Cultură

Mănăstirea Ilva Mare și-a serbat hramul de Schimbarea la Față

Duminică 6 august, de sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, Mănăstirea Ilva Mare și-a celebrat hramul. Slujba a fost oficiată de IPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Ioan Grama, protopopul Năsăudului, pr. Ioan Dâmbu, duhovnicul mănăstirii, protos. Daniil Ureche, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, IPS Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat ”Încurajare”.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, iar la momentul rânduit, Teodora Simionca, interpretă de muzică populară, a cântat mai multe pricesne închinate Maicii Domnului.

La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită slujba Parastasului de obște.

Tot cu prilejul hramului mănăstirii, IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a sfințit  o troiță, monument al eroilor, din incinta muzeului de mineralogie al așezământului monahal.

Mănăstirea ”Schimbarea la Față” Ilva Mare este amplasată pe Valea Ilvei, la 50 de km de orașul Năsăud. A luat ființă în 1992, ca schit de călugări, ctitorit de ieromonahul Daniil Ureche, actualul duhovnic, pe vatra casei părintești. Mitropolitul Bartolomeu a dat aprobarea și a sfințit locul în 1992, după care au început și lucrările de construcție. Lăcașul de cult a fost terminat în 1996, an în care, pe 6 august, de hramul bisericii, a fost sfințit.

La începutul anului 1999, schitul şi-a schimbat statutul în mănăstire de maici. În acest timp mănăstirea a primit donație un teren într-o poieniță în mijlocul pădurii, la un kilometru distanță, unde s-au construit un mic paraclis și câteva chilii, cu hramul Sfântului Mucenic Fanurie. Schitul a fost pictat de maici, iar pe data de 14 iulie 2007 a fost sfințit de PS Vasile Someșanul. Aici se retrag maicile la rugăciune. În 2001 s-a început construcția unei noi biserici, cu hramul ”Pogorârea Sfântului Duh”, fiind sfințită la data de 28 septembrie 2014 de către IPS Andrei.

În prezent, mănăstirea are 13 viețuitoare, stareță fiind stavrofora Hristofora Marinca, iar duhovnic protosinghelul Daniil Ureche.

Schimbarea la Față, zi de hotar pentru vară

Schimbarea la Față a Domnului este considerată hotar pentru vară fiindcă de acum vremea începe să se schimbe și să se răcească. Iarba nu mai crește, păsările se pregătesc să plece spre țările calde, insectele se pregătesc să intre în pământ, iar frunzele copacilor încep să ruginească.

Semnificația sărbătorii semnifică momentul în care apostolii Mântuitorului, aflaţi pe muntele Tabor, s-au convins că acesta nu este doar un proroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Său. Semnificaţia tainică a acestei sărbători este vederea lui Dumnezeu şi transfigurarea omului.

Deși sărbătoarea este prăznuită în Postul Adormirii Maicii Domnului, în această zi se face dezlegare la pește pentru bucuria praznicului.

În credinţa populară se păstrează o serie de obiceiuri, tradiţii şi superstiţii. Se spune că cei care nu ţin această sărbătoare vor fi uscaţi şi gălbejiţi ca florile care de acum încep să se veştejească. Din bătrâni se știe că este bine ca, până la Schimbarea la Față, să fie terminat cositul adunat fânul. O veche superstiție spune că nu e bine să te mai scalzi în apele repezi de munte, fiindcă apele se răcesc, iar cerbii vin să le spurce și crește riscul îmbolnăvirilor. De acum, toamna începe să-și intre, treptat, treptat, în drepturi. Dacă în ziua Schimbării la Față vremea este însorită și plăcută, bătrânii spun că toamna va fi roditoare și îmbelșugată, dacă plouă, va fi mohorâtă.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS