştilor care au proiectat la Bistriţa un combinat cu 24.000 de locuri de muncă, mai multe cu 4000 decât numărul locuitorilor, despre cum s-a ales praful de ideea lor,  despre fabrica cu 6000 de angajaţi care s-a frânt în patru, despre clipa în care au plecat din IUT actualele Ario şi RAAL. A spus despre drumurile lui la Bucureşti pe la uşile miniştrilor şi parcă mi-l închipuiam încercând să-i convingă să accepte soluţiile lui pentru ca actualul Comelf să nu devină istorie. L-am ascultat apoi vorbind despre curajul de a lăsa în urmă producţii care nu mai foloseau nimănui şi pentru care nu mai găsea pieţe şi ambiţia de a intra pe piaţa europeană altfel decât „desculţ şi cu pantofii rupţi”. A investit mai întâi sute de mii de euro, apoi câte un milion ca să ajungă acum la opt milioane de euro investiţii în tehnologii noi cu care să se facă producţii cerute pe piaţă, cum ar fi componentele pentru centrale eoliene. Cu siguranţă că nu i-a fost uşor să producă marfă acceptată de General Electrics, Siemens, Komatsu şi de alţi parteneri în firma care nici astăzi nu arată aşa cum şi-ar dori. Visul lui e să schimbe utilajele la zece ani, aşa cum se întâmplă în Occident, dar încă mai are de schimbat utilaje pe care nicio „idee smart” nu le-a mai putut cârpi. Între timp însă, Comelf lucrează pentru lumea întreagă. Face de la montagne russe la componente pentru centrale, atât de importante în întreg mecanismul încât orice greşeală la un produs finit ar putea duce la pierderi de sute de miliarde. De euro, ce credeaţi? În timp ce pe mine mă trece un fior rece gândindu-mă la imensa responsabilitate, îl aud pe domnul Stoian cum coboară vocea: „Când mă vedeţi mai supărat, când vă spun că nu avem voie să greşim, să ştiţi că e o mare răspundere pe umerii noştri”. În sală parcă nu respiră nimeni. Sunt convinsă că fiecare angajat al Comelf ştie acest lucru. Locul de muncă al fiecăruia depinde de felul în care îşi face treaba. Din acest motiv, conştiinţa fiecăruia e cel mai bun supraveghetor.

Mă gândeam la vorbele managerului în timp ce Dorin Stoian continua să vorbească despre concurenţa Comelfului din Cehia care a dat faliment, despre oportunităţi noi de afaceri, despre un viitor care arată, cel puţin din descrierile lui, foarte bine pentru firmă. A simţit o cădere la începutul crizei, dar a învăţat să-i găsească şi ei punctele slabe. Anul acesta, Comelf e iar în creştere, comenzile vin una după alta, secţiile se vor schimba la faţă, iar visul managerului va prinde contur.

S-a întâmplat ca azi să aud foarte multe discursuri politice, dar sunt incapabilă să vă fac o sinteză. Oamenii politici vorbesc mult şi spun puţine. Majoritatea nu au condus un om în viaţa lor, cu atât mai puţin o fabrică, nu au creat un loc de muncă, nu au plătit un salariu, doar l-au primit. De aceea, tot ce spun ei ne intră pe o ureche şi ne iese pe alta. De aceea, tot ce face lumea politică pare şi poate că este doar în interesul ei. În schimb, vorbele lui Dorin Stoian mi-au rămas în minte chiar dacă nu e cel mai bun orator fiindcă sunt cuvintele unui om care a construit, care prin curaj, ambiţie, viziune, face ca, lună de lună, peste o mie de oameni să meargă acasă cu un salariu decent.

Jos pălăria în faţa domnului Dorin Stoian, un adevărat Cetăţean de onoare al Bistriţei. Eu cred că domnia sa reprezintă adevărata elită a acestui oraş chiar dacă, în cantina Comelf, acolo unde l-am întâlnit vineri seara, nu mai era nimeni în afară de el şi oamenii lui. Dar nu vorbim de orice fel de oameni. Sunt cei care i-au fost alături la bine şi la mai puţin bine, cei care au crezut încă de acum două decenii că visul acestui om se va împlini cândva.

Cristiana Sabău  

49 comentarii

  • Multumesc ca aud cuvinte de lauda din gura ta pt domnul Dorin Stoian un fost colaborator de pe vremea omoratului, un fost vecin de bloc si un om deosebit,imi creste inima ca se adeveresc spusele mele ca Dorin Stoian o sa ajunga mare.Este un om profesionist,de cuvant si cu mult caracter,cinste lui si celor ca el.Eu am lucrat la fostul I.U.T din 1977 pana in 2003,cunosc f bine COMELF-ul si oameni de acolo sant deosebiti ,de la muncitori pana la managerul general.Mult bine in continuare si mult succes,Doamne ajuta .

  • Cinste Domnului Stoian cinste angajatilor care au trudit consecventi 40 ani
    Cinste managerilor priceputi Repede, Muresan, Urite,Cenusa si toti ceilalti
    Cinste Dumneavoastra ca scrieti despre ei

  • Parca ati retranscris pasaje din presa triumfalista a epocii de aur.
    Fara managementul si banii celor de la UzinSider Bucuresti, si-ar putea construi un lacat mare pentru poarta.
    In rest, s-auzim de bine.
    Nu-l cunoasteti pe „cetateanul de onoare” al Bistritei (!?!) Stoian.

  • Nu stiu cine este macete, dar imi pare rau pentru el. Nu e vina nimanui ca are un orizont limitat, o gandire meschina si o viata plina de frustrari. Articolul acesta este poate printre cele mai bune aparute in ziar, unul dintre motive fiind exact subiectul sau (si nu e prima data cand apreciez mult un editorial scris cum trebuie). Dl. Stoian este o persoana de calitate si de anvergura, excelent profesionist si un om de valoare. Tu, macete, cu m mic, cu ce te poti lauda? Ce ai facut tu pentru urbea asta? Ce ai facut in general? Doar pentru ca te semnezi sub pseudonimul asta te crezi special? Mi-e mila de tine. Dar nici nu meriti altceva.

    • Vă rugăm să respectaţi următoarele reguli:
      1. Să vă referiţi doar la articolul la care postaţi comentariul.

    • Sa-ti para rau pentru tine. E suficient. Sclavi tratati cu injuraturi de marele manager. Stupizenie de articol: tara saraca si se autoarea, absolventa de liceu industrial, toarna omagiu unor manageri de succes.

    • Aceşti „sclavi” măcar unde munci. Probabil cei de la CPL au fost trataţi „regeşte”, dar acum stau la coadă la AJOFM. Nu toţi au avut şansa să stea lipiţi şi să căpuşeze bugetul ca unii care se dau mari filosofi. Poate ne spuneţi şi nouă, într-un final, ce produceţi în afară de răutate.

    • Asta e important. Sa munceasca, sa aiba stapani si sa nu fie platiti. Inteligent mod de-a gandi. Sunteti de la Teaca ?

  • Perpetuarea activităţilor industriale, implementate oarecum anacronic cu educaţia şi tradiţiile locului într-un şpaflu fãrã o cultură legată de anumite industrii, este posibil, dupã cum bine puncteazã articolul, datorită câtorva oameni, manageri sau doar buni muncitori. Prelucrarea lemnului pate fi privită ca o dezvoltare fireascã în acestă zonă, dar se pare că un astfel de om a lipsit în CPL.
    Dăruirea şi munca acestor oameni le face onoare şi cinste lor, iar nouă celorlanţi bucuria că trăim în acelaşi oraş.
    Consecvenţa în a arunca gunoiul pe cei din jurul lui, este atribuutul tatălui de viţel, justiţiarului sau cuţitarului ce pune cuvântul onoare între ghilimele, fără bucurie îi întâlnim şi pe aceşti eroi anonim în spaţiu virtual.

  • ati fi crezut vreodata ca dupa Revolutie ramin la condicere tot aia care au condus si inainte de 89?? …………….???nici eu . si nu ma refer doar la Comelf. daca nu gasiti raspunsul la intrebare , uitati-va putin in istorie .

  • @macete, aţi greşit publicaţia. Noi nu promovăm anonimii şi fricoşii care scriu texte alambicate pe care nu se semnează. Oricum, nu promovăm alambicaţii indiferent ce liceu au absolvit. Suntem mai simpli de felul nostru, dar reuşim să ne înţelegem. Nu v-a blocat nimeni comentariile încă. Noi, cei care am absolvit licee industriale şi suntem de la ţară, avem răbdare şi uneori compasiune pentru frustraţii anonimi.

  • Din fericire, mi-ati confirmat banuieli vechi.
    In orice caz, niciodata si pentru nimic nu m-am aplecat atat de jos incat sa scriu sau sa vorbesc elogios despre cineva, pe care nu-l cunosc defel, si inca la comanda !
    E o umilinta greu de egalat si care tine de educatie, cultura si improvizatie fie ea primita acasa sau construita in timp.
    Urlati la nedreptati si va puneti in genunchi in fata unui om despre care ar putea multi altii, si-ar avea dreptul, sa isi dea cu parerea.
    Putea fi o stire exclusiva, fiind singura (!) invitata din presa de pretutindeni: trei-patru cuvinte.
    Pe cine intereseaza „romanul” atat de lung despre ce face managerul cu fabrica pe care o pastoreste ?
    V-am intrebat daca biblioteca personala va e mai mica decat o carte.
    Se pare ca da.
    Nu va foloseste la nimic diploma de absolventa – texte dintr-astea pot scrie si cei de la ecoul.
    Ori cei cu studii la spiruharet si alte tonomate pline de chitante.
    PS. Deja mi-ati blocat unele comentarii.
    Cat priveste „razboiul” meu cu acmilos, mi-ar placea sa vad o recenzie facuta de Cristiana Sabau la una dintre scrierile acestuia – sa vedem cat se pricepe la poezie ca, deh !, e absolventa de litere dar si cat a citit din domnul amintit…
    Dar chiar si la unul dintre textele mele alambicate.
    In orice caz, cu limba de lemn folosita deveniti o sursa de amuzament pentru mine.

  • Mare lucru si bombaneala mea !
    Nu fac parte, sansa mea, din categoria celor care cred ca tot ce zboara se mananca.
    N-as musca fericit intr-un elicopter.
    Randurile de mai sus( la textul cu pricina, ma refer ), groaznic de sinistre prin lungimea lor, li se adreseaza direct.
    Dar lectii de moralitate, cu extrase ale graficelor de productie si, Doamne fereste-ma !, stenograme ale operativelor tinute de fosti secretari de partid al tristei amintiri, aflati in functii de conducere si in mileniul trei, nu ma intereseaza.
    Pentru ca reprezinta o adevarata obscenitate post-revolutionara.
    Aveti o mare problema de ambalare – in loc sa-l desfaceti l-ati cosmetizat si mai mult.
    Probabil, atat cat vi s-a cerut.
    Sa nu fiu absurd.
    „Romanul isi iubeste sefii.
    El nu greseste – si cand o face nu e vina lui.
    E vina celor care-l consiliaza.
    N-a stiut ce se petrece sub el: a fost manipulat, dezinformat, izolat de supusii sai.
    Dar seful cel mai periculos e cel care nu se lasa sfatuit de nimeni, seful care stie totul mai bine.”
    Asta da condei !
    Paradoxal, imi plac taranii autentici insa cei care-si asuma conditia.
    Legat de blocare, fiti barbata !
    Nu abuzati de satira ca poate mai aveti nevoie de ea.
    Si totusi, care sunt criteriile dupa care se mai confera titlul de cetatean de onoare ?

    • bravo macete. ai dreptate cu „seful care nu se lasa sfatuit de nimeni, seful care stie totul mai bine”.

    • Va repet.
      E un circ ieftin tot textul de mai sus.
      V-ati imbracat in cavalerul dreptatii, in cazul Botis, si-acum va transformati brusc in Sancho Panza.
      Botis si-a dat demisia din minister.
      Timp in care, citez: ” Directorul SC Comelf SA, Dorin Stoian, va fi cercetat de DNA pentru furnizare de informaţii inexacte, în calitate de reprezentant al Asociaţiei “Parteneriat Euroactiv” Bistriţa. ” – conform realitatea.net la care adaug ca a fost investit si cu tiltul de cetatean de onoare al Bistritei.
      N-am sesizat nici o intrebare referitoare la toate acuzatiile.
      Asa cum l-ati pus la colt pe Botis.
      Felicitari pentru aceea etapa.
      Rusine pentru asta !
      Eu nu ma rafuiesc cu nimeni, dar ipocrizia – mai mult decat ura – imi provoaca greata.
      Si, culmea, ii condamnati pe altii ca ar fi fatarnici…
      P.S. Evident, nu cunoasteti: ura este corelativul iubirii si nu antonimul ei. Poate va explica un filosof complex(at) de la spiruharet.

    • Investiţii se fac la Bursă. Poate domnul Stoian a fost „învestit” în „acea ” etapă. Mai citiţi. Nu vă uitaţi doar la cărţile de pe rafturi convins că deţineţi cel mai mare bagaj de lecturi. Ştiu destui care au casa plină de cărţi şi fac paradă cu ele, dar nu au citit niciuna.

    • Ura şi dispreţul faţă de semeni, la uni dintre noi, este redusă în a se manifesta doar de limitele şi posibilităţile propri de-a interveni distructiv în viaţa celorlanţi. Cuvântul, în corul mulţimii, este pentru mulţi singura şansă de manifestare, dar fără a fi cândva solist. Uni cu liceu industrial, dau valoare leului, alţi cu studii tehnice superioare conduc afaceri greu a fi profitabile în competiţia de azi. Puţini îşi iau numele uni justiţiar şi taie fără milă cu maceta acolo unde nu înţeleg cum se pot supravieţui fără cuvântul lor divin.

    • Am sa va dau raspunsul lui Umberto Eco.
      „Cartile citite pana acum sunt la Universitate.
      Pe cele de-acasa urmeaza sa le citesc.”
      V-ati facut de rasul presei.
      Doar cei de la ecoul va mai pot intrece.

    • Nu ma pot compara cu domnia-voastra.
      Tocmai v-ati improspatat cu glume piersice, gen vacanta mare, pe care o sa le repetati pentru deliciul familiei.

    • Din contra, mi-ati provocat un zambet de 16 mm.
      Am scris ca v-ati facut de rasul presei.
      E si asta un inceput.

    • Ati ramas cu ceva memorabil din liceu.

      Sunt de acord sa intalnesc ineptii – dar scrise romaneste.
      Ele pot fi combatute cu argumente.
      Dar sa incep corectarea textului pentru descifrare mi se pare chinuitor.
      Am intalnit, intre sustinatorii dumneavoastra, reprezentanti de seama ai analfabetismului.
      Cu ei va masurati audientele ?
      Si pentru care, lectiile de gramatica au fost ineficiente, tardive ori poate corvezi on-line.
      Ati renuntat la timp la ele.
      Nu aveau nici un efect.
      Cuplul stupizenie-stalcirea limbii de bastina mi se pare pierzania poporului ca natie.

  • Teribile agramatismele unui gazar ratacit !
    Asta se-ntampla cand faci scoli superioare, pe Decebal in fostul BTT, la varste in care etatea nu-ti mai permite decat pensionarea.
    Cat de caraghios sa fii coleg ci tineri de doua ori mai mici, in ani, decat tine ?
    Cand clar ca mintea nu te mai ajuta…
    Mi se plimba gandurile de parca as fi beat.
    Sorry, dar nu pot citi pana la capat nici o ineptie.

    • Poate că nici alţii nu vă pot citi „inepţiile”. Când publicaţi texte nu prea vi le comentează nimeni din câte am văzut. Pe de altă parte, nu mi-aţi răspuns la întrebarea de mai sus. O repet: „din ce vă întreţineţi familia în cazul în care o aveţi?”. Nu de alta, dar poate sunteţi un model de succes în societate şi habar nu avem.

    • Sunt de acord sa intalnesc ineptii – dar scrise romaneste.
      Ele pot fi combatute cu argumente.
      Dar sa incep corectarea textului pentru descifrare mi se pare chinuitor.
      Am intalnit, intre sustinatorii dumneavoastra, reprezentanti de seama ai analfabetismului.
      Cu ei va masurati audientele ?
      Si pentru care, lectiile de gramatica au fost ineficiente, tardive ori poate corvezi on-line.
      Ati renuntat la timp la ele.
      Nu aveau nici un efect.
      Cuplul stupizenie-stalcirea limbii de bastina mi se pare pierzania poporului ca natie.

  • Puschineata pe limba !
    Sper sa nu fie contagioasa…
    Ca, in cazul safriuc, nu stii de ce sa te iei mai intai.
    E greu de spus ce e mai de plans: ideile, gramatica sau stilul ?
    De asta il las in plata Domnului.
    N-ai cu cine.

  • D-nu „macete” cred ca ar fi cazul sa te opresti, deoarece debitezi numai prostii. Mai bine ti-ai citi textele de mai sus, sa vezi ce aberatii ai scris.
    Daca tot te crezi asa destept de ce nu faci si tu ceva pentru orasul acesta si cetatenii care-l locuiesc? De ce faci atat tamtam dintr-un simplu articol? Esti cumva vreun geniu si nu stim noi ?

  • Am eu o intrebare pentru d-l macete : care e legatura dvs. cu Comelfu ?
    P.S. Am verificat de 5 ori textu, m-am adresat unui profesor universitar din Norvegia (se stie ca astia din Romania nu-s buni) si l-am trimis si redactiei Ecou, ca sa fiu sigur ca respectabilul nostru intrelocutor va putea sa raspunda linistit la intrebare, fara a fi nevoit, oftand amara, sa-si piarda timpul cu ipochimeni ca noi corectandu-ne si aducandu-ne pe calea cea dreapta.

    • macete? Dacă vreţi vă fac profilul: mascul peste 40 de ani, neînsurat, trăieşte într-un mediu în care sunt multe cărţi şi se hrăneşte cu iluzia că le-a citit. Deschide câte o carte şi ne dă câte un citat ca să credem că o ştie pe de rost. Plin de neîmpliniri, bugetar, scriitoraş de doi lei. Nu l-a băgat nimeni în seamă până acum. Nu-l bagă în general. Tânjeşte după dialog, dar nu are curajul să deschidă o conversaţie reală. Aşa că face pe eroul din spatele tastelor. Poate pretinde că e orice, în condiţiile în care e un nimeni.

  • Omul nu e prost, cateodata mi-e drag, acum a gresit, cred!
    Are texte si exprimari interesante, nu e necesar sa ne jignim pe web, nici unul!
    Amm-ai spus-o exista loc sub soare pe Terra pentru toata lumea!

  • Dna Cristiana, data viitoare nu mai scrieti de bine, Doamne fereste! Ca uite ce val de ura ati starnit. Puneti-va de acord cu cei de la salvare sa va anunte cand a mancat cineva ciuperci otravite, sau cand s-a taiat la deget vreun bistritean, ca astea sunt subiecte de presa interesante si usor de inteles. Nu scrieti despre realizarile cuiva!!!Fiti romanca 100% si scrieti doar despre defecte si greseli. Pentru ca asta place. Si asta vinde! Ciudati suntem…..

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS